Visszavághatom-e a fügefa ágait?
A fügebokor a télen erős fagykárt szenvedett. Lassacskán azonban elkezdett kihajtani. A tövéből kiinduló új hajtások mellett a fagykárt szenvedett ágakon is kezdenek levelek képződni. A bokor ágai azonban - jelenleg - nagyrészt csupaszok.
Visszavághatom -e ezeket az ágakat, gallyakat?
Ezt látatlanban nem lehet eldönteni.
Én akkor vágtam ki tőből az ágakat, amikor földszitből kezdett rügyezni.
Nem akartam a későbbiekben ágvágás közben letördelni a friss hajtásokat.
Az ágakból biztos nem hajtott volna ki semmi, mert tök szárazak voltak.
Pesten látok olyan fügéket, amik 2 méter magasan is hajtanak.
Ha nagyon károdosott az ág, akkor azt is érdemes tőből csonkolni, mert a füge gyorsan regenerálódik (métereket nő tőből), de ha az ág egyik oldala elfagyott, azt sokáig nyögi, nem lesz egészséges.
Ha visszavágod tőbe, akkor jövőre lesz termés (ha nem lesz ilyen kemény tél).
a napi kétszeri öntözés rosszabb, mint a kétnaponta egyszeri, bár ha ki akarod rothasztani, akkor mégis jobb.
De hogy nem segít az elfagyott, csontszáraz ágakat kirügyeztetni abban biztos vagyok.
A mi fügebokrunknál is hasonlóakat tapasztalok, amit itt leírtatok.
Tavasszal lemondtam róla, olyan állapotban volt.
De nem volt időm a bokorral foglalkozni, azaz az ágait levágni.
Szerencsére...
Egyre több olyan, korábban száraznak, elhaltnak tetsző ága van, ami lassacskán éledezik. No meg, ahogyan az 5-ös írta, a tövéből erőteljesen elkezdett új hajtásokat hozni..
Még mindig nincs időm az ágakat visszavágni, amivel az 1-es válaszoló biztatott. Így egyre több olyan ág van, ami életre kelt. Van azonban olyan, amelyik még mindig az elágazásától a végéig száraz.
Külön nem locsoltam, csak annyi vizet kapott, mint a környezetében lévő növényzet...
(Bezzeg a nyáriorgonabokrunk! Azt ki kellett vágnunk, semmi életjelt nem mutatott.)
-22 fokban takarás nélkül nem fagyott vissza a fügéje.
(privátban kaptam, a felvilágosítást)
Csak halkan mondom:
Eljött a messiás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!