Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi baja lehet a pozsgásomnak?

Mi baja lehet a pozsgásomnak?

Figyelt kérdés

[link]

Ahogy a képen látni, az echeveriámnak fonnyadnak a levelei, elszáradnak majd lepotyognak. Teleltetve van, 5-10 fokos, fényes helyen. Tavaly is volt ilyen fajtám, akkor nem volt lehetőségem rendes teleltetésre ezért, sötétebb, meleg szobában teleltettem, de ugyan ez játszódott le.

Amúgy vizet először nem adtam neki, de amikor láttam, hogy ez van, egy kicsit megöntöztem, de nem lett jobb.

És a fehér foltok mik rajta? Nem pajzstetű vagy ilyesmi, az biztos. Talán gomba? De teleltetés előtt, gombaírtót is kapott...

Mellette van jópár másfajta pozsgásom és kaktuszom, azok köszönik szépen jól vannak. Akkor ennek meg mi baja?

2018. dec. 29. 20:40
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Nekem úgy tűnik, hogy el van rohadva a töve, de lehet, hogy rosszul látom. Az pedig a túlöntözés következménye.

Mivel szerintem így halálra van ítélve, én levágnám és megpróbálnám kigyökereztetni.

2018. dec. 29. 20:45
 2/5 anonim ***** válasza:
27%
Valószínűleg nincs elegendő (élő) gyökérzete a víz felvételéhez, amire a leírt hőmérsékleten nincs is nagy szüksége. Inkább a páratartalmat kellene ellenőrizni, talán sok a vízleadás.
2018. dec. 29. 20:45
 3/5 anonim ***** válasza:
91%

Szerintem itt követted el a hibát (idézlek):

"Amúgy vizet először nem adtam neki, de amikor láttam, hogy ez van, egy kicsit megöntöztem, de nem lett jobb."

Az a "kicsit megöntöztem" alighanem sok volt neki, és - ahogyan az 1-es írja - rothadásnak indult a szára (a hűvösebb levegőn való teleltetés miatt is). A fehér foltok penészgombára utalhatnak. Az előbbi okok miatt is... 5-10 C°-nál a többi mellette levő pozsgást se nagyon öntözzed, ilyenkor, télen, bírják a szomjúságot.

2018. dec. 29. 20:55
 4/5 A kérdező kommentje:
Nem öntözöm egyiket se, ezt is csak azért mert akkor már így nézett ki. Esetleg az lehet (bár én ezt se hiszem), hogy nem volt eléggé kiszáradva a földje, amikor behoztam telelni.
2018. dec. 29. 21:06
 5/5 anonim ***** válasza:

A cserép eleve hatalmas, a szokásos földmennyiség 10x-esében van a növényed, ha jól látom. Ráadásul a tetején kavicsok gátolják a kiszáradását. Ilyen sok föld nagyon nehezen szárad ki, tehát jó esély van a gyökérpusztulásra, ahogy írják is.

A szár alja tele van hajszálgyökerekkel, amit 2 dolog szokott kiváltani: a nagyon párás levegő, valamint - száraz levegőn is - a növény vízhiánya. Mivel nagy edényben van, ezért szerintem nem öntözéshiányról van szó, hanem ez is a gyökérpusztulást valószínűsíti.

Ha megmozgatod, és gyanús a dolog, akkor törd le és beszárítás után a levélrózsa átmérőjénél kisebb cserépben, időnként nedvesített földben tartsd, tavaszra újragyökerezik. (Én is ilyen módon fogtam neki pár hete a kismacska által a telelőhelyen letört pozsgások gyökereztetésének.)

Jó lenne a szárról egy külön kép. Megpróbáltam képszerkesztővel kinagyítani és feljavítani, de túl szemcsés lett.

Gyapjastetű kizárt? Esetleg elpusztult példányok? Akkor összenyomva nem látsz nedvet, és nem is minden fehér dolog fog tetűt tartalmazni.

Vagy az elpusztult pajzstetveken, ill, az ürülékükön keletkezhet penész, a hűvös és párás helyen. Az ilyen elpusztult pajzstetűt is üzembiztosan felismered?

2018. dec. 30. 07:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!