Mennyit ültessek sárgarépából, ha egész évre szeretném, hogy legyen? Lentebb!
Elhatároztam, hogy leveszöldség csomagokat fogok lefagyasztani, mivel hetente 1x eszünk egy 1 kg-s leveszöldség csomagot 3-an, tehát megéri és amúgy is minden évben kertészkedek. Ezekbe a boltban kapható csomagokban szokott lenni répa, fehérrépa, karalábé, zeller. Répából 5-6 db, fehérrépából 2-3, karalábéból 1 fél fejet raknak bele, de én 1 egészet fogok és zellerből 1 felet. Hetente 1 az azt jelenti, hogy 48 leveszöldség csomagot fogok csinálni a nyáron, ami nem egy nagy feladat, mert csak össze kell rakni egy clickses zacsiba, csak nem tudom, miből mennyit ültessek!
Most ültetek idén először leveszöldségeket, mert eddig a paprika-paradicsom-uborka-tökfélékkel kísérletezgettünk.
Szóval nagyjából mennyit kéne ültessek ahhoz, hogy a 48 zacsi meglegyen? A fagyóm nagy, elfér benne sok zöldség ill a zöldbabot, borsót üvegben szoktam elrakni!
:)
Ti mennyi leveszöldséget ültettek, hogy ellássátok egész évre a családot?
Ha sárgarépából 5-6 darabot raksz egy csomagba és 48 csomag lesz,akkor az kb 250-260 szál sárgarépa.Fajtától függően mindegyiknek eltérő a tenyészideje,vegyünk egy átlag 170-200 napot,ami a közepes méretű sárgarépa tenyészideje,tehát ha márciusba veted,akkor július közepe-augusztus közepe felé betakarítható.
Talajelőkészítés után magról vesd,kb 25-30 cm sortávolságra egymástól,a tőtávolság a sorokban pedig legyen 5-7 cm,hogy tudjanak rendesen fejlődni,én végigszórom általában,és miután kikeltek,egyelem.
Tehát így tudsz számolni a sorokat illetően,hogy meglegyen a 250-260 szál sárgarépád.
Nekem általában elég jól szokott sikerülni,én is sokat termelek mert imádom a zöldségeket,és a 2000m²-es kertemben most is lesz rengeteg féle zöldség.paradicsom,chili..amiknek az ízvilága nem összehasonlítandó a bolti zöldségekével..
Mi répából 6-7 ágyást zöldségből/fehérrépából 3-4 ágyást szoktunk ültetni. Egy ágyásban van 4 sor a sorok kb. 10 méteresek. Ezt szoktuk maggal beszórni majd mikor kibújnak megritkítjuk.
Zellert és karalábét palántaként vesszük úgy ültetjük el. Karalábéból veszünk lila meg zöld változatot is. Összesen olyan 30-at szoktunk, mert sajnos nem szokott megmaradni mind, ami megmarad abban is van olyan ami fás lesz.
Zellerből is olyan 7-8-at szoktunk ültetni. Az persze nem elég egész évre de mi annak főleg a zöldjét használjuk, azt fagyasszuk le. Ha pedig elfogy az amit mi ültettünk akkor megvesszük a gumót.
Sajnos gazdaságosan -kiskertben- ezt nem lehet ezt megoldani, ezért már régen felhagytam az ültetgetéssel, és mindent befüveztem.
Nekem drágább az időm ennél, ráadásul a többszörösébe kerül mintha készen megvenném mirelitként.
Amikor akciós a mirelit (borsó, vegyes, zöldbab, francia...stb..) akkor 290 Ft/kiló áron megveszem és beteszem a mélyhűtőbe. Ennyi.
Ha kiszámolja valaki, hogy mennyibe jön a vetőmag, a permetezés, a gazolás, az öntözés, a trágyázás stb... és hány munkaórát tölt el vele -görnyedezve a tűző napon-, akkor egy olyan összeg jön ki, mintha minden egyes répa aranyozva lenne.
Kis matek:
Boltban az akciós mirelit. 290 Ft/kg X 48 csomag = 13.920 Ft
Ezt egy átlagos fizetésből is 1-2 óra alatt meg lehet keresni, és nem kell hónapokon keresztül szenvedni vele a kertben, ráadásul kétséges eredménnyel.
Hobbiként persze más!
2#-es vagyok.
Csak azt az üvegházi-fóliás mirelitet ne hasonlítsd össze a kertben termett zöldségekkel.Én eleve nem eszek meg semmit a boltból,sem húst sem zöldségeket sem pékárut,így nálam eleve kilőve.Munkát is olyat kerestem ahol a délutánjaim és a hétvégéim szabadok,így mellette tudom csinálni a kertet.Sokszor igaz hogy nem könnyű munka egyedül egy 2000m²-es kertet gondozni,de nekem örömet okoz és ellát engem és a jószágaimat is bőven friss zöldséggel,gyümölccsel.Jó kimenni szedni az ételhez friss petrezselymet,koriandert,édesköményt,bangalore chilit és sorolhatnám a sok különlegességet a hagyományos zöldségek mellett...Számomra a motorozás hobbi,a kertészkedést csak szimplán szeretem csinálni,örömet okoz ahogy nőnek a zöldségek,zöldfűszerek a kertben.Tavaly ősszel meghívtam vasárnapi ebédre egy nagyvárosban élő kedves kollégámat és családját,levágtam egy tyúkot,szedtem a kertben hozzá sárgarépát,petrezselyemgyökeret,zellert,karalábét,karfiolt,kelkáposztát,hagymát,fokhagymát és egy nagy petrezselyem-zellerszár-lestyán csokrot,ezt mind belepakoltam a nagy cserépedényembe,beraktam hajnal 5-kör a felfűtött kemencébe,délbe kivettem és tálaltam nekik,házi sodrott csiga tésztával.A kolléga is rettenetes nagyevő mint én,szó szerint könnybe lábadt a szeme amikor elkezdte enni,azt mondta hogy ilyen tyúkhúslevest még életébe nem evett,3-szor szedett,plusz szednem kellett neki elvitelre..:)Azóta is emlegeti a hús és a zöldségek meg úgy az egész leves ízét,alig várja a tavaszi ismétlést...Nekik ez egy különleges alkalom volt,mivel számukra csak hypermarketes csirkéből és zöldségekből van lehetőségük főzni,nekem viszont minden étkezésem így telik,ez a nem mindegy.
Ööö, petrezselymet nem akarsz? Vagy esetleg fehérrépán ezt érted? (Mert a fehérrépa az a paszternák másik neve.)
Ez nem olyan, mint az üzletben, hogy megveszed az éves mennyiséget. Legalábbis, ha már termeled magadnak, akkor a nyár közepétől Karácsonyig frissen érdemesebb használni, nem fagyasztva. Ha nincs jó tárolód, december végéig akkor is eláll, azért írtam Karácsonyt, de jó tárolóval tavaszig is akár. És inkább késő ősszel rakod el, mint nyáron.
Nálam minden 60 centis sortávra van ültetve (20 és 40 m-es sorokban), mert ameddig kicsik, addig a sorközöket rotával művelem, és kell is ez, mert elég kötött, agyagos a földem, és összerepedezik, ha nincs elég mélyen művelve. Ágyások nincsenek, feleslegesnek tartom, munkanehezítőnek.
A 60 cm egyáltalán nem sok, mert a levelek nyárra így is összeborulnak a két sorból, betöltik a teret, és így legalább elegendő fényhez jut minden. Kézzel kapálni is nehéz, ha nagyon közel vannak a sorok.
Azt nem is írom, mert alap, hogy gyökérzöldséget csak mélyen szántott/ásott, tápanyagdús földben lehet jó minőségben előállítani. Istállótrágya ősszel, vagy ha nem tudsz hozzájutni, akkor komplex, mikroelemeket is tartalmazó műtrágya, a legtöbb fajtája tavasszal használatos.
Sárgarépa, petrezselyem, pasztinák:
Másfélszeres darabszámot célozz meg, mint amennyi kell, mert tökéletes kelés meg tökéletes fejlődés csak a mesében létezik. Ha túl nagy termésed lesz, majd elajándékozod, nem szoktak érte megsértődni. Répára, petrezselyemre én 5 cm-t számolnék, pasztinákra 8-at. (Úgyse lesz egyenletes, és két 5 centis távolság után lesz egy 10 centis, ahol éppen kiette a giliszta, vagy nem is kelt ki.) Ha tényleg 25 centis sortávval csinálod, ahogy a szakkönyvek írják (amit gépesített és/vagy kapálás helyett gyomirtózó profi termelőknek írnak), akkor a tőtávot növeld meg, hogy legyen elég fény a leveleknek.
Szóval, a kívánt darabszámmal beszorzod a centiket, ennyi lesz a sor hossza. Érdemes több fajtával próbálkozni.
Petrezselyemből leginkább a félhosszú típushoz érdemes ragaszkodni, mert a rövid (cukorzöldség) nagyon vízigényes, a hosszút meg nem tudod kiásni.
Répából a két elterjedt a nantesi típus, ami rövidebb tenyészidejű, puhább, édesebb, és a vörös óriás típus, ami jól tárolható és nagyra növő. A típusokon belül vannak a fajták.
Már akár most is lehet ültetni őket, ha rá tudsz menni a földre (idén már elképzelhető, nagyon száraz a föld), átlagos években március közepe az ideje ennek. De minél előbb, annál jobb termésed lesz, áprilisban már nem nagyon érdemes nekifogni, ha nem vagy rendszeres öntözésre berendezkedve.
Okosság: kapával húzok egy V-alakú árkot, és úgy szórom a magot 30 cm magasról, hogy az árok aljába is kerüljön, meg az oldalára is. Aztán valamelyik mindenképpen jó lesz. Egyelésnél majd elrendezem.
Legalább kétszer annyi magot szórj, mint amennyi növényt szeretnél, mert a legjobb mag is gyengén kel. De ha négyszer annyit szórsz, még az se nagy hülyeség, legfeljebb többet kell egyelni, de nem lesznek 30 centis szünetek.
Kb. 3 cm (vagy akár több) földdel kell takarni, a föld úgyis összeesik, és csak fele lesz. Kevés föld esetén kiszárad. (Én bakanccsal szoktam takarni, úgy megyek végig a sor két oldalán, hogy közben mindkét oldalról húzok a sorra földet a bakancs belső oldalával.) Öntözni nem szoktam, majd megázik, öntözésre csak különösen száraz tavaszokon van szükség, vagy ha elkésett az ember a munkákkal. Meg persze, homokon, de ahhoz nem értek, itt mindent kötött talajra vonatkoztatva írok. Kötött talajon ha egyszer elkezdesz öntözni, akkor azt rendszeresen kell, mert összerepedezik a talajfelszín, a veteményt felszakítja.
Zellernél bonyolult és időigényes a palántanevelés, érdemesebb palántát venni. (Persze, virágládában meg lehet próbálkozni a palántaneveléssel, de szerintem ez olyan késői lesz, hogy csak különösen esős nyarakon fog szépre fejlődni.)
Olyan 25 cm tőtávra szoktam. Április második felétől, fagyveszély esetén május elején. Ha túl nagy hideget kap, akkor képes magszárat nevelni, mert azt hiszi, hogy ez már a második év. (Jártam már így egyszer.)
Karalábé: korai típusból vegyél 5 palántát friss használatra, esetleg még 5-öt elrágcsálni nyersen, és ennyi. Megfásodik, amint meleg lesz a nyár.
Van még nyári típus, ami jól fejesedik a nagy hőségben, meg a kései, jól tárolható típus. Ez a két fajta bizonyos mértékig felcserélhető.
Én a zöldségféléket október végétől tartósítom télre, és ezekhez a késői karalábé passzol. Virágládában nevelem a palántákat, nagyon igénytelenek. Nyárit április végén, őszit júniusban vagy júliusban szórom el, 2 nap alatt kikelnek, 3 hét múlva kipalántázom, kiültetve gyorsan nőnek.
Korai karalábénál tőtáv 20 cm, a többinél 30 legalább.
A gyökérzöldségek esetén az a tapasztalatom, hogy szeptember elseje meg október vége-közepe között legalábbis megduplázzák a tömegüket, ezért nem szoktam előbb kiásni, ami nem eladásra megy.
Öntözés: csepegtető szalaggal. Megnehezíti a talajmunkát, de megkönnyíti az öntözést. A sor lesz nedves csak, nem a sorköz. Főleg nem a már kiürült sor. Nem cserepesíti az agyagos földet se.
Amit már eldöntöttem:
20 tő paradicsom, 20 tő paprika, 20 tő uborka. Mindig ennyi van és tetemes mennyiség, bár tavaly kiptóbáltuk a fóliasátrat, de nem igazán jött be konkrétan nem tudtunk lecsót elrakni előző éven pedig kg szám főztük be. És ami szabadföldbe véletlen elhullajtott magról bújt ki, sokkal szebb és a termése zamatosabb volt. Úgyhogy idén nem lesz fólia. De remélhetőleg lecsó igen. Amit szeretnék még:
ecetes karfiol savanyúságnak, ecetes zöldbab (imádom), cékla savanyúságnak és zöldborsó, zöldbab, karfiol, brokkoli, krumpli főzeléknek a fagyóba, uborka savanyúságnak és ez a leveszöldség csomag.
Ami még biztos: zöldborsóból 1 csomagot, fokhagymából is egyet.
Annak örülnék, ha valaki megmondaná, mennyit ültessek ezekből, hogy elég legyen télre :)
Sajnos az a TÉNY, hogy a "friss" zöldségekben -mire felhasználásra kerülnek- már alig van vitamint.
Tehát a sok háztáji kínlódásnak nincsen sok értelme az egészséges étkezés szempontjából.
Lehet persze fikázni a gyorsfagyasztottat, de abban -szinte- minden vitamin benne marad, az otthon termeltben meg NEM.
Amúgy tanulni sohasem késő!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!