Kecske-, és birkatrágya jó-e szőlőbe?
Tavaly örököltem egy hétvégi kertet a csongrád megyei Szatymazon,ahol gyenge talaj,homok van.
Idős tatám az uóbbi években nem gondozta,a sok szőlő,lugas bizony elhanyagolt. Trágyázni is kellene...
Most kapnék 4~5 futónyi a fent említett trágyát.
Az jó lehet-e hozzá...vagy csak a marhatrágya a jó?
Tökéletes a kecske- és birkatrágya. Én vagy 8 évig használtam ilyent, eladásra (is) termelt konyhakerti növények alá. Szántás előtt szórtam ki, általában 10 litert m2-enként, néha többet. Az éretlen is ment ki, mert földdel keverve tavaszra megérik annyira, hogy nem csinál bajt. (Bedolgozva sokkal hamarabb érik, mint halomban, a talajlakó mikroorganizmusok miatt.)
A juh- és kecsketrágyában arányában véve több a tápanyag, mint a marhatrágyában, így ha nincs teljesen megérve, akkor vigyázni kell a mennyiséggel. Alomtól függően másfélszer, vagy akár háromszor annyi is lehet benne a nitrogén, mint a marhatrágyában, így az éretlen trágya éget. (Az érett nem.)
De hát 4-5 futóval egy 1000 m2 körüli kertben, hát az jelentéktelen mennyiség. Térfogatra lehet vagy 2500 liter?
Annyi még félérett trágyából, tavasszal is kimehet, ha jól elkevered rotával.
Az éretlen részt viszont vagy ősszel hozd el, vagy ha nem lehet, akkor valahol pakold le, és csak ősszel, szántás előtt szórd ki.
Őszig még érdeklődj, honnan lehetne nagyobb mennyiséget szerezni, ami tényleg fel is tuningolja a földedet, mert ez most csak tűzoltásra elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!