Kezdőoldal » Otthon » Kert » Beporzódnak-e az üvegházi...

Beporzódnak-e az üvegházi paradicsomok vagy kell nekik valami emberi behatás is?

Figyelt kérdés

Idén van alőször üvegházam, amelyet teleültettem paradicsommal, retekkel, uborkával, paprikával, stb. és ezeknek természetesen szükségük van egy rovarra (gondolom leginkább méhekre) ami beporozza őket. Idáig még nem találkoztam egy rovarral sem, de a paradicsomok és a paprikák csak most kezdtek el virágzani.

Dióhéjban a kérdés az, hogy elég-e ha nyitva hagyom az üvegház ajtaját és ablakjait, hogy betaláljanak a bogarak-rovarok vagy kell valami egyéb segítség is a dologhoz?


A válaszokat előre is nagyon köszönöm!



2017. jún. 4. 22:55
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem kell vele törődnöd, meg fognak porzódni a virágok.
2017. jún. 5. 05:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Csak megerősíteni tudom az előttem szólót. Beporzódnak, nem kell vele tenni semmit.
2017. jún. 5. 07:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!
2017. jún. 5. 11:12
 4/6 anonim ***** válasza:

Engem is érdekel a kérdező kérdése, mint laikus.

Szóval hogy is van ez az önbeporzódás?

Tényleg mem értem.

Valaki elmagyarázná?

Nyitott kötnyezetben értem.

Zárt üvegházban - ez számomra nem világos.

Kérdezhetek olyant, hogy ezek a paradicsomok vitamin értéke a nyitott környezetüekhez képest 10-es skálán kb. hol áll?

Kérem ne nézettek le a laikussáfom miatt.

Egyszerűen csak ez a két kérdés érdekel.

Tudományosan is.

2017. jún. 6. 06:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Előző:

Itt konkrétan a paradicsom is meg van említve:

[link]


Milyen vitaminra gondolsz? Az változó, hogy melyik vitamin milyen arányban tud kialakulni üveg vagy fólia alatt.

Úgy általánosságban, viszonylag kicsi a különbség nyáron. Azt nem tudom, mennyire, de mondjuk 20-30 % alatt gondolom.

Legalábbis, nyáron, mert télen a csökkent fényviszonyok miatt csak töredéke, pl. C-vitamin az üvegházban télen csak harmada képződik, mint ugyanott nyáron.

Az üvegházi termékekkel inkább ilyenek szoktak lenni, mint hogy ott az állandó azonos talajhasználat miatt csak állandó erős műtrágyázással meg öntözéssel lehet termelni, ami a méretet növeli, a beltartalmi értékek rovására, vagyis ugyanaz a vitaminmennyiség nagyobb tömegben oszlik meg.

Valamint, a profi termelők általában gyenge beltartalommal rendelkező, de sokkal ellenállóbb fajtákat használnak, amik bírják az üveg alatti téli fényhiányt, nyári 50 fokot, a magas párát, stb, aztán a kemény hús miatt a ládában is sokáig elvannak látványosabb állagromlás nélkül.

2017. jún. 7. 06:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

Kedves 5-ös.

Most már értem.


Konklúzió:


Inkább csak nyáron veszek paradicsomot, amikor szezonja van. Ha lehet, nem üvegházit.

Sajnos nem tudom ellenőrizni a származását, vagy a gondozását vásárláskor. Csak néha tüntetik fel multiknál.

Mint pl. a tojáson levő számoknál igen.

Remélem jobban teszem, ha ismerőstől vásárolok zöldségfélét. Pl. Paradicsomot.

Köszönöm a felvilágosításod, és a fáradtságod.

Hasznos volt.

2017. jún. 7. 09:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!