Az amarylis hagyma mekkora mérettől virágzik?
Néha az 5 cm-es is virágzik, de inkább csak nagyobb korban.
Ha évek óta neveled, akkor valamit nem jól csinálsz.
Vagy cserépben tartod nyáron megfelelő tápanyag nélkül, vagy ha elég nagy a hagyma, akkor meg megöntözöd, mielőtt meglátnád a bimbót, és ettől az elhal. Vagy egyéb dolgot rontasz el, amit mi nem tudhatunk.
Az egyszeri (mérsékelt) megöntözés nem baj, de ha folyamatosan öntözöd, az igen. Ettől általában elhal a bimbókezdemény.
Esetleg túl korán veszed be a kertből?
Én úgy szoktam, hogy amikor lefagy a levele az első talajmenti fagytól, vagy már nagyon ott tart a dolog, akkor gyökérrel ásom ki, és úgy ültetem cserépbe, hogy minél több gyökér maradjon. Beöntözöm, hogy összeálljon a föld, aztán elrakom hűvös helyre, rá se nézek többet. A gyökerek így szárazon is életben maradnak, és energiát spórolnak a növénynek a kihajtásnál.
Aztán a meleg szobába hozva egy enyhe öntözést kap, de a következőt csak akkor szabad, amikor már látod a bimbó hegyét, akkor már nem hal el az öntözéstől.
A mérete elég nagy?
A sötétítés arra van, hogy egyes fajták világosban 10 centis száron hozzák a virágot. A sötétítéssel a szárat meg lehet nyújtani.
De ezek a rövid száras fajták manapság már nemigen beszerezhetőek, 30-50 évvel ezelőtt fordultak elő leginkább.
A bimbó megjelenése előtt nem szabad nedvesen tartani a hagymát, ez teljesen biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!