Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ha évegik én művelem az...

Ha évegik én művelem az osztatlan közös udvarba a kertet, ami szintén osztatlan közös, az évek után az enyém lesz? Többi lent!

Figyelt kérdés
Van egy kert, hátul az udvar végébe. Szomszédok közül évekig senki nem tette le a lábát, mi itt élünk 17 éve ebben az udvarban. Utóbbi 6-7 évben kezdtük el rendbe rakni, szépítgetni a kertet, saját pénzből, senki egy fillért nem adott bele. Én úgy hallottam egy ismerősömtől, aki jogot tanult, hogy ha én évekig művelek egy kertet közös udvarba, akkor az pár év után az enyém lesz jogilag. Ez igaz, vagy hülyeség? Mert most van egy új lakó, aki a lábát le akarja tenni a Kertbe, és követelőzik, hogy ne mi használjuk az egész kertet. (Nem az egész kertet mi használjuk, csak egy nagyobb részt) Most ez hogy van?! Válaszokat előre is köszönöm! :)

#Kert-Jogok-Közös-udvar-Közös-kert
2017. máj. 22. 17:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Ügyvéd!

De én úgy tudom, az elbirtokláshoz 10 év kell.

2017. máj. 22. 17:58
 2/12 anonim ***** válasza:
Űgyvéd,15 év eltelte a rendbetartásában,művelésében elbirtoklási kérelmet kell benyújtani .
2017. máj. 22. 18:06
 3/12 anonim ***** válasza:

Osztatlan közös tulajdon,akkor van itt más tulajdonos is .

1 ideköltözött lakónak hogy lesz itt tulajdon joga ?

Előző voltam

2017. máj. 22. 18:10
 4/12 anonim ***** válasza:

Mert megvette az előző tulajdonostól és most ő is tulajdonos!

Ahogy mindenki, aki egyszer megvette és odaköltözött! :D

2017. máj. 22. 18:13
 5/12 anonim ***** válasza:
2017. máj. 22. 18:15
 6/12 anonim ***** válasza:
Veszett fejsze nyele. Kár belekezdeni. Örülni kell, hogy 17 évig hasznosan tevékenykedhettél.
2017. máj. 22. 18:24
 7/12 anonim ***** válasza:
3 as,a kérdésből nem derül ki,hogy az új lakó milyen minőségben került oda .Ez akár egy albérlő is lehet,aki szeretné a kertet is használni .
2017. máj. 22. 19:59
 8/12 anonim ***** válasza:

Az ismerősöd nem ért hozzá. Az elbirtoklásnak elég sok feltétele van, amik közül több nem áll meg nálad.

Pl. 15 év után lehet megindítani az eljárást, te meg csak 6-7 éve csinálod komolyabban, ez már önmagában elég a sikertelenséghez. Ha a 15 év letelte előtt felszólít a tulajdonos, hogy add vissza a tulajdonát, vagy fizess bérleti díjat, stb., akkor megszakad a 15 év.

2017. máj. 22. 19:59
 9/12 anonim ***** válasza:

Bocs,mellé ütöttem,a 4 es helyett.

Előző

2017. máj. 22. 20:00
 10/12 anonim ***** válasza:

Plusz még egy fontos dolog, ami miatt nincs esélyed:

Ingatlan egy részét elbirtokolni nem lehetséges.

Vagyis, feltehetőleg a kert azonos helyrajzi számon szerepel az udvar többi részével.

Te meg a kertnek is csak egy részét műveled, vagyis a többire nem is lehetne jogalapod.

Ezért a bíróság alapból elutasítana.

Tehát annyit tehetsz, hogy az új lakóval megegyezhetsz, hogy amit nem művelsz, azt a részt tegye rendbe és használja ő.

De ha valami miatt (részarányosan) a te részedből is kellene neki átadni, akkor is kérhetnél valami pénzt a munkádért, hogy nem egy dzsumbuj az adott rész, hanem karbantartott terület.

2017. máj. 23. 06:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!