Kezdőoldal » Otthon » Kert » A szadadföldi kenderpálmát...

A szadadföldi kenderpálmát hogyan téliesítitek?

Figyelt kérdés

Teljesen eltérő tanácsokat ad a "szakirodalom".

- Az egyik szerint a levéltövek közét kell jó alaposan szénával, szalmával vagy más hasonlóval kitömni.

- Azt is írják több helyen, hogy nem a hidegtől, hanem a csapadéktól kell védeni, a szívhajtásra ne tudjon ráfagyni a nedvesség. Ezért inkább a levelek összekötését (vagy levágását) és a nájlonzacskós bebugyolálást javasolják.

- Olyant is írnak, hogy semmit nem kell tenni, hiszen télálló. Bevallom ezt tűnik a leglogikusabbnak. Természetes élőhelyén sem pátyolgatja senki.

Minden választ előre is köszönök, a személyes tapasztalatok pedig kifejezetten érdekelnek!

2016. dec. 6. 09:52
 1/10 anonim ***** válasza:

Azért nem pátyolgatják, mert a természetes élőhelyén nincsenek akkora hidegek, -10-nél többet már nemigen kell elviselnie.

Budán egy 2 vagy 3 emeletes ház mellett, az utcai oldalon láttam már 2,5-3 méteres példányokat, a tulajdonos mondta, hogy semmivel nem szokta védeni őket, mert a mikroklíma ott nagyon kedvező, jó a fagylefolyás, meg jelentős a hőszennyezés.

A Füvészkertben egy állványzatot hegesztettek mellé, és télre körbefóliázzák.

Nekem magról keltek voltak, a többséget eladtam, és nem is volt semmi baj a védelem nélküli kinti teleléssel, de aztán kb. 6-7 éves korukban elfagyott a maradék 2. A mai napig sem értem, miért, mert az előző télen hidegebb időt is túléltek.

2016. dec. 6. 13:34
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Állítólag természetes körülmények között él a Tibeti-fennsík és a Góbi-sivatag közti sávban, ott pedig a januári középhőmérséklet -14 és -16 C között van. Már ha valóban él ott is, majd ennek még alaposabban utána nézek.

Én 3 darabot kaptam, még csecsemő korban vannak, ez lesz a harmadik telük. Ezidáig hidegtől is, csapadéktól is óvom őket, de hosszabb távon azért nem szeretném, ha erre szükség lenne.

2016. dec. 6. 15:22
 3/10 anonim ***** válasza:

Hát nem tudom, hol olvastad, lehet, hogy ez minimumhőmérséklet ezen a helyen. Átlagnak nagyon alacsony, inkább a Himalájában lehet ilyen hideg.

Itt Tibetre -4-et írnak januárra. Ebbe beleszámítanak a melegebb részek és a magas hegységek is.

[link]

A kenderpálmának több fajtája van, ami nekem volt, a fortunei -20-at már nem visel el tudtommal, de -18 is kétséges. Az enyéim -14-15 körül nyiffantak ki, előző télen -16-ot túlélték.

2016. dec. 6. 16:42
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszi!

A fortunei fajtáról beszélek, nekem is az van. Igazából a telek nálunk enyhék, -15 alá nagyon ritkán süllyed a hőmérséklet, még -10-ig sem megy le minden télen. Viszont ha a nedvesség ráfagyása okozza a fagysérülést, akkor ahhoz nem kell nagy hideg sem.

2016. dec. 6. 19:13
 5/10 anonim ***** válasza:

Az teljesen mindegy, hányszor van nagyon hideg, elég egyszer. Ha egész télen 0 és -10 között váltakozik a hőmérséklet, az nem probléma, de ha egy meleg télen egyetlen éjszakán -18 lesz, akkor már valószínűleg vége a játéknak.

Amúgy sok dolog belejátszik, pl. ha nyár végén meg lett tápoldatozva, és emiatt túl sokáig növekedve nem készült fel a telelésre, akkor leesik a fagytűrése.

2016. dec. 7. 15:50
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszi! A tápoldatozást észben fogom tartani.

A hirtelen hőmérséklet-leeséstől nálunk szerencsére nem kell félni. Védettebb helyen vagyunk, minden hatás fáziskéséssel és enyhébben ér el minket, mint a szomszédos dűlőket, van idő felkészülni, ha mégis muszáj.

2016. dec. 7. 18:14
 7/10 anonim ***** válasza:

Szoktad mérni a hőmérsékletet télen? Vagy csak hasraütésre?

Nálunk -20 is volt már, de a szomszédok biztosak benne, hogy nem volt még -15 nél hidegebb...

Igaz nekik nincsen érzékenyebb növényük.

2016. dec. 9. 08:10
 8/10 A kérdező kommentje:
Szoktam mérni is. Bár azt azért hasraütés nélkül is meg lehet mondani, hogy -15 vagy -20 fok van. Aki tapasztalta már, az tudja. :)
2016. dec. 9. 09:47
 9/10 anonim ***** válasza:

# 7

A hőmérő elhelyezése lehet a különbség oka.

Ha a kert végében, nyílt területen van a hőmérő, akkor hideget mér. Ha a szomszédnak az ablaktokra van szerelve, hogy kinézve látni lehessen, vagy a tornácon van, akkor nyilván melegebbet mutat, a házfal vagy üveg hővesztesége miatt.

2016. dec. 10. 07:01
 10/10 anonim ***** válasza:

Vagy jó helyen van, de nem hajnalban nézik meg vagy nem a leghidegebb éjszakák után.

Mondjuk kint a -15 fok hidegebbnek tűnik szeles időben, mint a -20, amikor az ember a meleg szobában alszik....

2016. dec. 10. 08:19

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!