Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ha a Ridomil Gold MZ ÉVI-je...

Ha a Ridomil Gold MZ ÉVI-je uborkában 3 nap, akkor a Plus ÉVI-je vajon mennyi lehet, mert nincs uborkára bevizsgálva?

Figyelt kérdés
A rézoxiklorid se veszélyesebb, mint a mankoceb - gondolom én.
2018. jún. 24. 15:08
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

A réz-oxiklorid nem veszélyes. Az csak kontaktszer. Lemosod az uborkát és kész.

A másik hatóanyag az, aminek el kell bomlania a növényben. Érdekes,hogy a Plus-ra mefenoxam-ot írtak %-ban (2.5%), az MZ-re metalaxil-M -et grammban, miközben Wiki szerint a két anyag ugyanaz: [link]

Százalékra átszámítva, az MZ-t, 38,8g/kg az 3.9%. Ha tehát MZ-nél kb. 3 nap az ÉVI, akkor a kisebb felszívódó hatóanyag tartalmú Plus-nál nemigen lehet több. Mivel a lebomlási folyamat nem lineáris, hanem inkább exp jellegű, ezért javaslom, hogy a 3 napot azért várd ki.

2018. jún. 24. 15:37
 2/13 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm, hogy így kifejtetted. Valahogy így gondoltam én is. Azon aggodalmaskodtam, hogy a felszívódó vegyületre valahol 7 napot találtam. Az meg mégsem létezhet, hogy a hozzáadott kontakt szer lerövidíti ezt az időt. Viszont ha az MZ-re elégnek találják a 3 napot, akkor a Goldra sem kell több. Minden esetre inkább csak az elrakni valót szedem 3 nap után, a többivel várok.

Még egyszer köszönöm, igazán segítőkész vagy.

2018. jún. 24. 16:06
 3/13 anonim ***** válasza:

Valóban a növényvédő szerek könyvében sincs utalás erre .

Rezes szereket más nevek alatt is lehet venni uborkára ,és csak 5 napot írnak mindenhol várakozásra .

2018. jún. 24. 19:31
 4/13 A kérdező kommentje:

Talán a mefenoxam kis mennyisége az, ami miatt 3 nap is elégnek találtatott várakozni.

A kontakt szereknek meg azért lehet viszonylag hosszú az ÉVI-je, mert azt mégsem lehet belefoglalni a leírásba, hogy mennyire alapos mosás után nem marad szer a termésen. Legalábbis erre jutottam, mert választ senkitől nem kaptam és mások se kaptak az ilyen irányú kérdéseikre.

2018. jún. 25. 08:33
 5/13 anonim ***** válasza:

Igen, jól látod, a felszívódó lebomlik, a réz meg nem, az csak lemosódik, de erre nem lehet egzakt választ adni, hogy mit jelent az "alapos mosás", és vizsgálni se lehet műszer nélkül, hogy mennyi maradt rajta.

A réznek amúgy egész hosszú ÉVI-je szokott lenni, de az uborka gyorsan nő, tehát ha leszeded a berakó uborkát, és utána permetezel, akkor 5 nap múlva már hatalmas nagy uborkák lesznek, amiknek a felületén elveszik az a kis réz, ami 3 centis korukban érte őket.

2018. jún. 26. 05:45
 6/13 A kérdező kommentje:
Hagyom nőni, hogy az uborkasalátát megunja a família, ami persze nemigen szokott bekövetkezni. Örülök, hogy megerősítettél a kontakt szerek lemoshatóságában. Most már csak(?) azt nem tudom, hogyan viszonyuljak pl. a Dithane-hoz. Itt is érvényes az elméletünk? Mert mintha még a betiltani javasolt szerek társaságában is olvastam volna a nevet, a Bi58- cal együtt. Azon nem csodálkoztam.
2018. jún. 26. 20:48
 7/13 anonim ***** válasza:

A Bi 58-at már betiltották.

Ami elég sajnálatos, mert egyes területeken nem létezik pótlás, amit lehetne helyette használni.

Azt nem tudom, a Dithane-nal mi a gond.

Egy másik kontakt szer pl. pár éve azért került I. kategóriába, vagyis lett csak receptre kapható, mert a kutyáknak szemirritációt okoz. Hogy az emberek többsége nem a kutyát permetezné vele, az a kutyát se érdekli. Ilyen ez az uniós szabályozás. A glifozátokkal kapcsolatban is szembe mennek a józan ésszel.

2018. jún. 27. 15:31
 8/13 anonim ***** válasza:

Az utolsó mondatot át akartam írni, csak véletlenül elküldtem.

Azt akartam írni, hogy a glifozátokkal is nagy balhé volt (bár lecsendesült mostanában szerencsére), és most meg a neonikotinoidokkal kapcsolatban is szembe mennek a józan ésszel.

2018. jún. 27. 15:33
 9/13 A kérdező kommentje:
Olyan borzalmakat olvastam egy tanulmányban a dimetoát és a nehézfémek együttes hatásáról, hogy a Bi 58 nevet olvasva rosszullét környékez. Én örülök, hogy betiltották, mert amit csak szomszédságosan tapasztaltam vele kapcsolatban, vérlázító. Permetezés után másnap vödörszám ajándékozta az illető a paprikáját.
2018. jún. 27. 21:43
 10/13 anonim ***** válasza:

A vicces egyébként az, hogy a Bi58 egy kontaktszer. Csak hát az emlősökre is erősen ható idegméreg, amiből 1 mg / termés kg már eléggé ártalmas hatású lehet. Ezért ott lehet, hogy a lemosás nem elég.

A réz viszont fejlettebb élőlényeknél nemhogy méreg, hanem kis mennyiségben szükséges nyomelem, amiből átlagos felnőtteknek napi 1 mg-ot be is kell juttatni. Persze, mindenből van toxikus szint, ezért nem kell nagykanállal enni. A rézmérgezés permetezésből ezért nehezen jön össze, mert bőrön át nem szívódik fel, szájon át beszedve kis mennyiségben tápanyag, nagyobb mennyiségben pedig a rézvegyületek hányást okoznak, ami meggátolja a felszívódást.

2018. jún. 27. 22:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!