Kezdőoldal » Otthon » Kert » Rohadt alma veteményes alatt...

Rohadt alma veteményes alatt hasznos vagy káros?

Figyelt kérdés

Szóval ha a jelenlegi rohadt almákat, szilvát, cseresznyét, és egyebeket beások a földbe, és (esetleg már ősszel), de tavasszal mindenképp veteményezek a tetejére...

Ad ez a rohadt cucc értékes tápanyagot a talajnak vagy sem, netán esetleg káros lenne?

2017. aug. 1. 22:04
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Így van, butaságot ír, hiszen a gombák épp a fertőzött növényi hulladékon telelnek át.

Míg a komposztálóban olyan hő keletkezik, hogy ott ezek nem maradnak életben.

Leírtam, hogy komposzt helyén 3x akkora a kukoricám, ebben nem tudom, mi volt rossz, de valaki ezt is lepontozta, hát van egy tippem, hogy kicsoda...

2017. aug. 3. 19:30
 12/17 anonim ***** válasza:

Elolvastam ezt a cikket.

Anno az égvilágon mindent elolvastam, ami a neten található a komposztálásról, ez egy újabb cikk lehet.

Nem hiszem, hogy ez a leghasznosabb cikk, szerintem a szerző nem komposztál, csak innen-onnan kiollózott dolgokat.

A verem oldalait béleljük ki, az alját rakjuk ki téglával - baromság.

Érintkezzen a földdel rendesen, különben semmi értelme nem lesz.

Az első földréteg aljára szórjuk a hulladékot... gondolom a tetejére gondolt, mert az aljára nem lehet szórni, de ez nem szakmai hiba.

Több hétig, AKÁR EGY HÓNAPIG is eltart a komposztálódás folyamata? Az igen... és ennyi idő alatt lebomlik a diólevél?

Tán még egy év alatt sem.

Ezért nem is rakják bele sokan. Ennek kell a legtöbb idő.

Egy hónap alatt nem lesz komposzt, de még 3 alatt sem.

Komposztálásnál inkább egy évről érdemes beszélni, mint hónapokról.

Ja, és a faágak sem fognak 1-3 hónap alatt lebomlani.

Ne dobjunk bele papírt? Dehogynem, nyugodtan. A konyhai papírtörlőt mindig odadobom. A taknyos zsebkendő is mehet. Sok helyen említik. Természetes anyag.

Színes újságot tényleg ne, mert a festék vegyi anyag, de egy papírtörlő már nedvesen is szétmállik, egy faág meg egy év múlva is faág.

Nem jellemző, hogy ezt tanácsolom, de ebben a témában még ezen az oldalon is hasznosabb információk vannak, mint a belinkelt cikkben.

Bár néhány alma miatt gondolom nem kezd el komposztálni az ember, de az a helyzet, hogy ha van kert, akkor van elég sok növényi hulladék, a konyhairól nem is beszélve.

Mi csak ketten lakunk itt, mégis akkora a komposztom, hogy meg sem bírom forgatni vasvillával. És ezt csak idén kezdtem.

A tavalyit tavasszal számoltam fel, ugye annak a helyén van az említett kukorica.

2017. aug. 3. 19:52
 13/17 A kérdező kommentje:

Még jobban elbizonytalanítotok... :D

Nagyon sok a rohadt alma, na. Sok vödörnyi, szerintem egy hektós hordó is simán tele lenne vele.

A komposztom nekem nem túl nagy, mert se a lenyírt (magokkal teli) gazt, se a faleveleket nem teszem bele. Ágakat sem, azok jók bográcsozásnál :). Csak a konyhai hulladékot, meg a kerti haszonnövények felesleges részi mennek oda. Ez így azért nem olyan sok, a rohadt alma több...

Azért is gondolnám beásni, mert elég kemény vagy kötött vagy hogy mondják a talaj. Hátha segítene ezen legalább.

Ilyen nyári almák, vajalmához hasonló amiből a legtöbb rohadt van.

Nem tudom már mit csináljak. Ássam vagy se. Esetleg hagyjam a talajon megszikkadni, kiszáradni, és ezt tegyem komposztra majd?

2017. aug. 6. 06:02
 14/17 anonim ***** válasza:

Le is írtad a megoldást.

Ha van komposztod, akkor hova máshova tennéd?

A hő majd kinyírja, amit ki kell.

Ennél jobb megoldás nincs.

A falevelet miért nem teszed bele?

És a lenyírt füvet?

Ha nem félévente van nyírva a fű, akkor nincs is lehetősége felmagzani.

Ha mégis, az sem gond, mert ha nem akarod 2 hónap múlva felhasználni a komposztot, aminek amúgy értelme nincs - akkor azok is el fognak pusztulni.

Ha meg nem, akkor kinő a gaz - és szerinted enélkül nem nő ki?

Az a mag ott marad a földben, vagy a szél fogja odavinni.

Ezt kikerülni senki nem tudja.

A komposzt hőjében még mindig nagyobb eséllyel pusztul el, mint ha parlagon hagyod.

2017. aug. 6. 11:27
 15/17 anonim ***** válasza:

Ezek nyilvánvalóan nem attól rothadtak, hogy a fán megtámadta őket a monília, és ettől hullottak volna le.

Ezek attól rothadtak, hogy megértek, túlértek, lehulltak, és mivel a száz fokon a napon nem tárolható a túlérett nyári alma, ezért megrothadtak.

Az ilyen almának az égvilágon semmilyen kockázata nincs, ha beforgatod a földbe.

A fán lévő gyümölcsöt támadó moníliának is csak akkor van kockázata, ha a talajfelszínen marad, a földben annak a spórái is elhalnak.

De ha olyan sok nyári almád volt, akkor csinálhattál volna belőle pálinkát, vagy odaadhattad volna valakinek, aki szokott csinálni. Ha édes nyári almáról van szó, akkor abból a legkiválóbb pálinkát lehet készíteni, mivel annak a cukortartalma elég alacsony, így viszonylag kis mennyiség lesz belőle (100 l cefréből talán 8-9 liter) hatalmas mennyiségű zamatanyaggal.

2017. aug. 6. 14:55
 16/17 A kérdező kommentje:

Megfontolandó amit írtok, tény. :)

A füvet azért nem teszem komposztba, mert ez inkább gaz, mint fű, szóval telis-teli olyan maggal, aminek száműzésén dolgozom az udvaron. :)

Levelet meg eddig azért nem tettem bele, mert 1. rengeteg mennyiség..., 2. sok benne a beteg levél..., 3. és csak mostanában kezdtem kertészkedni, eddig nem volt szükségem túl sok komposztra. Ja és 4: idősebb családtagom irtózik a falevelek és más komposztként való felhasználásától, neki ez csak szemét, szemétdomb, s mivel utálom vele a veszekedést, azért próbálom kordában tartani a kupacom nagyságát. :)

Viszont olyan kemény tud lenni a talaj, hogy azt gondolom a több komposzt segítene a dolgon....

2017. aug. 8. 08:41
 17/17 anonim ***** válasza:

Semmi sem szemét, ami a természetben "készül", ezekre szükség van a körforgáshoz.

Azt a gazt nem fogod tudni így kiirtani.

Mondom, jobban elpusztul a hőtől, mintha nem tennéd bele.

Jól sejted, a művelhető, lazább talajhoz szükség van valamire, trágyára, komposztra, végső esetben műtrágyára.

Ha olyan kemény, a kis gyenge gyökerek sem tudnának utat törni maguknak, aztán majd csodálkozol, hogy se vizet, se tápanyagot nem tudnak felvenni, és mitől olyan satnyák.

2017. aug. 8. 12:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!