Datolyaszilvákat pincében is teleltethetek, vagy világos, szellős hely kell neki?
És milyen gyakran kéne öntözni, mennyi vízzel?
Még soha semmit nem teleltettem, de ezeket a kis datolyaszilvafákat most vettem, nincsenek 1 évesek, és nem merem még kiültetni őket a kertbe.
A pincében garantáltan el fog pusztulni. Fény nem kell neki télen, de hideg igen, azt meg nem tudod neki biztosítani a pincében.
Ha nem tartod elég hidegen, akkor kihajt mondjuk januárban, és ott a sötétben elpusztul.
Tartsd a szabadban edényesen, közvetlenül a ház fala mellé téve (a fal meleget sugároz), aztán ha jön a nagy lehűlés, vidd be valami fűtetlen, de zárt melléképületbe erre a pár napra.
Zárt, szélvédett udvaron a fal mellett még a -15-öt is átvészeli így a fal mellett, vagy -18-at is akár, de -12-t bárhol. Aztán márciusban ültesd a végleges helyére.
Én szoktam oltani, és tizenvalahány éves tapasztalatom van a csemeték teleltetésében.
Köszönöm!
Áttettem őket egy viszonylag szélvédett (nálam ez a legszélvédettebb) helyre a házfalhoz. Az oltás sajnos magasan van, remélem, annak védelmére elég, ha szalmát kötözök köréjük.
Csak egy gond van: konvektoros a fűtés, és pont a kis fák törzsének magasságában távoznak a gázok (részben átáramlik a lombjukon pillanatnyilag), kb. 40 és 60 cm-re vannak mellette. Ez károsíthatja őket?
Nikita's Gift, Russian Beauty és Costata fajtájúak.
Jajj, és még fogalmam sincs, mennyi vizet és hogyan kéne juttatni nekik. Eddig minden nap kaptak egy keveset, mert még enyhe az időjárás.
Valahol olvastam, hogy csak langyos vízzel szabad öntözni a kint telelő dézsás növényeket, különben a hidegtől gyökérrothadás és más problémák lépnek fel, amiktől elhalnak.
A meleg áramlat károsíthat.
Felenged és utána hirtelen lehűl...
A Nikitával és Rosseyankával nem lesz baj.
Elvermelheted cserepestől.
Bár nekem idén volt, hogy az alany ledobta a kérgét a hülye kései hideg miatt. És persze elhalt rajta a nemes is (ami kevésbé hidegtűrő elvileg).
A Costata az nem szereti a -20 fokot.
Ha zsenge, akkor még hamarabb elfagy
Merrefelé vannak a növények ? (mikroklíma miatt)
Mielőbb vedd el onnan a gázfüst elől őket, mert már lehet, hogy most megégtek az ágak. Nem is értem, hogy jutott eszedbe ilyen. Egyébként is, a héten még nem várható -15-nél hidegebb idő...
Télen, fagyban tilos langyos vízzel öntözni, mert azonnali gyökérpusztulással jár. Persze, ki sem száradhat a föld, ezért ha hó van, akkor azt pakolj rá, aztán majd ráolvad, ha nincs hó, de a föld fagyott, akkor meg minél hidegebb, 0 fok közeli vízzel öntözd, ami nem okoz hirtelen kiolvadást.
Nem kell sárban tocsogni, elég, ha normál módon nedvesen tartod. A naponta történő öntözés szerintem már most is túlzás (nagyon apró konténer esetén esetleg), később, a hidegben meg főleg túlzás lesz.
A langyos víz egyébként se lenne alkalmas a talaj melegen tartására, csak egy rövid (negyed-félórás) felmelegedést okozna, amit semmi nem szeret.
Köszönöm a válaszokat!
A kis fákat (20, 30 és 40 cm-esek) a pici konténerjeikből átültettem előbb nagyobb, 30 literes dézsákba, hogy legyen helye a gyökereknek a fejlődéshez és jobb legyen a szigetelésük. Csak pici vizet kaptak, de akkor innentől leritkítom pár naponkénti nedvesítésre.
A gázfüst szélcsendben eláramlik érintetlenül mellettük (a kezemmel a kis fáknál már nem volt érezhető a melege és a légmozgás), de ha déli vagy keleti a szél (utóbbi télen nagy hideget hoz), akkor átfújja a csemeték ágain. Sajnos szélvédett helyem nincs máshol a házfalnál, csak a konvektor nyílása mellett. :/
Sikerült áttelelniük!! :)
Szerencsére sem a konvektor közelsége, sem a fagy nem tett kárt bennük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!