Visszavághatom-e a fügefa ágait?
A fügebokor a télen erős fagykárt szenvedett. Lassacskán azonban elkezdett kihajtani. A tövéből kiinduló új hajtások mellett a fagykárt szenvedett ágakon is kezdenek levelek képződni. A bokor ágai azonban - jelenleg - nagyrészt csupaszok.
Visszavághatom -e ezeket az ágakat, gallyakat?
A 65%-os azt állítja, hogy -22 fokban nem fagyott el a fügéje.
(Mégpedig az áprilisi napi 2x-i locsolásnak köszönhetően.)
Aham, hihető.
Ja nem is, a füge elfagy -20 fok alatt.
A 65%-os megjegyzéséhez, mármint a locsolásokat illetően.
Azt írtam, hogy a fügebokrunkat nem öntöztem különösebben, és mégis egyre jobban élednek föl a tél végén - tavasz elején elhaltnak hitt ágai.
Nem vettem számításba azt, hogy a bokor olyan helyen nő, amely mellett egy kicsi, viszonylag nagy felületű, a bokor irányába dőlő tetővel ellátott építmény van. Esőcsatorna nélkül....
Azaz: eső esetén a bokor tövére zúdul a víz, és ez és hosszú ideig nedvesen tartja a talajt.
A 70 %-os feltételezésével ellentétben - "ágakból biztos nem hajtott volna ki semmi, mert tök szárazak voltak" - nálunk ezek az ágak egyre jobban, és egyre magasabban, folyamatosan kizöldülőben vannak.
Kivéve egy-két ágat.
Rengeteg fajta füge létezik, lehet, hogy a 70 %-os fügebokra - ellentétben a mienkkel és a 65%-oséval - tényleg nem hajtott volna ki.
De ezt a gyakorlat döntötte volna el, ha ő is magára hagyta volna egy ideig vagy öntözte volna a bokrát.
Így csak ez - valószínűleg - elmélet.
A fügék téltűrésében nincs sok különbség, inkább a mikroklímában.
Szüleim kertészek voltak, én is kertész vagyok, ezzel keresem a kenyerem (agrármérnöki diplomával) , évtizedek óta foglalkozok speciálisan mérsékelten fagytűrőkkel, tucatnyi fügefajtám van.
Több száz gyümölcsfám van ...
Na mikor levágtam az ágakat szárazak voltak és nem azért mert nem locsolgattam, mint a bolond, hanem mert elfagytak. Por száraz volt a vágási felület!
Júniusban vágtam ki őket, ami akkor nem hajt az már nem is fog.
Nincs az a füge, ami tartós -20 foknál ne fagyna tövig.
Kérdező, merre laksz, milyen mikroklíma van a fügénél?
Debrecenben, egy sorházak által körbevett területen. (Az ellentétes oldalon álló sorházak egy-egy utcán vannak.)
A mi házsorunk, ill. házunk tájolása: az utcára nézve ~ÉNy, a kertünk így DK-i napsütést kap, illetve nagyobb részt nyugati napsütés is éri, miután a sorházsor szélén áll.
A fügebokor a kertünk DK-i sarkában, a hátsó szomszédunk kerítése mellett közvetlenül, illetve a kert sarkában álló tetejes (tehát csak teteje van..) építmény mellett szintén közvetlenül.
Tehát pl. ~É felől nem kap védelmet..
A kertünkben egy nagyobb és egy kisebb fenyőfa, több bokor, a szomszédunkéban csak egy sárgabarackfa, illetve az északi sarokban egy pusztaszilfa. A kertekben fű.
Feltöltött terület az egész, egy vasúti felüljáró útépítéséhez innen szállították el a homokot, és a keletkezett mélyedést a régi utcarész megszüntetéséből származó anyagokkal voltak "szívesek" feltölteni. Majd a területet építési területekké alakították ki.
Bazaltkocka, beton, zúzalékkő, aszfalt, sóder, malomkőnyi betontömbök.... (Még az 1980-as évek közepén...)
Ádáz küzdelmet folytattunk, hogy itt legyen talaj. Így a területen nincs sok fa, de az itt lakók legalább a füvesítéssel és a fű karbantartásával igyekeznek javítani a levegőn.
A sorházas utcától nem túl távolságra pedig tízemeletes lakóházak (lakótelep) vannak, ~NY-i irányban. (ha ez számítana pl. a széljárás tekintetében...)
Ja, igen, még valamit:
Minden ősszel falevelekkel letakarjuk a füge tövét, és alsóbb ágait.
a korábbi években, még az igazán fagyos telek során poli-etilén zsákokkal vettük körbe, és az így kialakított térfogatot töltöttük föl falevelekkel.
A legutóbbi időszakokban ezt nem tettük meg, így ez után a tél után jártunk először így a fügebokor életében, hogy az nem hajtott ki.
de most, június 23-án, csak a kb. 1,50 m-nél magasabban lévő ágak szárazak. Ugyanezen ágak alsó részei kizöldültek.(!)
Néhány olyan ág van, ami most is, a tövéig értendően, száraz.
teret... a térfogat helyett...
Bocs az elírásért!
S még valami, hátha ez is hozzátartozik a mikroklímához - én ugyanis nem vagyok szakember...
A fügebokor alját nem tartom vagy nem vagyok képes "tisztán" tartani.
Azaz: tele van mindig aljnövényzettel. Az ibolyát és a füvet meghagytam belőlük...
Aki nem méri rendszeresen a minimumhőmérsékletet (regisztrálós, min-max hőmérővel) nem tudhatja, hogy mekkora a különbség, akár kerten belül is.
A téli leghidegebb éjszakák érdekesek, amikor nincs szél, légmozgás, felhőzet.
Talaj nem érdekes,
Hogy északről kitett, az sem.
A domborzat és a beépítettség a fő befolyásoló.
Dolboldalról lefolyik a hideg és alul a fagyzugban "gyűlik fel".
Az épületek által leadott hőszennyezés lehet az áttelelés kulcsa.
Házak között több fokkal melegebb lehet, mint egy beépítetlen külterületen.
Én a beépített részen mértem -18.5 fokot.
Ahol a fügék vannak, az beépítetlen, biztos, hogy 2 fokkal hidegebb volt.
Ha valakinek van -22 fokot fagykár nélkül túlélő fügéje, ami normális termést ad, akkor van rá többtízezer forintom.
Persze szerződéssel (kötbérrel), független vizsgálattal téltűrést illetően.
Sőt, százezreket is adnék érte.
Utána még egy komoly összeg lenne a fajtaminősítés, de megérné, mert utána komoly bevételeket lehetne csinálni a szaporításból-eladásból, bejövő fajtahasználati díjakból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!