Kezdőoldal » Otthon » Kert » Magad uram ha szolgad nincsen....

Magad uram ha szolgad nincsen. Hogyan kezdjek neki a kert atalakitasanak?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Most koltoztunk kertes hazba, es szeretnenk egy igazan pihenteto kis kertet kialakitani magunknak. Mivel a hazon is sok javitani valo van, es prioritast elvez, igy a kertet magamnak, teljesen egyedul kellene rendbe hoznom, hogy tavasszal es nyaron mar gyonyorkodhessek benne. :) A haz felujitasa elvisz majd egy_ket evet (anyagiak miatt is, es egyeb dolgok miatt) en pedig nem szeretnek varni tobb evet, hogy esetleg egy kertepitot fogadjunk. Mindenkeppen iden es jovore tavasszal szeretnem rendbe hozni a kertet, mert ha minden jol megy, utana kismama leszek es nem fogok tudni eros fizikai munkat vegezni, akkor mar csak fenttartani szeretnem a kialakitott kis pihenohelyemet. :)

Szoval maga a kert nem nagy, kb. 60nm2, szerintem ha nekiallok, egy hetvege alatt fel tudom asni. Mivel lejt , szeretnem egyuk oldalrol a masikra egyengetni a foldet. Ami a gondot okozza, hogy automota ontozorendszer van a foldben, nem tudom hol futnak a csovek, es az lenne a kerdesem, hogy hogyan ashatnam fel, hogy nehogy kart tegyek az ontozoberendezesben? A kert eleg gazos, mindenkeppen fel kell asni, gyomirtozni. A melyebb oldalon a kerites melle pedig vegig (12 meteren) soveny (baberfa vagy ilyesmi) van ultetve, ezeket ki tudom emelni a foldbol amig feltoltom azt az oldalt? A kert kozepen pedig egy par eves fa all, ahhoz termeszetesen nem nyulnek, de asaskor a gyokere nem fog megsinylodni? Tudnatok nekem otleteket adni, mit es hogyan csinaljak?

Elore is nagyon koszonom.

2016. okt. 30. 21:53
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A felásás nem gond. De felejtsd el, hogy a lejtőt megszünteted. Ehhez talajgyalu és egyengető kellene. De azt sem értem, ha öntözőberendezés van a földben, akkor az miért van a föld alatt, hogy nem látod? Kérj tanácsot a szomszédaidtól, akik értenek a kiskert műveléshez.
2016. okt. 31. 07:25
 2/5 A kérdező kommentje:

Koszi a gyors valaszodat, ment a zold kez.

Ha vegigjarom a kertet, akkor egyaltalan nem latok csoveket vagy barmit az ontozorendszerbol, de az elozo tulajdonos azt mondta hogy telepitett.

A lejtos reszt feltoltes utan beultetnem bokrokkal, viragokkal es el is lenne keritve szegellyek kesobb, akkor is kellene ez a talajgyalu meg egyengeto? Ha jol leptaposgatnank, az nem lenne eleg?

Nem nagyon lejt, olyan 15-20 fokban, de egy hinta vaza pont nem all meg, vagy ha a gyerek kismotorozik, konnyen eldol...

En egesz nap itthon vagyok most egy ideig, lenne idom foglalkozni a kerttel.

Tavaly egy tobblakasos kertes hazban laktunk, a szomszedomnak volt egy kis kertje, amit nehany ember (asoval es talicskaval) rendezett at, hogy legyen kocsibealloja. A felasott foldet csak hatrebb vittek, ezzel megemeltek a hatso kertet (legalabb fel meter lett a szintkulonbseg). Raktak lepcsot es keritest, de egyszer sem lattam hogy barmilyen geppel is dolgoztak volna azon a reszen. Egyszeruen beszorta fumaggal es szep volt nyaron. Azert majd a szomszedot is megkerdezem, de nem hiszem hogy tud hasznosabbat mondani...:(

2016. okt. 31. 09:28
 3/5 A kérdező kommentje:
2016. okt. 31. 09:43
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Hasznos lenne, ha megtudnád, hogy miért lejtős a terep: lankás domboldal eredetileg is vagy pedig a talaj alatt valamilyen alapkőzet van, amit nem akartak elbontani? Számításba kell venni, hogy a lejtősség megszüntetésekor hová fog elfolyni az esetleges sok csapadékvíz (jelenleg gravitációs úton lefolyik ugyebár az alsóbb kertbe), azaz milyen tényleges a talaj, nincs-e alatta vízzáró kőzet ? Ha bármiféle terepegyengetést csinálsz, akkor fel kell szedni az öntözőrendszer csövezetét, aminek a futását a kiálló szórófejek körüli felső talajréteg óvatos megbontásából ki lehet következtetni. Ha azonban felszeded, akkor aligha tudod majd később visszahelyezni, mert sérülésmentesen nem tudod felszedni és időlegesen tárolni (merev csövek). Tervezd meg, hogy milyen funkciót akarsz a kertbe kitelepíteni (grillsütő, tároló, pad, kerti tó, lugas/pergola stb.) és a nagyobb fákat ennek megfelelően érdemes telepíteni. A meglevő fáról tudni kellene, hogy milyen fa, mert a várható későbbi mérete és haszna ezek után ítélhető meg. Vedd figyelembe azt is, hogy a lakás és a kert közötti kapcsolatot miként kívánod megoldani: leereszthető árnyékoló ponyva, favázas előtető, üvegezett veranda vagy üvegház stb. Az automata öntözőrendszer nagyon elegánsnak tűnhet, de ekkora zöld felülethez megfelelő lehet az esővízgyűjtő tartályól való öntözés is. Ha valamekkora zöldséges kertet is akarnál, akkor annak még egy 5-10 nm-es terület is elegendő lehet, különösen, ha magaságyással tudod megoldani.
2016. okt. 31. 13:22
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

én nem értek nagyon a kerthet csak füvet vágok :D de ha a föld alatt van az öntöző rendszer akkor gondolom a fű minősége is jó lehet vagyis ha ilyen minőségi fű akkor annak először elő kell készíteni a földet ami abból áll hogy 10 centin felszedik (persze semmi gaz nincs benne) és oda szorják a magokat majd földet rá,de mivel neked van öntöződ is az pedig a fű alatt van így talán még vakondháló is van a földben akkor viszont felejtős az ásás,mert hazaavágod a hálót is meg az öntözőt is:/

szerintem a gyomokat próbáld meg kiszedni,a füvet lenyírni és ami olyan terület azokat újra befüvesíteni

[link]

2016. nov. 1. 23:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!