Kezdőoldal » Otthon » Kert » Visszavághatom-e a fügefa ágait?

Visszavághatom-e a fügefa ágait?

Figyelt kérdés

A fügebokor a télen erős fagykárt szenvedett. Lassacskán azonban elkezdett kihajtani. A tövéből kiinduló új hajtások mellett a fagykárt szenvedett ágakon is kezdenek levelek képződni. A bokor ágai azonban - jelenleg - nagyrészt csupaszok.

Visszavághatom -e ezeket az ágakat, gallyakat?

2017. jún. 16. 17:18
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
16%

A 65%-os azt állítja, hogy -22 fokban nem fagyott el a fügéje.

(Mégpedig az áprilisi napi 2x-i locsolásnak köszönhetően.)

Aham, hihető.

Ja nem is, a füge elfagy -20 fok alatt.

2017. jún. 21. 22:13
 12/20 A kérdező kommentje:

A 65%-os megjegyzéséhez, mármint a locsolásokat illetően.

Azt írtam, hogy a fügebokrunkat nem öntöztem különösebben, és mégis egyre jobban élednek föl a tél végén - tavasz elején elhaltnak hitt ágai.

Nem vettem számításba azt, hogy a bokor olyan helyen nő, amely mellett egy kicsi, viszonylag nagy felületű, a bokor irányába dőlő tetővel ellátott építmény van. Esőcsatorna nélkül....

Azaz: eső esetén a bokor tövére zúdul a víz, és ez és hosszú ideig nedvesen tartja a talajt.

2017. jún. 22. 08:39
 13/20 A kérdező kommentje:

A 70 %-os feltételezésével ellentétben - "ágakból biztos nem hajtott volna ki semmi, mert tök szárazak voltak" - nálunk ezek az ágak egyre jobban, és egyre magasabban, folyamatosan kizöldülőben vannak.

Kivéve egy-két ágat.

Rengeteg fajta füge létezik, lehet, hogy a 70 %-os fügebokra - ellentétben a mienkkel és a 65%-oséval - tényleg nem hajtott volna ki.

De ezt a gyakorlat döntötte volna el, ha ő is magára hagyta volna egy ideig vagy öntözte volna a bokrát.

Így csak ez - valószínűleg - elmélet.

2017. jún. 22. 08:49
 14/20 anonim ***** válasza:
75%

A fügék téltűrésében nincs sok különbség, inkább a mikroklímában.

Szüleim kertészek voltak, én is kertész vagyok, ezzel keresem a kenyerem (agrármérnöki diplomával) , évtizedek óta foglalkozok speciálisan mérsékelten fagytűrőkkel, tucatnyi fügefajtám van.

Több száz gyümölcsfám van ...

Na mikor levágtam az ágakat szárazak voltak és nem azért mert nem locsolgattam, mint a bolond, hanem mert elfagytak. Por száraz volt a vágási felület!

Júniusban vágtam ki őket, ami akkor nem hajt az már nem is fog.

Nincs az a füge, ami tartós -20 foknál ne fagyna tövig.

Kérdező, merre laksz, milyen mikroklíma van a fügénél?

2017. jún. 22. 18:26
 15/20 A kérdező kommentje:

Debrecenben, egy sorházak által körbevett területen. (Az ellentétes oldalon álló sorházak egy-egy utcán vannak.)

A mi házsorunk, ill. házunk tájolása: az utcára nézve ~ÉNy, a kertünk így DK-i napsütést kap, illetve nagyobb részt nyugati napsütés is éri, miután a sorházsor szélén áll.

A fügebokor a kertünk DK-i sarkában, a hátsó szomszédunk kerítése mellett közvetlenül, illetve a kert sarkában álló tetejes (tehát csak teteje van..) építmény mellett szintén közvetlenül.

Tehát pl. ~É felől nem kap védelmet..

A kertünkben egy nagyobb és egy kisebb fenyőfa, több bokor, a szomszédunkéban csak egy sárgabarackfa, illetve az északi sarokban egy pusztaszilfa. A kertekben fű.

Feltöltött terület az egész, egy vasúti felüljáró útépítéséhez innen szállították el a homokot, és a keletkezett mélyedést a régi utcarész megszüntetéséből származó anyagokkal voltak "szívesek" feltölteni. Majd a területet építési területekké alakították ki.

Bazaltkocka, beton, zúzalékkő, aszfalt, sóder, malomkőnyi betontömbök.... (Még az 1980-as évek közepén...)

Ádáz küzdelmet folytattunk, hogy itt legyen talaj. Így a területen nincs sok fa, de az itt lakók legalább a füvesítéssel és a fű karbantartásával igyekeznek javítani a levegőn.

A sorházas utcától nem túl távolságra pedig tízemeletes lakóházak (lakótelep) vannak, ~NY-i irányban. (ha ez számítana pl. a széljárás tekintetében...)

2017. jún. 23. 13:16
 16/20 A kérdező kommentje:

Ja, igen, még valamit:

Minden ősszel falevelekkel letakarjuk a füge tövét, és alsóbb ágait.

a korábbi években, még az igazán fagyos telek során poli-etilén zsákokkal vettük körbe, és az így kialakított térfogatot töltöttük föl falevelekkel.

A legutóbbi időszakokban ezt nem tettük meg, így ez után a tél után jártunk először így a fügebokor életében, hogy az nem hajtott ki.

de most, június 23-án, csak a kb. 1,50 m-nél magasabban lévő ágak szárazak. Ugyanezen ágak alsó részei kizöldültek.(!)

Néhány olyan ág van, ami most is, a tövéig értendően, száraz.

2017. jún. 23. 13:25
 17/20 A kérdező kommentje:

teret... a térfogat helyett...

Bocs az elírásért!

2017. jún. 23. 13:25
 18/20 A kérdező kommentje:

S még valami, hátha ez is hozzátartozik a mikroklímához - én ugyanis nem vagyok szakember...

A fügebokor alját nem tartom vagy nem vagyok képes "tisztán" tartani.

Azaz: tele van mindig aljnövényzettel. Az ibolyát és a füvet meghagytam belőlük...

2017. jún. 23. 13:36
 19/20 anonim ***** válasza:

Aki nem méri rendszeresen a minimumhőmérsékletet (regisztrálós, min-max hőmérővel) nem tudhatja, hogy mekkora a különbség, akár kerten belül is.

A téli leghidegebb éjszakák érdekesek, amikor nincs szél, légmozgás, felhőzet.

Talaj nem érdekes,

Hogy északről kitett, az sem.

A domborzat és a beépítettség a fő befolyásoló.

Dolboldalról lefolyik a hideg és alul a fagyzugban "gyűlik fel".

Az épületek által leadott hőszennyezés lehet az áttelelés kulcsa.

Házak között több fokkal melegebb lehet, mint egy beépítetlen külterületen.

Én a beépített részen mértem -18.5 fokot.

Ahol a fügék vannak, az beépítetlen, biztos, hogy 2 fokkal hidegebb volt.

Ha valakinek van -22 fokot fagykár nélkül túlélő fügéje, ami normális termést ad, akkor van rá többtízezer forintom.

Persze szerződéssel (kötbérrel), független vizsgálattal téltűrést illetően.

2017. jún. 23. 17:59
 20/20 anonim ***** válasza:

Sőt, százezreket is adnék érte.

Utána még egy komoly összeg lenne a fajtaminősítés, de megérné, mert utána komoly bevételeket lehetne csinálni a szaporításból-eladásból, bejövő fajtahasználati díjakból.

2017. jún. 23. 18:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!