Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mikor kell a gyümölcsfákat...

Mikor kell a gyümölcsfákat oltani?

Figyelt kérdés
Ugy értve hogy melyik hónapban kell levágni a nemest és meddig kell hütöbe tartani és mikor kell beoltani a fákat?
2016. okt. 19. 22:07
 1/3 anonim ***** válasza:
Szerintem márciusban. Amikor kezd melegedni de még nyugalomba van amivel oltani akarsz szedd meg a vesdzőt. Vizes rongyba tekerve rakd hűtőbe. Pontos időpont nincs de mikor fátod hogy duzzad a beoltani kívánt fa rügye beleoltasz. Én tavaj oltottam át egy ócska almafát jobb fajtával meg raktam rá körtét is . Sikerült.
2016. okt. 20. 05:58
 2/3 anonim ***** válasza:
"Gyümölcsoltó Boldogasszony" ünnepe március 25-én van :-)
2016. okt. 20. 11:12
 3/3 anonim ***** válasza:

Februárban szedd meg az oltóvesszőket. Korábban azért ne, mert a hosszú tárolás rontja az eredést, később meg azért ne, mert már nincsenek nyugalmi állapotban. Február közepe-vége még jó szokott lenni, de hát megnézed, mikor milyen.

Eldarabolod (én 15-20 cm-re szoktam), pár órára gombaölőszerbe áztatod, különben bepenészedik jó eséllyel a hűtőben. Áztatás után szobában leszárítod kissé, csaképp, hogy nagyjából ne tűnjenek nedvesnek a vesszők, de ne is száradjanak meg, csak a felületük, akkor nejlonzacskóba rakod, teljesen légmentesen legumizod, feliratozod, és beteszed a hűtő fiókjába. Jól végezve még májusban is felhasználhatóak.

Az oltás fafajtától és oltási módtól függ.

Általában már március legelejétől lehet, de az áprilisi oltás, amikor az alany már hajtani kezd, jobb eredményt ad. (Régen ezt azért nem alkalmazták, mert nem volt hűtőszekrény, frissen szedett vessző meg már nincs, mert kihajt olyankorra, tehát alkalmatlan.)

Márciusban nem mindent lehet, pl. a szilva héj alá oltása lehetetlen, mert csak elvirágzás után jön fel a héj, áprilisban. De ilyen alapdolgok, mint párosítás és ékoltás, akár már február végén is jók lehetnek, de mint írtam, legalább a március végét várd meg, ha nagyobb esélyt akarsz.

2016. okt. 21. 06:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!