KOMPOSZTálható a GYÖNGYVIRÁG? A kiskerti komposztálóba beletehető? Annyi tudok, hogy fogyasztva (pl. medvehagymával véleletlenül összetévesztve) történtek már emberi mérgezések. Lebomolva más (kerti) növényekre is veszélyes lehet?
Erre a növénykére gondolok: [link]
Van belőle szép számmal a kiskertünkben, de már elvirágzóban ...
Ez biztos? Mert hallottam valahol, hogy például a paradicsom növény
zöld részeit (szár, levél, éretlen termés) sem ajánlott komposztálni
és hogy a termése is csak éretten alkalmas fogyasztásra.
(Ehhez képest mondjuk mi savanyítva és lekvárnak zölden is fogyasztjuk,
szóval nem tudom ... Komposztálni még nem mertem eddig.)
Teljesen biztos, hogy minden növényi méreg és hormon lebomlik a komposztálás során. Legfeljebb keverd más növényekkel, ha gyorsítani akarod a folyamatot, de egy év magában is elég szokott lenni bárminek.
A zöld paradicsom némi solanint meg egyéb hasonló vegyületet tartalmaz (fajtától függő mértékben), mint a krumpli levele és bogyója. De sokkal kevesebbet.
A solanin hő, tárolás és áztatás hatására is részben lebomlik.
Akkor, ha jól értem, mehet nyugodtan akár az összes ősszel felhúzott
paradicsom növény és most a gyöngyvirág is egy az egyben a komposztra
és nyugodtan fogyaszthatjuk továbbra is savanyítva, vagy lekvárnak
a zöld paradicsomot? :-)
Zöld paradicsom savanyítva / lekvárnak:
Mennyit érdemes várni? Elrakást követően 3-4 hónap már elegendő szerinted
a lebomlásig? Amúgy is meg szoktuk várni, míg kicsit beérik (bepuhul)
savanyúság gyanánt ...
Első rész: minden igen.
Nem tudom, mennyit kell várni a lebomláshoz, de 2 hónap alatt szerintem lebomlik annyi, hogy ha nem eszel meg egyszerre fél kilót, nem lesz bajod tőle.
Köszönöm válaszaid, okosabb lettem.
Legalábbis remélem ... :-)
Hát, ez elág furcsa kérdés volt....
Amúgy itt van néhány növény, ami nyersen esetleg mérgező lehet; burgonya (Solanum tuberosum), paradicsom (Solanum lycopersicum), és még a paprika is. Ezek mind a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartoznak, és ha belegondolunk a termésük hasonlít is (a burgonya esetében itt nem a gumóra kell gondolni, mert az nem a termése).
Velejében: azt komposztálsz amit akarsz, mert úgyis lebomlik az egész.
A befőtt-paradicsomoról meg annyit, hogy ha erjeszted, akkor már lebomlik a benne lévő csekély méreganyag.
A nyers bab fogyasztásával is vigyázni kell, mert hányást és további kellemetlen mellékhatásokat okozhat a fogyasztása!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!