Milyen módon vághatom vagy vágathatom ki a közterület és telkem közvetlen határán lévő veszélyes fát?
Katasztrófavédelem?
Nem tudom, hogy foglalkoznak-e ilyennel, de itt a fáról ágak esnek le, akadályozza a közlekedést.
Egy normálisan megfogalmazott levél, fényképekkel azért szerintem mehet nekik. Aztán még lehet, hogy ők vágják ki.
Szerintem kicsit túldramatizálod, ha veszélyes lenne, megaták volna a vágási engedélyt.
De más irányból nézve a problémát: kérhetsz birtokvédelmi eljárást.
Mivel nem tudod a kerted rendeltetésszerűen használni, ezen okból kérheted, hogy kivágják vagy legalább a telked fölé nyúló részt levágják.
Ha nem megy így sem, akkor próbálhatsz másik település jegyzőjénél érdeklődni.
Nyilván készségesebben elmondják a jogi lehetőségeket.
Na mégegy: a kőris virágzáskor allergiás tüneteket okzhat. Mondhatod, h tavasszal hetekig szenvedsz...
Vagy a polgival kéne beszélned vagy egy másik jegyzővel.
Sajnos, az a helyzet, hogy közterületen álló fa esetén senki nem meri vállalni a felelősséget az engedély kiadásával, mert harminc "természetvédő" meg az utca másik végén lakó ember egyből tüntetést szervezne ellenük, és beperelnék az önkormányzatot.
Egy rokonom szomszédja előtt pl. állt egy nagy, jól láthatóan beteg gesztenyefa. A veszélyességre apelláló kivágási engedélyt többször elutasították.
Aztán jött egy vihar, a gesztenyefa félbe tört, vitte a kerítést meg a tető szélét. Én is láttam a csonkot, teljesen szét volt korhadva a belseje.
Természetesen az önkormányzat nem volt hajlandó kártérítést fizetni. Azt elfelejtettem megkérdezni azóta, perelt-e végül a félmilliós kár miatt szomszéd.
Gyakorlatilag annyi lehetőséged van, hogy bíróságra viszed az ügyet, és reménykedsz, hogy a kirendelt szakértő neked ad igazat, és akkor az önkormányzat fizeti a perköltséget.
Semmi más legális módszer nincs.
Illegális meg az, hogy lyukakat furkálsz a fa törzsébe, és feltöltöd glifozáttal. De ekkora fa esetén ez se egyszerű.
Hogy telekhatáron van, az azt jelenti, hogy a kerítés vonala pont felezné a tő helyét, vagy csak beleér a kerítésbe, a vastagsága miatt?
Mert ha pont középen van, akkor nem egészen önkormányzati tulajdon, neked is van beleszólásod. Hacsak nem szól ez ellen valami helyi rendelet, de faluban ez valószínűtlen.
Ebben az esetben jogászt kellene megkérdezni, hogy a szomszédjogi törvény érvényes-e erre a helyzetre, és ha igen, akkor üti-e a fás szárú növények védelméről szóló rendeletet. (Alapból a törvény erősebb kutya, mint a rendelet.)
"(3) Ha a szomszédos ingatlanok határvonalán álló növény valamelyik ingatlan rendes használatát akadályozza, illetve kárt okoz vagy annak veszélyével fenyeget, és az érdeksérelem más módon nem hárítható el, az ingatlan tulajdonosa követelheti, hogy azt közös költségen távolítsák el."
Egyik ismerősünk földmérő, kimérte nekünk, hogy pontosan hol is van az a fa csak úgy segítségből, de nyilván hivatalos papírunk nincs rólla. A törzsének középvonala, szinte centire pontosan a telekhatár. Ugyan annyi közöm van a fához mint az önkormányzatnak, de még nem történik meg a hivatalos földmérés addig nem tudom be bizonyítani. Az önkormányzat kitart a mai napig amelett hogy az övé. Ha kiméretném a földet hivatalosan, és kiderülne hogy telekhatáron van, akkor az változtatna a történeten ?
Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat és hogy segítetek!
Szerintem változtatna a helyzeten. De csak mint jog iránt érdeklődő ember mondom, nem vagyok jogász. Egy ügyvédet érdemes lenne megkérdezni.
A városi bíróságokon szokott lenni nyílt nap, ahol 1-2 hetente egyszer ingyen adnak tanácsot (általában kezdő vagy tanuló jogászok), ez ingyenes. Első körben talán érdemes lenne rászánni egy-két órát. Felhívod a bíróságot, megmondják, mikor van.
Ha gyakorló ügyvédtől kérsz tanácsot, az lesz vagy 10 E Ft. (Nekem nemrég egy fél oldalas levelet 20-ért írt meg, ez volt nagyjából az óradíja.)
Én sem adnám meg a kivágási engedélyt. Nincs olyan, hogy rovarfertőzött fa, vagyis érdekes fogalom, de nem is értem mit szeretnél ezzel mondani. Egy 50 éves kőrisfa gyönyörű lehet. Van előnye is egy ilyen fának, árnyékot tart stb.
Hamarosan az emberek minden fának hálásak lehetnek, de nem lesz sok belőlük mert most divat a fairtás, pedig a fák a barátaink.
Járda és közvilágítás ...ezek ugyancsak közterületen lévő dolgok, nem a telkedről van szó.
Dicséret az önkormáányzat, akár hol is laksz, hogy végre a jó oldalon áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!