A vágott fü, gaz mulcsozni jó vagy inkább ne?
Jó lehet ha eltalálod a megfelelő vastagságot. Én málnatövek köré szoktam rakni.
Ha túl vékonyan rakod, kijön a gaz, ha túl vastagon, akkor berohad, erjed a közepe.
Én is használom, és úgy látom, hátránya is van, de fák esetén ez nem olyan nagy, mint mondjuk paradicsomnál.
Nálam rengeteg az óriási földigiliszta, és a leterített füvet behúzgálják a földbe. Sokkal többet, mint amit megesznek végül. A földbe került, meg nem evett fű elkezd komposztálódni a gyökerek közelében, ehhez egy időre kiszedi a földből a nitrogént, mint a komposztálódást gyorsító anyagot. A végén persze ez visszakerül a talajba, de egy időre a komposztálódó fű a palánták növekedését visszafogja, plusz valami káros anyag is jut a földbe, ami friss trágya esetén a kiégést okozza.
A giliszták munkájára jellemző: az első nyírást terítettem el, ahol letapostam, ott is maradt 7-8 cm vastagság.
Tegnap vittem ki új füvet, a régiből csak 0,5-2 cm maradt meg, sok helyen átlátszik a föld, és kel a gyom. Mindez úgy 40 nap alatt.
Én évek óta használom, málna és gyümölcsfák alá natur, veteményesben 1 vékony réteg komposztot rakok alá...
Nálam is sok a giliszta, csoti, meg mindenféle, az első 1-2 évben ez hátrány volt, de mivel nem ások, nem szántok, szépen beállt a természetes rend a talajban és kva bő termést hoz minden, meztelencsiga gondom volt egyedül, mint itt a faluban mindenkinek, de van 10 futókacsám, és nekik komplett labirintusrendszerük van a veteményes körül, saját kertemben mióta ők vannak, nem láttam csiguszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!