Mit kezdjek egy nagy kerttel amivel pénzt is tudnék keresni?
Mit termeljek,ültessek...?
most csak füvet nyírok rajta
Legfontosabb kérdés:
Mit tudsz eladni? Hogyan tudod eladni?
Ezt csak te tudhatod, a te viszonyaid alapján. Most én hiába mondok olyasmit, amivel kint kell ülni heti több napot a piacon, ha nincs ráérő nyugdíjas családtag.
Mennyi szakértelmed van? És nem utolsósorban, mekkora a terület, és mennyi időd van rá hetente? Ezeket neked kell átgondolnod.
Ha egyedül dolgozol, és egyedül is adod el, akkor csakis olyasmi lehet, amit háztól v. munkahelyen el tudsz adni.
Két fő csapásirány lehet:
1. Kialakítasz egy kisebb, de állandó vevőkört, és nekik termelsz. Ehhez sokféle növényből kell kisebb mennyiség, pl. egész nyáron érjen valami gyümölcs, tavasztól őszig. Ha van ismerős zöldséges, akkor neki is termelhetsz, de alapból ők csak akkor vásárolnak kistermelőtől, ha nagyon olcsón adja, az amúgy is olcsó nagybani ár alatt. (Pl. a görögdinnye kamionos felvásárlási ára idén 20 Ft körül van.)
2. Kevés dologból termelsz sokat. Vagy feljársz vele a nagybani piacra, vagy ha annyira nem sok, akkor szintén ismerősöknek hirdeted.
Ebben az esetben fontos, hogy eltartható árut termelj, ne rohadjon rád szedés után 2 nap alatt.
Eladható pl. fokhagyma, vöröshagyma, krumpli zsákosan (olcsón), bab, alkoholok.
Ha csak ilyen 1000 m2 körül a nagy kert, akkor hatalmas bevételre ne számíts, de mindenképpen többre, mint jelenleg a fűből.
De ha csak a családnak megtermelsz mindent, az is 100 E vagy több családtagonként.
Mindent!!! Végig kell vinni a folyamatot, a vetőmag vásárlástól /szaporító anyagoktól/ a késztermékig, majd a maggyűjtésig/szaporításig.
Jó példák vannak a netten is.
Nagyon drága a vetőmagok árai. Aki nem próbálta az le hurrogja különböző okokra hivatkozva... Például: 1 paprikában lévő mag 4000Ft, ugyan úgy egy tökbe lévő mag 6000. Persze nem árt ha egy nagyon picit ért hozzá aki csinálja, de nem ördöngösség.
Még egyszer, folyamatba kell csinálni!
"nem árt ha egy nagyon picit ért hozzá aki csinálja"
Á az se kell, a vevő meg csodálkozik, ha tök más kel ki, mint amit vett, de az már ki érdekel.
Milyen paprika az amiben 4000Ft-nyi mag van?
Gondolom nem F1-es hibrid és/vagy fajtahasználati díjjal terhelt fajta....
"Milyen paprika az amiben 4000Ft-nyi mag van?"
Nem egy túl nagy szám. Egy egészséges paprikába 150 mag van. 4000:150= 26,66 Ft/db. még másként néz ki 150x100= 15000Ft.
A töknél 583db magot számoltam. Egy csomagban 3 egészséges mag van /1fél törött, vagy liha/. Ha 3 szem 150, akkor 583X50=29150 Ft. Ez egy hétköznapi főzőtök, és tövön nem egy tök terem... /1 Ht 1x1,5m-re 9-10 tökkel beültethető./
Én nem vagyok senki ellen! A Gondolkodás nem tilos.
25 ft/db árat csak F1-es magért kapsz, kiskereskedelemben.
Olyat laikus nem tud csinálni, meg amúgy is, a felvásárló a szerződésben kiköti, hogy csak neki adhatod el a magot.
(és a szerződésben nem lesz több pár ft-nál felvásárlási ár magonként egyébként kg-ban mérik)
És ha másnak adod el, akkor megbüntethetnek.
Én termesztettem ilyen hibridpaprikát, de az is csak a megbízónak (=felvásárlónak) volt jó biznisz.
Ami nem F1-es mag az meg még a kereskedelemben is olcsóbb:
Amúgy meg a tescóban, obiban 55-95Ft a paprika vetőmag 70db-os csomagban. Na egy átlag paprikában biztos nincs 150db csíraképes mag (tisztítás, szelelés után), inkább 50-100db mag van. De nyilván fajtától is függ.
Töknél most nem számolok utána, de ott is nagyságrendekkel vagy eltévedve.
és hogy mennyi a kereskedelmi nagykerár a paprikamagnál?
10.000szem 4500Ft ebből egy ezres az áfa, magyarul 3500Ft a 10.000 szemért.
Gondolkodni szabad csak sajnos nem kötelező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!