Kezdőoldal » Otthon » Kert » Itt van e már a szemzés ideje?

Itt van e már a szemzés ideje?

Figyelt kérdés

Honnan lehet látni hogy mikor elég érett a rügy a szemzéshez ?

Mennyi ideig kell hagyni szívórügyet az alanyon ?

Pl a szőlőn úgy látom hogy a rügyei már el kezdtek kihajtani, igaz nem ezt akarok szemezni csak figyelgetem.

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy zsugorfólia jó e oltószalag helyett vagy esetleg muanyag zacsko felcsikozva ?



2016. jún. 7. 10:22
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Bármi jó, ami elég erős és kissé akár még nyúlékony is. Oltószalagot nagyon kevés oltogató ember látott még élőben...

Valami elég erős, nem szakadó fólia jó lehet. Van, aki erősebb, nem nagyon nyúlós szigetelő szalagot használ.

Én konkrétan szeretem kissé meghúzni, és ilyen lapos szálú kötözőt használok:

[link]

Előnye, hogy viszonylag vastagabb vesszőről vágott szemet is rá lehet hajlítani vele az alany ívére.

Hátránya meg, hogy ha nem figyel oda az ember, akkor bevág, ahogy vastagszik a növény.

(De azért sokszáz szemzést-oltást megcsináltam már így, szóval ha annyira nagy gond lenne, akkor kerestem volna jobb anyagot.)

Őszibarackot, szilvát két héttel ezelőtt is csináltam már, igaz, akkor még eléggé válogatni kellett, mostanra már biztos, hogy jók bárhol.

Amelyik rügy elég érett vesszőrészen van, az már jó szemzéshez. Meghajtogatod a vesszőt, és érzed, melyik rész az, ami már kicsit erősebb. Levágsz pár feleslegeset, és eltörögeted pár centinként. Látod, hogy az alján hogyan törik, meg a csúcsa felé hogyan törik, pattanva. Utána már erre tudsz alapozni, hogy melyik vesszőrész alkalmas szemzéshez.


Szemzésnél nem kell visszavágni az alanyt, mert az nagyon megzavarja a nedvkeringést, rontja az eredési százalékot.

A felesleges hajtásokat szedd le (akár már pár nappal előbb), hogy csak a szemzett meg még pár kisebb maradjon.

Én 2-4 hét múlva (vagy ahogy eszembe jut) szoktam visszavágni kissé az alanyt, de nem teljesen, csak a növekedése mértékében. Ha nagyon hajt és vastagszik, akkor jobban. De pár levelet akkor is hagyok még a szemzés felett. Később visszavágom, hogy 1-2 maradjon pluszban.

Ameddig a nemes nem hajtott ki, addig feltétlenül maradjon felette rügy. Ha csak az hajtott ki, és erősen növekszik, akkor visszavágom 1-2 rügyre, de nem távolítom el, mert úgy könnyen elhal az oltott rész is.


A szőlő az más tészta, egész máshogyan kell vele bánni, szemezni nem is nagyon szokás, mert rosszul ered. Oltani szokták, főleg hűtőben tárolt fás oltóvesszővel ad jó eredményt, de zöldoltása is kivitelezhető, lassan már azt is lehet csinálni.

2016. jún. 9. 12:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, hasznos válasz volt
2016. jún. 9. 13:29

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!