Mekkora kockázatot vállalok, ha egy kisebb fát bérelt láncfűrésszel, semmi gyakorlattal vágok ki saját magam?
Nyilván a dolognak azzal a részével tisztában vagyok, hogy ne magam alatt vágjam a fát.
A gépnek a működését nem ismerem. Védőkesztyű, szemüveg, füldugó, sisak alap természetesen.
A használati útmutatóban leírt védőfelszerelések többe kerülnének, mint felbérelni egy mestert. (munkaruha, balesetvédelmi cipő és hasonlók).
Nem akarom felkaszabolni magamat, de túlaggódni sem.
Mit tanácsoltok?
Béreljek gépet 4000 Ft-ért, vagy fogadjam el 20-30 ezer forintos ajánlatot?
Mi nem tudjuk hogy mennyire vagy ügyes vagy béna.
A védőfelszerelés nem véd meg ha beszorítod a láncot, stb.
Láttam már olyan balféket aki belevágott a combjába.
Én hatalmas cseresznyefákat vágtam ki, de azért néha dobogott a szívem..😁
Először kisebb ágakat vágják, ha belejössz utána lehet dönteni is akár.
Fizika tudás nem árt, illetve a youtube-on vannak videók..
Én azt nézném, hogy mennyit nyerek ha egyedül csinálom illetve mennyit vesztek ha balesetet okozok vagy tönkreteszem a gépet.
A láncfűrész veszélyes üzem, én mindenképpen mással csináltatnám, főleg mivel saját bevallásod szerint a géphez egyáltalán nem értesz.
A faluban megkérsz valakit aki gyakorlott a fakivágásban és saját láncfűrészével megoldja, így bérelni sem kell. Szinte minden faluban van olyan aki dolgozott már erdészeten láncfűrésszel, vagy ács vagy máshogy van gyakorlata.
Mikor falun laktam akkor is ment a munkamegosztás, egyik fát vágott ki, a másik sok-sok tojást tudott adni, a harmadik a villanyszereléshez értett és ment a csere-bere vagy a napszámban való megegyezés. Az is lehet hogy a tüzifa elviteléért cserébe is megszabadítanak attól a fától.
Attól függ, mekkora törzsátmérővel akarsz megbirkózni. Meg attól, hogy a bérelt gép lánca mennyire élezett és a kölcsönző milyen lelkiismeretes a bérbe adott gépek műszaki állapotát illetően. Ezek után már csak olyan szempontok lehetnek, hogy mennyire vagy tájékozott az elvégzendő munka technológiai részleteit illetően, azaz, hogy pl. egy 20 m magas fát előbb felülről lefelé kisebb darabokra kell szabdalni, tudod-e a szabdalást más fűrésszel létra tetején elvégezni stb. és tisztában vagy-e saját fizikai felkészültségeddel.
Az a sok védőfelszerelés csak a gyártók számára önvédelmi célzattal ajánlott.
Ne haragudj, de ha már felmerül benned a kérdés, akkor semmiképpen ne állj neki a kivágásnak! Nem bántásból mondom, saját tapasztalatból.
Nekem sincs semmilyen képzettségem, sosem volt a kezemben láncos, amikor megvettem az első elektromos fűrészemet. Mivel gerendákat, léceket kellett kályhakészre összevágnom, kénytelen voltam magam rájönni a dolgokra. Volt láncbecsípődés, ledobás, száraz lánccal vágás, minden, ami az amatőrség miatt előjöhet. Szerencsémre épp csak a lánc nem szakadt le. Amikor erdőjáró embertől hallottam, hogy áll bele a lábszárba, szemközti fába az elszakadt lánc, hogy szorul be a vezető a rosszul bevágott fába, akkor jöttem rá, mennyire veszélyes üzem ez, és kell az a tapasztalat, amit a szeleteléssel megszerez az ember. Lehet, hogy az élete múlik rajta. A sisak meg a füldugó a legkevesebb.
Azt gondolom, miután felvagdos az ember néhány rönköt, megnéz néhány idevágó oktató videót, megtanulja, hogy vágásirányban senki sem tartózkodhat, és kezdő a fűrész orrával nem vagdos, akkor ha van érzéke hozzá, simán legallyaz és kivág egy 5-6 méteres kisebb fát. De nagyobb fához, vagy rossz helyen állóhoz, ahol nem mindegy a döntés iránya, inkább gyakorlott fűrészest hívjon.
A fa nem nagy, egy barackfa.
Átgondolva a dolgot, s a válaszaitokra is hallgatva elengedtem az ötletet.
Hol lenne ez a fa?
Hátha át tudnék ugrani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!