Tuja kerítésnek?
Sziasztok!
Lakásból szabadultam ki kertes házba. A "probléma" vele, hogy az egyik szomszéd telken egy közintézmény található, ahol relatív nagy a forgalom, és remek panoráma nyílik a kertemre, mivel az objektum bejárata 2-3 méterrel magasabban van a relatív vízszinttől. :)
Arra gondoltam, hogy azt a két oldalt (legyen A és B) tujával takarom el. Mit kell róla tudni? Mit tudtok ajánlani? Elvárásom vele szemben az, hogy kb. 5-6 méter magas legyen, és amennyire csak lehet "igénytelen". Ha elültetem csak nőjön, persze a kötelező szervizeket megkapná, de nem vinném túlzásba. És a lehető legköltséghatékonyabb legyen. :)
Az A oldal kb. 20 méter a B pedig 11.
Előre is köszönöm a segítséget, mert még nem volt ilyen problémám, mivel nem volt kertem. :)
Ha az "elülteted oszt kész" az irányelv, a leylandi ciprust ajánlom.
Ha mondjuk tudsz alá tenni csepegtető csövet, időnként permetezni, akkor smaragd tuját.
Ez utóbbi -szerintem- szebb. Igaz, kell 3-5 év mire szépen záródik.
Ha nem akarsz nagyon sokat rákölteni, és kicsi növényekkel indítasz, akkor 8-10 évbe is telhet, mire valóban takar olyan magasságban is.
Ha nem díszkert, hanem termelni is akarsz valamit, akkor egy 5-6 m-es tujasor közelében (5 m) csak rengeteg öntözéssel tudsz termelni.
Közintézmény esetén biztos nem probléma, ha átnyúlik a szomszédba, de egy lehetőség, hogy nyírni is kell majd később.
Nemrég jártam úgy, smaragd tuja sövényt gondoztam. A legelsőnél belenyúltam a lombozatba, azonnal megcsípett egy darázs.
Nem tudom mit esznek rajta...
Nem ismerem, csak látom, hogy agyba-főbe hirdetik.
Mi a véleményetek a "Csodasövényről"?
Gyorsan növő, 3 év alatt eléri az 5 métert, nem kényes, eléggé igénytelennek olvasom.
Ismerősöktől eddig csak jót hallottam a csodasövényről.
Hátránya hogy lombhullató.
Ja, a tujához még annyit, arra készülni kell hogy évente minimum 2-3 alkalommal permetezni kell, többféle gombabetegség, kártevő támadja.
És sokak fejében élő tévhit hogy nem kell öntözni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!