A köszmétét hogyan lehet megvédeni az amerikai lisztharmattól? Leginkább az ökológiai megoldások érdekelnének.
Így van! Ha nem rezisztens a fajta akkor vagy sikerül, vagy nem.
Volt év mikor megúsztam permetezés nélkül (kezdők szerencséje), az idén orrba szájba fújtam lemosó, felszívódó, kontakt és mégse lett tökéletes.
Igen, csak az az ökológiai módszer van, ha rezisztens fajtát ültetsz.
A növényvédőszerek nem hatnak a végtelenségig, általában olyan 7-10 naponta kell használni őket.
A szezon elején Folicur ment 3x, utána Topas 3x. A legtöbb évben meg tudom menteni, kivéve, ha nem figyelek oda, és 2 hétnél tovább nem permetezek. Az amerikai lisztharmat egy rendkívül agresszív gombabetegség.
A rezisztens fajtán kívül a következő agrotechnika segíthet:
1. Beteg részek eltávolítása és megsemmisítése.
2. Jól szelelő (levegős) ágszerkezet kialakítása a bokron. Ne legyen sehol párásodó, összeérő lombozat.
3. Napfényes, szellős helyre ültetés.
4. Csepegtetéses öntözőrendszer a talajszinten. (esőztetés vagy árasztás kerülése)
Kipróbálhatod, de különösebb hatása nem lesz.
Az egésznek csak annyi a lényege, hogy a ritkább bokrot jobb hatásfokkal tudod bepermetezni.
Az amerikai lisztharmat egy olyan agresszív betegség, hogy a legoptimálisabb tartási körülmények között is megtámadja a nem rezisztens fajtákat, ha nincs meg az alapos növényvédelem.
Nekem magas törzsön vannak, full napon, a közelükben nincs más növény, erősen metszem-ritkítom minden tavasszal, öntözni nem szoktam lisztharmatszezonban egyáltalán, mégis, ha nem permetezem elég sűrűn, akkor jön az amerikai lisztharmat.
Két lehetőséged van: vagy permetezel legalább 10 naponta megfelelő szerekkel, vagy kihajigálod a meglévő töveidet, és veszel rezisztens fajtát. Vagy a harmadik, hogy nem eszel saját köszmétét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!