Kezdőoldal » Otthon » Kert » Konyhakert vs virágos kert:...

Konyhakert vs virágos kert: Beáldozzam?

Figyelt kérdés

Kicsit hosszú lesz a körülményeket leírni, bocs.

Angliában, annak is a hidegebb, esősebb részén lakom, Liverpool és Manchester között..szóval eléggé északon.

Itt nagyon sok a szél, elég hűvös van, és rengeteg eső esik. Alig süt a nap.

Majdnem 5 éve vettem a házat, ahol most lakom. Sarki ház, 3 olalra van udvarom. Az elülső udvarom dél fele néz, hátul pedig északra néz. Oldalt pedig nyugati fekvésű.

Kicsit dombvidéken lakom, a ház maga is egy kis dombon van, a kert pedig oldalt leejtős, hátul is kissé az, elől pedig egy szintben van a házzal.

Elől jelenleg virágos kert van. Eléggé nyitott a napra, szemből semmi nem árnyékolja, a kert magasabban van, mint az utca. Kábé 100-120 centivel. Egy kőfal keríti körbe a kertet, előtte egy 50cm-rel a kőfaltól van egy sövényem. Kábé 20-40cm-rel magasabb a sövény a kertemtől. Így elölről a széltől elég jó védelmet nyújt a sövény. A szél általában keletről jön. Szomszédomtól(kelet felöl) a kert egy kábé 30-50cm-es kőfal választja el. Nyugat felöl a kert másik végében most ugyan van pár tégla magasságban részben egy fal, de azt le akarom így-is úgy is rombolni, így a szél szabadon távozik arra.

Ez a kis kert nem nagy, kábé 5 méter széles és 3 m hosszú lehet. Hátul jóval kisebb területet tudnék kialakítani, mert ott játszanak is a gyerekek. (Tulajdonképpen már lekerítettem egy részt, amit tavaly be is trágyáztam.

Hátul olyan szerencsétlenül van az udvar, hogy ahogy kinézek a felső szinti ablakomból, kábé a környéken mindenki udvarára száz ágra süt a nap, nálam totál árnyék az egész udvar. Na persze nyáron kap némi napfényt, de körbe a kerítés és a házak elég rendesen leárnyékolják.

Hátul azért akartam kialakítani a zöldségest, mert azt tudom zárni. Elöl meg be tudnak járni, merthogy itt Angliában nyitva hagyják a kaput, hogy a postás be tudjon jönni. Kezdetben a gyerekek átrohantak az udvaromon, amiről sikerült lebeszélnem őket szerencsére.

A környék csendes, nem hiszem, hogy bárki bejönne az udvaromba zöldséget lopni. Az utca alacsonyabban van, mint említettem, a kertemből...főleg a frontiból nem látszik semmi az utcáról, csak ha direkt megáll az ember a kapumnál és bekukkol a rácsos kerítésen. Viszont vettem egy "üveg házat" Műanyag fóliását, ami azt hiszem elférne elől-igaz takarná részben az ablakom-,és azt viszont már lehet meglátnák. Merthogy bizonyos dolgokat lehet abban nevelnék.

A gond ott van, hogy nagyon szeretem a virágos kertemet elől. Olyan szép, mikor az ember bejön, jön fölfele a lépcsőn és elétárul a szép kert.

A férjem már több ízben megpróbált meggyőzni, mondván, oldalt is van virágos kertem, legyen elég, de eddig nem adtam be a derekam. Most azért elgondolkodtam, mert hátul esélyünk nincs semmilyen zöldségre. A legrosszabb fekvésű a leghidegebb, legesősebb helyen...kicsit lelkiismeretfurdalásom lenne, hogy nem tettem meg mindent a zöldséges kert érdekében:D

Ti beáldoznátok elől a kertet? Mikor kéne átalakítanom?

Lehet idén már a meglévő kertben megpróbálok bohóckodni valamit, esetleg elől felállítani az üvegházat?

A kertnek jobb, ha összel költöztetek, nem?

Az első kertben főleg hagymás virágaim vannak, meg néhány örökzöld bokor, tuja. Oldalt van elég hely nekik. Talán a bokrokat nyáron, vagy tavasszal már át lehetne költöztetni, hogy megerősödjenek a nyáron a tél beálta előtt.

Vélemény?

2019. márc. 2. 09:32
 1/4 anonim ***** válasza:
Ekkora helyen úgysem tudsz számottevő mennyiséget termelni, én nem dúlnám szét az egészet pár szem zöldségért.
2019. márc. 2. 11:45
 2/4 A kérdező kommentje:
Azért az kicsit túlzás, hogy pár szem zöldséget lehet csak ekkora helyen termelni, nem mindenki hajt a teljes éves ellátásra. De az tény, hogy nem túl sok fér el ekkora helyen. Akkora kertünk volt gyerekkorunkban, hogy ellátott ötünket egész évre, tudom, mekkora hely kell hozzá. De azt is tudom, hogy még ha lenne akkora helyem, akkor se termelném azt a mennyiséget, mivel nincs annyi nap. Csupán egy kis kiegészítésre gondoltam. Minimum az egész udvaromat be kéne fognom, de még az sem lenne elég terület, ha teljes ellátmányt akarnék az egész évre. Egy zöldségnek nagyobb volt a területe gyerekkoromban, mint amekkorát most összesen be tudok fogni elől:D
2019. márc. 2. 23:33
 3/4 anonim ***** válasza:
Na épp erről beszéltem. Hogy "egy kis kiegészítésért" nem túrnám fel a virágoskertemet, amit annyira szeretek. Mert ha arról lenne szó, hogy ezzel legalább a nagyobb részét megtermeled annak, ami kell, az más lenne, akkor azt mondanám, talán megéri. Nem anyagilag, hanem érzelmileg.
2019. márc. 3. 07:45
 4/4 anonim ***** válasza:

Nem vagyok nagy szakértő, de véleményem szerint lehet a virágoskertbe, a virágok közé is tenni zöldségeket. Vannak köztük elég mutatósak, pl. salátafélék. A földben lévő zöldségfélék (pl. retek, répa, hagyma) nem foglalnak sok helyet, csak egy kis zöld látszik belőlük, sőt a hagymának szép a virága is. A metélőhagyma is szép, fűszernövényeket is ültethetsz. Pár tő paradicsom, paprika is elférhet valahol, bár nem tudom, ott Angliában érdemes-e őket termeszteni.

Fordítva is elképzelhető: zöldségeskert, ahova virágokat is ültetsz - amennyiben nagyobb mennyiségű zöldséget szeretnél. Szerintem meg lehet úgy csinálni, hogy mutatós legyen, nem muszáj szabályos sorokba ültetni mindent.

2019. márc. 3. 08:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!