Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Gyumolcs cukortartalma káros...

Gyumolcs cukortartalma káros az egeszségre, vagy mas mint a kocka cukoré, ha en vacsorara csak gyulmocsot eszek (alma, banan, narancs, vagy ami othon van) az káros, inkabb az helyett egyet rendes kaját amit az nap foztunk, vagy szendvicset inkabb?

Figyelt kérdés
2017. febr. 21. 10:33
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

*megj:

es szeretnek fogyni, nem meghizni

2017. febr. 21. 10:34
 2/11 anonim ***** válasza:
24%

A gyümölcs alapvetően egészséges, de ha fogyni szeretnél, a cukor- és kalóriatartalmát be kell számolni a napi kalóriaszükségletbe, és nem lehet korlátlanul enni. Napi pár darab belefér, sőt, szükséges.

Arra is figyelni kell, hogy gyorsan felszívódó szénhidrát.

Éhgyomorra nem ajánlott, legalábbis rendszeresen nem, hosszú távon IR-t okozhat.

2017. febr. 21. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 A kérdező kommentje:

Koszonom.


Estere mit gondolsz,hogy mi a jobb valaztás? gyumolcs,szendvics, vagy az napi kaja?

2017. febr. 21. 10:58
 4/11 anonim ***** válasza:
48%

Más. Ugyanis nem a tiszta cukor esik be a szervezetedbe hirtelen, hanem a rosttartalomnak köszönhetően lassabban szívódik fel. A gyümölcsfogyasztás nem káros, ha egészséges vagy, és nem cukorbeteg.


Ráadásul számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem van benne. De vacsorára ne egyél csak gyümölcsöt, kiéhezik a szervezeted. Edd azt kisétkezésre, azaz tízóraira és uzsonnára.


A fehér kenyeres, ki tudja, milyen felvágottal megspékelt szendvicsnél minden szempontból egészségesebb.

2017. febr. 21. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A hazánkban kapható gyümölcsök közül a szőlő, görögdinnye és az aszalt datolya gyorsan felszívódó.

A gyümölcsök túlnyomó többsége kifejezetten alacson glikémiás indexű.

A finomított cukroknál még a szőlőcukor is egészségesebb.

Komolytalanná teszi a kérdésedet a vagy egyek rendes kaját, s különösen a szendvicses kitétel.


A rendszeres testmozgás mellett fogyasztott könnyű, vegyes táplálkozás a legjobb.

Semmit nem szabad megvonni magunktól, csak mindent mértékkel kell fogyasztani.

Ha nem vagy cukorbeteg, akkor bármilyen gyümölcsöt ehetsz minden nap, s zöldségféléket is.

2017. febr. 21. 11:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:

A szendvicset nagyon nem értem. Miért van kitüntetett szerepe a kérdésedben?

És miből áll az a szendvics?

Lehet teljes kiőrlésű, vékony szeletke kenyér, vékonyan vajazva, egy levél salátával, egy sovány sonkával, sajttal, egy karika paradicsommal.

De lehet olyan fehér lisztből készült péksütemény is, ami önmagában vagy 30 deka, benne jó zsíros csülökkel stb.

2017. febr. 21. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

Tegyük tisztába a dolgokat!

Nem, a cukor nem káros az egészségre, sőt, a szervezet első számú tápanyaga. Gyakorlatilag létfontosságú.

Továbbá: nem a tápanyagok azok, amik károsak az egészségre, hanem a helytelen táplálkozás, azaz a tápanyagok helytelen arányban és/vagy mennyiségben való bevitele. Csak egy megjegyzés: nagy mennyiségben a tiszta oxigén is iszonyúan káros, mégse jut eszébe senkinek azt mondani, hogy nem veszek levegőt, mert abban oxigén van, ami meg mérgező. Mert nem mindegy, hogy milyen mértékben. Ugyanígy van ez a cukorral, meg sok más tápanyaggal is. Ha megfelelő mennyiséget fogyasztasz belőle, akkor egészséges. Ha extrém mennyiséget, akkor káros.


Másik fontos dolog: egy szenyótól, vagy pár gyümölcstől nem leszel sem elhízott, sem cukorbeteg. Egy egészséges szervezet fel van készülve arra, ha hirtelen nagyobb mennyiségű cukor kerül a szervezetbe. Probléma akkor van, ha ez a túlterhelés folyamatos jelleggel történik.


Ami pedig a cukrokat illeti: nem, a gyümölcsben levő cukor nem ugyanaz, mint ami a kockacukorban van, viszont mindkettő ugyanazzá alakul a szervezetben. A növényekben jellemzően gyümölcscukor, illetve szőlőcukor található. A kockacukor pedig répacukor, ami néhány növényben - többek között a cukorrépában - megtalálható, és kémiailag egy összekapcsolódott szőlőcukor- és gyümölcscukor-molekulából áll. (A gyümölcscukor és szőlőcukor egyébként ugyanolyan összetétellel bír, csak más a szerkezete, és ezáltal némileg másképp dolgozza fel a szervezet.)

Továbbá a keményítőt - ami pl. a lisztben is van - a szervezet szőlőcukorrá bontja le.

Végső soron mindegy, milyen cukrot eszel, mindenképp szőlőcukorként fog a szervezetedben megjelenni.

(Az esetlegesen ide tévedő vegyészektől meg elnézést kérek, igyekeztem konyhanyelven, érthető formában leírni.)

2017. febr. 21. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Én nem vagyok vegyész, sőt, mindig pocsék kémiatanáraim voltak, nekem az előző hozzászólás nagyon tetszett :) Egyetértek vele.

Persze a szénhidrát nem esszenciális tápanyag (pont azért, mert túl fontos a testműködésünkhöz, a szervezet legyártja másból, ha kell), de az a veszély nem nagyon fenyegeti a kérdezőt, hogy alig egye.


Én rendes ételt ennék este, nem szendvicset, de ha nagyon jó az egész napi étkezés, akkor még egy szendvics se tudja elrontani, bár ahogy már írták, az, hogy szendvics, pont nem sokat mond pl. a fehérje- vagy zsírtartalomról. Ha 2 szelet kenyér szinte semmi egyébbel, az inkább csak energia (meg persze akad benne némi tápanyag), a fontosabb, értékesebb tápanyagokból nem sokat tartalmaz.


A fogyás egészen más téma, egyéni, kinek mit érdemes vacsoráznia. Van, akinek muszáj semmit, van, akinek csak a gyümölcsöt s egyéb gyorsabb cukrokat kell kerülnie, mert nem rosszak, de éhes lesz tőlük... Van, akinek a szendvics is pocsék választás, hasonló okból. S van, akinek muszáj szénhidrátdúsan ennie.

Aki bírja, annak érdemes lehet fehérjét enni zöldséggel, az ilyen típusú ételekkel viszonylag nehéz hibázni. Ha nagyobb étkezés kell vagy ez önmagában nem fekszik az adott embernek, akkor bejöhet több szénhidrát vagy zsír. A háztartásomban pont ez van: fehérjét eszünk zöldséggel, de ettől még kopogna a szemünk s az egyikünk sok szénhidrátot eszik hozzá, a másikunk némi zsírt (bár az inkább a fehérjeforrásban van, nem külön). Ez esik jól s fogyáskor is pont ugyanígy járunk el, csak kevesebbet eszünk.

2017. febr. 21. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

Nem téríteni jöttem, nyers evő vegan vagyok 6 éve.

A gyümölcsökben fruktóz és glükóz van. A fruktózzal nem nagyon tud mit kezdeni a szervezet így azokra a gyümölcsökre kell tenni a hangsúlyt, amelyeknek magasabb a glükóz tartalma... pl banán.

Már 5 éve gyakorlatilag a banán az étrendem alapja, liszttel vagy zabpehellyel keverve tökéletes tésztát lehet belőle gyúrni, akármilyen ízű színű smoothie hoz jó, remek fagyit lehet vele csinállni stb stb... a banán egy zseniális dolog, 1.5-2kg lecsúszik belöle naponta :)

Mindemellett szuperfood, tehát van benne minden mi jó... épp x vegyszer nincs :D

Érdemes elolvasni a kína tanulmány című könyvet, akkor is, ha nem akarsz vegan lenni... amúgy röviden, a szervezeted nem igazán szeret szénhidrátot raktárazni, pusztán rákényszerítjük... alap járaton, ha minden jól működik, a szervezet képes minden bevitt szénhidrátot energia + hőre bontani... ezért vagyunk vékonyak mi nyersvegan-ok, és testépítőként is ezért tudunk 15-17%testzsír mellett tömeget növelni hízás nélkül.

Hogy miért, azt ez a fickó jól összefoglalja, még ha nem is elsődlegesen erről szól a videó, nagyon érdemes megnéznie mindenkinek, aki szemében mumus a szénhidrát:

[link]

2017. febr. 22. 06:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:
Hülyén fogalmautam, nem "bont hőre"semmit :D
2017. febr. 22. 06:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!