Ti mikor kezditek el a magok vetését pohárba pl paradicsom, paprika?
Kérdés ,hova fog kerülni a kikelt növény .
Fóliába ,vagy a szabadba .Nagyon nem mindegy ez .
Valamint, hogy hány fokos, és milyen megvilágítottságú helyen tartod kelés után.
Én nem pohárral, hanem virágládával dolgozom, mert sok palánta kell.
Március 5-e körül ültetem a padlizsánt, pár nap múlva a pritamint és kápiát, aztán jön 10-e körül a macskap öcse és a karalábé, végül 15-e körül a paradicsomok, mert azok 3 nap alatt kint vannak, és így megközelítőleg egyszerre kel minden. (Kivéve a karaláb, de az nagyon jól bírja kint a hideget.)
Nálam van egy sötét hely, ahol fűtéscső megy át a padlóban, itt kelesztem a magokat. Amikor kikeltek, akkor kikerülnek egy üveges előtérbe, ahol nincs fűtés, és a palánták többnyire éjszaka 6-10 fokon vannak, nappal 15-25 fokon. Még ilyen hűvös és viszonylag világos helyen is megnyúlnak, tehát itt lehetőleg minél rövidebb ideig tartom őket.
Amint kint is 20 fok köré melegszik nappal a levegő, megkezdem a kiszoktatást. Általában 4-5 napig még éjszakára vissza kell őket vinni az előtérbe, utána, ha már egész biztosan nem megy 5 fok alá éjszaka, akkor maradnak éjjelre is. Néha persze előfordul, hogy akár 1 hétnél több időre is vissza kell vinni őket, ha bejön egy lehűlés. De tavaly pl. valahogy április 5-e körül kivittem őket, és többet már be se hoztam.
Most is, állandóan 10-12? Vagy majd amikor nekifogsz, akkor gyújtasz be? Éjjel-nappal lesz ennyi, vagy ez lesz a minimum, vagy maximum?
Éjjeli minimumnak bőven elég, ha nappal 20 fölé megy.
Akkor csinálhatod úgy, ahogy én.
Nekem van fóliasátram, de még így sem érdemes március közepénél hamarabb vetni.
Chilit talán március elején, de bajos rá világítani.
Uborkával tök fölösleges foglalkozni május előtt.
2 hét alatt kiültethető és nem bírja az éjszakai 5 fokot sem.
De a pari-papri is bőven jó április eleji vetéssel.
Mármint, az éjszakai fényhiánytól. :)
Egy napos ablakban 23-24 fokon nem nyurgulnak nappal, de éjszaka igen. Éjszakára hűvöset igényelnének, hogy leálljon a növekedésük. Amikor kint a szabad földben maguktól kikelnek, vagyis elég a keléshez a hőmérséklet, akkor a pár leveles időszakban éjszaka csak 10-15 fok szokott lenni, a 20 fokos éjszakai minimum nagyon ritka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!