Tavaly lemetszett szedervesszőket ledugtam a földbe, de "fejjel lefelé", lehet így belőle valami?
Ősszel metszettem, gondoltam akkor szaporítom is, de nem néztem, hogy dugom le, így egyik-másik fordítva került a földbe.
Járt már így valaki?
Azoknak annyi?
Van ilyen tapasztalatod?
Mert a vesszőket szokták úgy is gyökereztetni, hogy nem vágják le, csak a vessző végét ledugják a földbe, így ugyanannak a vesszőnek mindkét vége gyökeres lesz, aztán ha már rendesen begyökeresedett, akkor középen kettévágják.
Én fejjel lefelé nem dugványoztam még ugyan, de a szeder úgy szaporítja magát, hogy ősszel a hajtásvégek elvékonyodva, függőlegesen lelógva megcélozzák a földet, a végük a földbe fúródik, és legyökerezik. (Ezt hívják fejdugványnak.) Aztán tavasszal ezeket kell levágni és szétültetni. Árulni is szoktam ezeket, és a vevők ott idegeskednek, hogy hát ezek fejjel lefelé vannak. Biztos azt hiszik, hogy majd Amerikában fog teremni a szedrük.
Élnek még ezek az ősszel ledugott szárdarabok? Jobb lett volna tél végén metszeni, főleg, ha szaporítani is akartad.
Nem tudom, az anyanövény ugyan nagy, de csak egy van, és azon még annyira aprók a hajtások, és abból is csak 1-2 van.
Talán majd jó 2 hét múlva kiderül, hogy a kicsik élnek-e.
Köszönöm a válaszod!
Kihajtott!
Igaz, a levél is fejjel lefelé áll, de majd megoldja...
Ezek szerint van neki gyökere és élni akar.
Szerencséd volt, enyhe volt a tél, nem volt sokáig fagyott a föld, tudott télen is gyökeret fejleszteni. Az új hajtás majd a föld alól jön, és azon már rendesen állnak majd a levelek.
Ha hosszú a föld feletti rész, akkor vágd le, a föld felett csak 2-3-4 tavalyi levél maradjon.
Amelyik nem hajtott ki, mármint a ledugott szár, azok mellett feljött a föld alól az új hajtás.
Szóval mindegyik él, semmit nem jelentett, hogy hogy volt ledugva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!