Vettünk egy családi házat baromi nagy telekkel. Homokos talaj, egyenesre ha elhúzatom/ felszántatom akkor. Mit érdemes beleültetni/vetni?
Nagyon kezdők vagyunk, a legszorosabb értelemben. Búza őszi vetésbe szóba jöhet? Egy két fa csemete ami bírja majd fagyokat.
Egy ilyen vetés hogy zajlik?
A terület 2000 m2
Sajnálom parlagon hagyni, később lenne is állat (tyúk és disznó) szóval így szalma, lucerna szükséges lesz.
Lucernát simán lehet szakaszosan is kézzel kaszálni. Csak amíg bele nem jössz a kaszálásba, NAGYON óvatosan, főleg a fenőkővel, mert láttam már nagyon csúnya balesetet.
Nálunk sem szántanak meg géppel ilyen 1-2 ezer négyzetmétereket, viszont a faluban van olyan, akinek van két lova, akik jártasak mindenféle mezőgazdasági munkában, ő megcsinálja. Amúgy nem hülyeség ezzel sem foglalkozni mert mindig van munkája, és jó pénzeket keres vele...
Ja, még annyit, hogy a szomszédunk a kb. 1000 négyzetméter körüli árpáját kézzel kaszálta le tavaly, de szó szerint a csodájára járt mindenki, főleg az idősek, hogy nahát, kézzel aratnak, ilyet is rég láttak már :) szóval ez sem lehetetlen.
És mit tudott kezdeni a kézzel kaszált árpával?
Azért kérdezem, meg anno úgy '85 körül nagyapámnak is volt az a nagy ötlete, hogy 1000 m2-t bevetett árpával (akkor tanított meg engem is kézzel vetni), aztán nyáron jött a probléma, hogy hoppá, téeszkombájn még volna, ami levágná, de nem tud bemenni a telekre.
A mai eszemmel végiggondolva, az lett volna az értelmes dolog, hogy a kapu melletti kerítésmezőt leüti az oszlopról, az akácoszlopot kiveszi, kombájn be, levágja egy oda-vissza fordulóval, kész. Egy óra a kerítést szétszedni, egy összerakni.
De nem ez volt. Először nagyapámmal elmentünk a patakhoz gyékényt vágni, ebből lett kötél, aztán apámmal lekaszálták az árpát, szépen kévékbe kötötték, kereszteket raktak, utána lovaskocsival hazaszállítottuk, és ekkor jött a kombájn, a kapu előtt megállt, a vágóasztalára lett hajigálva - némi életveszély keretében - az árpa, és a végén a tiszta árpa ki lett engedve egy ponyvára. (Többször nem is volt saját termésű árpánk...)
Nem tudom pontosan, elvitték az árpát. Én addig követtem az eseményeket, hogy fel volt kazlazva, aztán 1-2 napra rá elvitték. Volt a szomszédnak más helyen is vetve, lehet, hogy ahhoz hozzátette. De ez a kis darab itt benn volt neki a tanya mögött, oda nem lehetett volna sehogy sem bemenni a nagyobb géppel, mert hátulról meg akácos van. Csak utána van egy távvezeték, s ott bizonyos távolságban nem lehet fát ültetni, így egy darab kimaradt az erdősítésből. Azóta is mindig megy a szenvedés, hogy azzal a darabbal mi legyen.
A lovak, azok befértek volna, de azokkal még nem láttam aratni. Nincs is lovas aratógépe neki szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!