Jövőre szeretnék magam vörös illetve fokhagymát ültetni, mikor virágzanak, h a magokat ki lehessen szedni?
A dughagyma magból van. Boltban lehet kapni magot, meg dughagymát is szoktak árulni.
A nagy hagymát (amit a boltban is lehet kapni) azt szokták elvetni sztem tavasszal vmikor és az hoz magot.
Fokhagymát a gerezdről szaporítják. Fokhagymát lehet rakni ősszel és tavasszal is. A tavaszi rakásról már lekéstél. Az őszit október végén november elején kell elrakni, juniús első felében kell betakarítani és kb. karácsonyig áll el. A tavaszit márciusban kell rakni, kisebbre nő, júliusban kell betakarítani és kb köv nyárig áll el. Kolbászba is tavaszit szoktak tenni.
Én több éve már csak magról termesztem a vöröshagymát.
Próbálkozz vele, ha évente 2 szer megtudod locsolni, tápozni, akkor megéri. Főleg ha magadnak szeded a magot is.
Bocsika. Még egyszer.
Vörös hagymának van egyéves és két éves termesztési ciklusa.
Ez azt jelenti, hogy első évben magot vetnek, és étkezési méretű hagymákat szednek fel "ősszel". ez az egyéves. /A tenyészidő hossza változó, fajtánként, fajta körönként, - zőld, főző, étkezési/
Tehát az étkezési méretűeket, tavasszal vissza ültetik és második éven magot fognak, általában. /Az F1jelőlésűek kivételével,-ez hibrid. Röviden: két rossz szülőből egy sokkal jobb egyed jön létre, újraporzással más egyed jön létre, ami már nem feltétlenül hasonlít tulajdonságokba a szülőkre, úgy szokták mondani hogy elfajzik./
A kétévesnél, az első éven a dughagymát termelik, és a második éven az étkezésit.
Különböző okok miatt például rossz hőkezelés, időjárási stressz, fényhiány stb miatt már a második éven magot hoz.
Magról termeszthető fajtákat nem írom ezt meg lehet találni a keresőben.
A mag hozásnak a jele, göb jön létre a szár tetején. Majd virágzik és magot hoz. Akkor szedhető amikor a mag már fekete, enyhe érintésre kiesik. Labdacsokat le kell szedni, szárítani, kidörzsölni. /házilag, gép nélkül/.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!