Rotációs kapa. Milyet, honnan?
Van egy pár száz négyzetméteres kertem, foglalkozok vele sokat, de úgy érzem egy rotációs kapa igen sokat segítene, mert kézzel nem is tudom úgy eldolgozni a földet, meg nem is annyi időbe telik, meg lehet mindig nem is bírnám.
Itt kezdődik a dilemmám. Vennék újat boltban, de őszintén szólva soha az életben nem termelné ki az árát. (Nem is értem kinek éri meg, mert nagyobb területeken meg már nem bírja... de biztos van akinek pont jó). Oké legyen használt, nézegetem a honda meg a briggs motorosokat, de valahogy egyikbe se látom azt, hogy ezt én évekig tudnám használni. Illetve vannak még az igen régi elvileg elpusztíthatatlan kétüteműek. Az is megfelelne, de ha elromlik én nem értek hozzá, gondolom alkatrész se lehet egyszerű...
Mit javasolnátok, milyet vegyek?
Mennyi a párszáz négyzetméter? 400m²- en megfelelő vetésforgóval, egy 4 tagú család teljes zöldség, gyümölcs szükségletét kielégíti. Nem termeli ki soha? Egy négytagú család ha a boltban kell meg vennie az összes zöldséget, gyümölcsöt, az mennyibe kerülne évente?
Egy új "szentkirályi kf sprint" egy ekkora kerbe ideális választás. 4LE Kb.:100'000Ft. Nem csak jobb, termékenyebb magágyat készíthet vele az ember, hanem a megfelelő kiegészítőkkel őszi szántástól, a sorköz művelésen át, a betakarításig, számos dologban leegyszerűsíti, megkönnyíti a kertész munkáját. Több termést, és amiből soha nincs elég egy kertész életében, több szabadidőt ad.
Használt ismeretlen előéletű 4t gépek vásárlásátról lebeszélnélek. Ezek a motorok élettartamuk végéhez közeledve mindig adnak valami javítani valót. Gazdaságosan nem felújithatóak. Cserélni kell őket. Egy új kínai motor 35000Ft. Egy jó motor 80000. A legolcsóbb Briggs is 40000.
A használt 2t gépek: A legfiatalabb is 30 éves. Az a baj, hogy csak olyan létezik már amit fel kell újítani. Az használt ár, és egy szakszerű felújítás annyiba kerül, hogy jobb üzlet új gépet venni.
Nagyobb (minimum néhány ezer m²-es) kerteknél már érdemes elgondolkozni használt gép vásárlásán, és felújításán. De ilyen kis kertbe, néhány 10'000 Ft-ért csak gondot vesz magának az ember, de használható gépet biztosan nem.
Hát igazából szerintem nem termeli ki. Megveszem a gépet, oké egy százas, de ha szántani is akarok vele ahogy írod akkor + egy eke kb. 10-15, na meg két kerék, kb. 10-15, illetve felező, kb. 10-15. Utána lehet kipróbálni ezen a talajon mennyire szerencsés. Veszek bele olajat - én nem a legolcsóbbat szoktam gépekbe - benzint... azért ez nem kevés összeg (benne van a pakliban mindig, hogy elromlik még a legjobb is) és azért még ezen kívül sok minden kell a kertbe. Nekem szerintem nem jön vissza az ára.
Tegnap egy szaküzletben nézegettem a kapákat, mondom nem lenne rossz egy ilyen a házikertbe csak szerintem nem termeli ki az árát. Még a bolt tulajdonosa is azt mondta ne is álmodjak róla, hogy ezek valaha is kitermelik az árukat :) Pedig neki az lenne a dolga, hogy rábeszéljen.
Mondjuk attól függetlenül lehet veszek újat, ennyit megengedek magamnak ha már se nem dohányzom, se nem iszok :))
Hát nyilván olcsóbb kézzel kapálni, mint géppel, ilyen szempontból nem termeli ki az árát. Ha azt nézzük, nem éri meg kocsit venni, sőt vonatjegyet sem, mert sokkal olcsóbb gyalog elmenni Pestről Hatvanba, ehhez képest a kocsi sem termeli ki az árát.
Viszont ha olyan szemszögből nézed, hogy kézi kapálással esetleg nem tudnád gyommentesen tartani a kertedet, mert egészségileg vagy ráérés szempontjából nem bírnád, és az elhanyagolt kert áll szemben a termelő kerttel, akkor már lehet, hogy kitermeli az árát az a gép.
Ha veszel egy újat, akkor mondjuk 20 évig (legalább) jó lesz nálad, ekkora kertben valószínűleg még alkatrészre se nagyon kell költeni, akkor évi 5 E Ft-ba kerül (plusz benzin).
Ha van esetleg hozzáértő ismerősöd, akit meg tudsz kérni, akkor még újszerű állapotú, használt Briggs vagy Honda motoros gépet is vehetsz, spórolva pár tízezrest. (Ne kínait azért.)
Én úgy 20 éve vettem egy 8 éves gépet, amit akkor már 5 éve nem indított be a régi gazdája. Az a gép még mindig megvan, évente olyan 1000-1500 m2-en dolgoztam vele. Igaz, már nem sok van neki hátra, idén elkezdett nagyon füstölni, de ha úgy adódik, még mindig meg tudok vele dolgozni egy 1000 m2-es gyümölcsöst.
Kétüteműt szerintem se vegyél, ha nem értesz a javításhoz, azoknál már nemigen lehet kifogni jó állapotút. Legfeljebb ha valami hagyatékból kerül elő olyan, amit a gazdája már nem hajtott agyon.
Egy 4 LE-ssel csak homokon tudsz szántani, kötött talajhoz még az 5,5 LE is kevés. Meg lehet nézni a Youtube-on, 1-2 kivétellel csak a felszínt karistolják, ilyen mélyre a kapát is le lehet engedni.
Nálam traktor szánt, de tavasszal a szántás elmunkálását rotával csinálom.
Még arra is jó, hogy betakarítás után is gyommentesen tudod tartani a földet. Ezt kézi módszerekkel nem nagyon teszik meg az emberek, utána a következő évben borzasztó módon kel minden, aminek nem kellene. (Nem beszélve arról, hogy szebb látvány a léleknek egy szép, tiszta kert, amit nem lepnek el a gyomok.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!