Evi kb.1 erdeszeti kobmeter (1x1x1.75) fara lenne szuksegem hazam kifutesehez amit szeretnek magamnak megtermelni. Energia akacra gondoltam van valakinek tapasztalata? Mekkora terultere es idore lene szuksegem? Lenne kb.200m2 erre a celra.
Legalisan mennyi fat ultethetek belteruleten?
A haz energiaigenye kb 2700kwh/m2. Ehez elvileg kb 7mazsa 20%-os viztartalmu fa elegendo.1 erdei kobmeter akac 7-10mazsa
Biztos, hogy 200 m2-t akartál írni?
Ennyi területről kb. 1 erdei köbméter fa jön le 20 év után. A szokásos 35 év után már esetleg 2 is.
Persze, ez a terület nem feltétlenül lehet mezsgyén, mert a legtöbb településen már helyi rendeletben szerepel a fák telepítési távolsága telekhatártól. Ez településenként változó, de mondjuk 5 m esetén a kert végében már 3 oldalról kiesik az 5 méter, akkor lehet, hogy középre csak 20 m2-re tudsz ültetni...
1 hektárig telepítheted belterületen a fákat, azután átminősítés kell, és csak erdészeti engedély birtokában vághatsz. Ne csússz bele, és nem lesz gond. (régen volt, de így emlékszem).
200m2 első ránézésre is nagyon kevés tüzelőre. Mivel nem 1 év alatt nő meg a kívánt méretűre.
Olyat, hogy "energia" akác, nem ismerek, de gondolom a sima akácnál nem lehet rosszabb, akkor pedig már jó.
A sima akác vágásideje 4-5 év körül szokott lenni, utána még megújul önmagáról, aztán újra kell telepíteni. Az igényesek így csinálják legalábbis. De nekem pl. teljesen jó a sarj-fa is, mit érdekel engem, hogy nem sorban nő.
A számadatokat nem tudom miből kalkuláltad, mert nekem 2 erdei m3 az éves használatom, de én rettentő pici házban lakok. Annak is csak 1 helyiségét fűtöm fával. 10m2.
Amúgy meg, ha nem is tudod az egész fa-szükségletedet megtermelni, már az is jó, ha egy részét kell csak vásárolni...
Kedves kérdező!
Valamit nagyon elnéztél az adatokkal. A kérdésedből az jön le, hogy a házad nagysága 1 négyzetméter, s annak olyan nagy az energiaigénye, hogy az valami félelmetes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!