Növelhetem a kajszim sudarát ilyen módon?
Van egy kajszifám, amin a kívánt törzsmagasság (100 cm) felett nincs elég vessző az ágak kialakítására (mivel nem is olyan magas). Megtehetem, hogy ha van mondjuk a magasság felett 1 megfelelő vessző, azt meghagyom, majd a sudarat is metszem, hagyom nőni és később alakítom ki rajta a többi ágat, amikor már magasabb lesz?
Nem fognak így túlságosan aránytalanul nőni az ágak?
Ha rendesen végzed az alakító metszést minden tavasszal, akkor nem lesz túlságosan aránytalan, valószínűleg, ha nem jön közbe semmi.
A legtöbb kajszifajtának nem szokott lenni igazi sudara, mert mikor teremni kezd, a sudár is kihajlik oldalra idővel, és oldalágként funkcionál, aztán egy mellékága fog tovább felfelé menni, de ez sem lesz aztán sudár, mert ez is kihajlik.
Csinálhatnál fotót több oldalról, úgy jobban el lehetne képzelni a konkrét helyzetet. (Valahová feltöltöd, pl. Imgur, aztán ide linkeled.)
Azért szoktunk tavasszal metszeni, mikor már látszanak a rügyek, hogy azzal alakitsuk a fát. Arra fog nőni az ág, amerre az utolsó meghagyott rügy néz.
Amúgy igen, metszd meg most is, minden ágat, ahogy iród, hogy ezzel is sűrűsödjön a lombozat.
Olvastam hogy idővel elveszik a sudara a kajszinak, de ameddig ki nem alakítom a vázágakat vázakorona esetében vagy az oldalágakat kombinált korona (szórt állású sudaras amíg el nem veszti a sudarát) esetén addig kellene a sudár. És azt se szeretném ha túl alacsony lenne, főleg ha váza korona mellett döntök.
Szerintetek melyik koronaforma lenne ideálisabb erre a két fára?
Ösztönözném én az új hajtásra, de felfelé kéne még nőnie hogy legyen hol új hatásnak nőnie.. Ami volt erős/gyenge hajtás nagyon lent azokat tényleg lemetszettem, de remélem nem a növekedés kárára, mert azt olvastam, hogy ha túlságosan megmetsszük az már annak a kárára megy.
Első kajszi fa:
Első 4db kép körbe, a többi kép közelítve, 1-1 képen van egy piros vízszintes vonal ami a 100 cm-t jelöli.
2. fa:
Előre is köszönöm!
Bármilyenre is alakitod,az ágakat vágd rövidre,80 cm.-1 m resekre .Különben ha ezek 1-2 év alatt berakódnak barackkal,az ágak mind letörnek .
Én is vissza mentem a kertészhez,meg köszünni milyen szép fát vettem,és az ágai ,mint egy fűzfának hajlanak le ,akkorák .
Na itt a baj,vágja csak vissza nagyon rövidre,"ne sajnálja a metsző ollót" .Az ágai kierősödtek ,nem kell félnem hogy nem tartják meg a termést .
1. fa
Az alsókat akkor tőben vágod, hogy ne legyen túl alacsony a törzs.
Két lehetőség marad: vagy levágod még a piros vonal feletti erős hajtást is tőben, és akkor könnyebb lesz az alakítás a maradékkal, vagy mindent visszavágsz tavasszal 10 cm-esre (a nagyon kicsikhez nem kell nyúlni), és akkor már könnyebb lesz válogatni.
A nyári metszés bizonytalan, hogy mi fog kihajtani meg mi nem, és egyébként is leállást okoz a fejlődésben, ezért szerintem nyáron metszeni csak termő fát szabad, csemete koronaalakítására nem alkalmas. A tavaszi erős metszés után viszont hatalmas erős vesszőket kapsz.
És persze a tavaszi visszavágásnál arra kell figyelni, hogy az erős, meredek kezdetű vesszőket lehet külső rügyre metszeni, a gyenge, kevésbé meredek állásúakat viszont felső állásúra kell, hogy erősebben hajtsanak.
2. fa
Itt alig van valami a piros vonal felett.
Vonal alatt minden lemegy, fölötte is csak a legfüggőlegesebb marad 20 cm-esre visszavágva (esetleg a karóhoz kötve, ha mégsem kellően függőleges).
A többi 1 m fölötti hajtásból is lehet hagyni esetleg 10 cm-es csonkokat, hátha használható oldalágak indulnak belőlük, aztán ha mégsem szükségesek, akkor egy év múlva tőben levágod őket.
Meg fogod látni, méteres, ujjnyi vastagságú hajtások lesznek jövő ilyenkor.
Elég drasztikus megoldások, de én nem szeretek sokat kínlódni a lekötözgetéssel meg hasonlókkal, csak visszavágom, aztán alakítsa magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!