KOMPOSZTálható a GYÖNGYVIRÁG? A kiskerti komposztálóba beletehető? Annyi tudok, hogy fogyasztva (pl. medvehagymával véleletlenül összetévesztve) történtek már emberi mérgezések. Lebomolva más (kerti) növényekre is veszélyes lehet?
Erre a növénykére gondolok: [link]
Van belőle szép számmal a kiskertünkben, de már elvirágzóban ...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ez biztos? Mert hallottam valahol, hogy például a paradicsom növény
zöld részeit (szár, levél, éretlen termés) sem ajánlott komposztálni
és hogy a termése is csak éretten alkalmas fogyasztásra.
(Ehhez képest mondjuk mi savanyítva és lekvárnak zölden is fogyasztjuk,
szóval nem tudom ... Komposztálni még nem mertem eddig.)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Teljesen biztos, hogy minden növényi méreg és hormon lebomlik a komposztálás során. Legfeljebb keverd más növényekkel, ha gyorsítani akarod a folyamatot, de egy év magában is elég szokott lenni bárminek.
A zöld paradicsom némi solanint meg egyéb hasonló vegyületet tartalmaz (fajtától függő mértékben), mint a krumpli levele és bogyója. De sokkal kevesebbet.
A solanin hő, tárolás és áztatás hatására is részben lebomlik.
Akkor, ha jól értem, mehet nyugodtan akár az összes ősszel felhúzott
paradicsom növény és most a gyöngyvirág is egy az egyben a komposztra
és nyugodtan fogyaszthatjuk továbbra is savanyítva, vagy lekvárnak
a zöld paradicsomot? :-)
Zöld paradicsom savanyítva / lekvárnak:
Mennyit érdemes várni? Elrakást követően 3-4 hónap már elegendő szerinted
a lebomlásig? Amúgy is meg szoktuk várni, míg kicsit beérik (bepuhul)
savanyúság gyanánt ...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Első rész: minden igen.
Nem tudom, mennyit kell várni a lebomláshoz, de 2 hónap alatt szerintem lebomlik annyi, hogy ha nem eszel meg egyszerre fél kilót, nem lesz bajod tőle.
Köszönöm válaszaid, okosabb lettem.
Legalábbis remélem ... :-)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Hát, ez elág furcsa kérdés volt....
Amúgy itt van néhány növény, ami nyersen esetleg mérgező lehet; burgonya (Solanum tuberosum), paradicsom (Solanum lycopersicum), és még a paprika is. Ezek mind a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartoznak, és ha belegondolunk a termésük hasonlít is (a burgonya esetében itt nem a gumóra kell gondolni, mert az nem a termése).
Velejében: azt komposztálsz amit akarsz, mert úgyis lebomlik az egész.
A befőtt-paradicsomoról meg annyit, hogy ha erjeszted, akkor már lebomlik a benne lévő csekély méreganyag.
A nyers bab fogyasztásával is vigyázni kell, mert hányást és további kellemetlen mellékhatásokat okozhat a fogyasztása!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!