Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ha évegik én művelem az...

Ha évegik én művelem az osztatlan közös udvarba a kertet, ami szintén osztatlan közös, az évek után az enyém lesz? Többi lent!

Figyelt kérdés
Van egy kert, hátul az udvar végébe. Szomszédok közül évekig senki nem tette le a lábát, mi itt élünk 17 éve ebben az udvarban. Utóbbi 6-7 évben kezdtük el rendbe rakni, szépítgetni a kertet, saját pénzből, senki egy fillért nem adott bele. Én úgy hallottam egy ismerősömtől, aki jogot tanult, hogy ha én évekig művelek egy kertet közös udvarba, akkor az pár év után az enyém lesz jogilag. Ez igaz, vagy hülyeség? Mert most van egy új lakó, aki a lábát le akarja tenni a Kertbe, és követelőzik, hogy ne mi használjuk az egész kertet. (Nem az egész kertet mi használjuk, csak egy nagyobb részt) Most ez hogy van?! Válaszokat előre is köszönöm! :)

#Kert-Jogok-Közös-udvar-Közös-kert
2017. máj. 22. 17:32
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Ez azért nem így működik... Eleve nem is használod annyi ideje, hogy... Továbbá most ez az idő nyilván újra kezd számolódni,mert a másik lakó jelezte igényét, hogy ő is használná... Azon kívül szoktak olyan esetek is lenni, hogy a többi megengedi egynek a teljes használatot, de ez nem azt jelenti, hogy ők nem foglalkoznak a saját tulajdonukkal, egyszerűen azt jelenti, hogy megengedik, hogy pl. te használd, szóval...

Stb., de amiket írsz, több sebből vérzik.

2017. máj. 23. 09:43
 12/12 anonim ***** válasza:

Egyrészt elbirtokolni úgy lehetne dokumentáltan igazolható 15 év után, hogy a kérdéses területet kizárólagos magántulajdonodként vetted birtokba és birtokban tartottad és gondoztad 15 éven át. Magyarán körbekerítetted, lelakatoltad, és 15 évig kizárólagos magántulajdonod volt. Nyilván osztatlan közös tulajdonon már a körbekerítést sem tudtad megvalósítani, mert a többi tulajdonos ebbe nem egyezett volna bele.

A területből neked jogosan, csak a tulajdoni hányad arányában lévő rész jár.

Az új lakó (aki nem lakó, hanem tulajdonos) nem követelőzik, hanem a tulajdonjogát gyakorolja. Nyilván vétel útján szerezte a tulajdonjogot, és az adásvételi szerződésben konkréten le van írva, hogy az osztatlan közös földterületből hány m2 illeti meg. Joggal követeli, mert ő ezt a területet kifizette.

A tulajdonos társak vérmérséklete és habitusa szerint az ehhez hasonló esetekben többféle megítélése is van a hozzád hasonló kert-gondozónak.

- Van olyan közösség, ahol nem érdekli a többi tulajdonost az aránytalanul nagy telekhasználat, és ráhagyják, sőt még örülnek is, hogy nem nekik kell ápolni.

- De van olyan közösség is, ahol bérleti díjat fizettetnek a jutónál nagyobb telekrész használata után.

Az új tulajdonos joggal követeli a megvásárolt lakáshoz járó telekrészét. Te csak az arányosan rád jutó rész fölött rendelkezhetsz. Hogy ki melyik részét használhatja a teleknek, azt a társasház alapító okirata szabályozza. Ha ilyen kitétel nincs, de vita sincs, oké. Ha vita van, közgyűlést kell összehívni, és a közgyűlés határozatához kell tartani magatokat.

2017. máj. 23. 22:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!