Kezdőoldal » Otthon » Kert » Tudom úgy késleltetni a...

Tudom úgy késleltetni a jácint-hagyma virágzását, hogy szobahőmérsékleten tartom szárazon majd februárban teszem hűtőbe és májusban ültetem el?

Figyelt kérdés
Így is ki fog virágozni? Illetve 1 éven belül lehet így tetszőlegesen késleltetni a virágzást?
2017. okt. 17. 20:26
 1/4 anonim ***** válasza:
Nem tudom mennyire lehet osszezavarni a hagymakat,de ilyenkor ugy is megindulnak,ha meg nincsenek foldbe.Es,ha a lakasba tartod a meleg miatt meg inkabb elkezdenenek hajtani.Egyebkent mikorra szeretned,hogy viragozzanak?
2017. okt. 18. 10:44
 2/4 A kérdező kommentje:
Tehát akkor az a legjobb, ha most hűtőbe teszem, majd pedig tetszőlegesen kiültetem tavasszal mindaddig, amíg meg nem ered a hagyma?
2017. okt. 18. 12:37
 3/4 anonim ***** válasza:

Szerintem,ha tavasszal ulteted ki,akkor majd csak a kovetkezo tavasszal fog viragozni.Az lenne a legjobb,ha most elultetned a hagymakat,igy mar most tavasszal is viragoznanak.Ha hidegebb arnyekosabb helyre rakod oket,azzal tudnad kesleltetni a viragzasukat.Talaltam egy leirast ami szerint a fagyasztas,pont,hogy felgyorsitja a folyamatot.

1. Jácint téli virágoztatása:

Ha az ősszel megvásárolt jácint hagymákat 3 hónapra a hűtőbe tesszük száraz papírzacskóban (5 fok körüli hőmérsékletre), akkor ezzel előre tudjuk hozni a jácint virágzási idejét és már januárban/februárban virágzó, illatos jácint lehet a lakásunkban. Az ültetés után tegyük a cserepet hűvös, sötét helyre és tartsuk földjét nedvesen. 3-4 hét elmúltával megindul a rügyképződés, ekkor vigyük a cserepet világos, szobahőmérsékletű helyre és locsoljuk rendszeresen. A virágzás azonban annyira kimeríti a hagymát, hogy ha azt akarjuk, hogy túlélje ezt a beavatkozást, akkor elvirágzás után ültessük ki azonnal a kertbe, ahol újból erőre kaphat.

2017. okt. 19. 11:19
 4/4 anonim ***** válasza:

Az előző válaszoló nem nagyon ért a tavaszi hagymás növényekhez.

A tavasszal kiültetett jácint garantáltan kihajt, legfeljebb a virágrügy el fog halni, és nem virágzik, mert mire odaér a dolog, már túl meleg lesz neki. A túl rövid vegetációs idő (normál esetben már szeptembertől gyökere van) miatt a levelek is csak nagyon rövid ideig fognak élni, szénvegyületeket gyártani, ezért a hagyma legyengül, a következő évben sem lesz virágzás.

Előfordult már pár alkalommal, hogy tavasszal kaptam kimaradt hagymákat, szóval tapasztalatból írok.

Az árnyékos helyre való kiültetés csak kb. 1 hetet fog késleltetni. Nálam vannak így ház északi oldalán már 15 éve.

A leírás a gyorsításról szól, amit kb. mindenki ismer. De a kérdés a lassításra vonatkozik.

A kérdező jól tudja, a virágzást nem a meleg, hanem a fokozatosan melegedő idő indítja el. Alapból a rövidebb ideig tartó nagyon hideg kell neki, de hosszabb tárolás esetén már egy minimális hűvösebb idővel is megelégszik, ezért szobai teleltetés esetén már a 15 fokos "hideg" is képes beindítani. De ennek sok összetevője van, ezért nem lehet biztosat mondani, hogy hogy fog viselkedni.

Ez a szobában való tartás talán jó lehet, de két fő buktatója van.

- Az egész télen száraz melegben való tartásban teljesen összefonnyadnak a hagymák, a virágzáshoz már nemigen lesz energiájuk, a virágrügy elhal. Esetleg földben, nagyon enyhén nedvesítve kibírják. Így meg lehet próbálni, ha sok hagymád van.

- Jelenleg már 10 fok körül van a talajhőmérséklet. Kérdés, hogy ezt mennyire érzékelte a hagyma télnek, ami után hajtania kell. A teljes hideghatáshoz ez nyilván kevés volt, de talán valamit elindított.

Ha most a hűtőbe teszed, és folyamatosan ott tartod, akkor esetleg még korábban kihajt, mint a szabadban. 5 fok körüli talajhőmérsékleten már hajtani szokott a szabadban is.

2017. okt. 21. 08:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!