Kezdőoldal » Otthon » Kert » Építhetek kerítést?

Építhetek kerítést?

Figyelt kérdés
Üdv!A hátsó szomszéd és az én telkem közötti szakasz felén egy rossz drótkerítés van illetve egy rossz fatárolóm amineka hátulja a szomszédtelkének a határvonala.Ez a fatároló egy erőteljesebb fingás során szerintem összedőlne annyira ramaty állapotban van.A hátsó szomszéd telke teljesen puci, egy nyeles telek a szomszédok szerint már 15 éve árulja.Mindenkit feljelentett már a környéken.Kaszálja a teleket egy munkása rajta keresztül beszéltünk egyszer én új kerítést szerettem volna teljesen saját költségen erre ő feljelentéssel fenyegetőzött.Arra gondoltam hogy földmérővel kiméretem a telkemet és a saját telkemre bárhova építhetek kerítést.Szerintetek mi ennek a menete?

2018. okt. 22. 20:56
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
91%

A Helyi Építési Szabályzat a mérvadó, minden tekintetben. Erről a jegyző (v. más önkormányzati dolgozó) tud neked pontosat mondani.

Ez a HÉSZ szabja meg, hogy az adott településen a hátsó határon kötelező-e kerítést építeni. (Nem jól tudják itt, hogy soha nem kötelező, csak általában nem kötelező, a legtöbb helyen.)

A törvény (PTK) úgy szól, hogy ha a helyi rendelet (mégis) előírja a hátsó kerítés létesítését, akkor mindkét félnek a felőle nézve jobb oldali fél kerítést kell saját költségen megépíteni, a saját telkére, azaz nem lóghat át a szomszéd telekre. (A gyakorlatban együtt, közös költségen szokták végig megcsinálni.)

Ha nem írja elő a helyi rendelet, akkor szabadon választott a dolog, hogy ki csinál kerítést. Itt is az az egy a fontos, hogy a kerítés teljes egészében a saját telken kell állnia.

Az szintén a HÉSZ-ben van, ha esetleg nem szabad tömör kerítést építeni a két telek közé. (Ritka, hogy ezt tiltsák, de előfordul azért.) Ha nálatok szabad, akkor a szomszéd nem tud semmit törvényes dolgot tenni a kerítésed ellen.

2018. okt. 24. 08:39
 12/13 anonim ***** válasza:
91%

Pontosítás az előzőhöz: saját ügyemben telefonáltam a falusi önkormányzathoz, és kiderült, hogy senki nem tud semmit, még azt sem, hogy van-e a falunak HÉSZ-e...

Pedig természetesen van.

A következő telefonálgatás során megtudtam, hogy HÉSZ-ek kezelése átkerült a járásokhoz. Ha a kerítésépítés helyi szabályozását akarod megtudni, és a jegyzővel nem akarsz társalogni, akkor a járási székhelyen lévő Építésügyi Hatósági Iroda az illetékes. Az ottani ügyintéző, akivel beszéltem, fejből megmondta, hogy a kérdezett téma van-e vagy nincs az adott település HÉSZ-ében.

2018. okt. 24. 16:46
 13/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat.tÖBBET VAGY KEVESEBBET MINDENKI SEGÍTETT A ÉMÁBAN!
2018. okt. 24. 20:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!