Tulipán hagyma csávázása, hogyan?
Sziasztok!
Olvastam több helyen hogy a tulipán hagymákat érdemes csávázni.
Nos a kérdésem az lenne hogy ezt hogyan is kell véghez vinni ?
Olvastam olyat hogy gombaölő szerbe kell beleforgatni. Mármint a porba.
Akkor olvastam olyat is hogy 20 percig, a másik pedig 3 órát kell áztatni gombaölő szerbe.
Most akkor ez hogy is van ? Elég csak megforgatni a gombaölő porba, vagy fel kell oldani és áztatni benne ? Ha áztatni kell akkor mennyi ideig érdemes ? Ezen kívül milyen márkájú gombaölőt ajánlanátok ?
Esetleg Dithane M-45 vagy Champion WG ?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
A tulipánra nem jellemző a gombabetegség.
Ez különben sem a semmiből jön, ha idén nem volt semmi baj, akkor jövőre se lesz. Ha botritisz vagy egyéb hagymabetegség volt idén, akkor érdemes csinálni.
Nekem van vagy 3000 hagyma a földben, újraültetéskor még soha nem csináltam.
Én kardvirágot szoktam csávázni (kb. 3 ládával van), hol Dithane, hol valami réz akad a kezembe...
Legalább egy órára áztatom be, de volt már, hogy csak másnap jutott eszembe, hogy ott áznak, és akkor se lett semmi baj.
Van rajta ilyen gomba. Ha minden igaz, ez gomba. Jol gondolom ? A hagyma nagyon kicsi felületén láthatò.
Igen, ez gomba.
Ha most csávázod, nem ültetéskor, akkor lehet, hogy a réz jobb, mert nem bomlik le ültetésig.
Ha nem sok beteg van, akkor azokat inkább dobd a kukába, ne fertőzzenek, mert a csávázás nem gyógyít, csak megelőz.
Úgy gondoltam hogy most csávázom, meg majd ültetéskor is. Akkor is inkább a réz tartalmút használjam ?
Ami csak egy picit gombás azt is dobjam ki ?
Egyik sem felszívódó, tehát ilyen szempontból mindegy. A réz az tartósabb, ennyivel jobb.
Szerintem amin csak kis folt van, azt meghagyhatod, de a döntés a tiéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!