Szeretnék csümölcsfákat eladás céljából nevelni. Érdekelne, hogy oltatlan csemetéket is el tudok adni, vagy mindenképp szükséges az oltás/szemzés?
Jól értem, hogy magát a gyümölcsfát, és nem a gyümölcsét szeretnéd eladni? Ez esetben a válasz nem. Gyümölcsfát csak fajtamegjelöléssel lehet forgalmazni, egy gyümölcsmagonc esetében pedig nem beszélhetünk fajtáról.
Talán egyedül a diónál van másképp, abból LEHET, hogy magonc is forgalmazható, ebben nem vagyok biztos.
Magoncokat is rá lehet sózni hozzá nem értőkre, de azért jobban teszed, ha ismerősöknek pénzért nem adsz, különben egy idő után tele leszel olyanokkal, akik köpnek, ha meglátnak.
A magonc termésének minősége ugyanis teljesen esetleges, vagy ér valamit, vagy borzalmas minőséget terem. Attól függően, hogyan kombinálódnak a szülőfajták génjei.
Valamit is konyító kertészek ezért csak oltványt vesznek meg.
Bár részedről mindenképpen illegális dolog lesz, mert annyi csemetét nem fogsz előállítani így minden hozzáértés nélkül, ami megérné kiváltani a különféle engedélyeket, meg vizsgálatokra, vírustesztelésre hurcolni a növényeidet.
Jaja, jól mondja az utolsó.
Engem a könyvelőm rögtön lebeszélt az oltvány előállításról.
Legálisan csak ipari mennyiségen érné meg: több ezer oltvány/év.
A multiknál 900-1500Ft-ért lehet venni darabját, gondolhatod, hogy mennyiért vásárolják fel...
A vírusteszt, könyvelő, fajtahasználati díj és egyéb költségek megdobják a kiadást.
Oltatlanul meg 7-10 év múlva fog teremni, és ne csodálkozz, hogyha meglincselnek érte.
Vagy csak ajándékba osztogathatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!