Kezdőoldal » Otthon » Kert » Átvihettem így a tűzelhalást?

Átvihettem így a tűzelhalást?

Figyelt kérdés

Birsre oltottam pár 10 napja-2 hete.

Majd fertőtlenítés nélkül ugyanazzal a késel és metsző ollóval dolgoztam tovább.

Aztán pár nap múlva észrevettem, hogy a birsnek a kérge amibe oltottam fekete.

És eszembe jutott, hogy mintha lett volna olyan tűzelhalás szerű jelenség rajt a nyáron. De azokat a tősarjakat(mert arra oltottam) levágtam és utána nem mutatkozott semmifél tünet a vesszőkön.

Ráadásul nem abba a vesszőbe és nem is arra a felére oltottam.

Ha a fekete szín a tűzelhalás jele akkor így továbbvihettem?

2015. ápr. 7. 09:58
 1/8 anonim ***** válasza:
A tűzelhalás vírusos betegség. Lehet, hogy tényleg átvitted egyik ágról a másikra. Egy gyertya lángjával le kellett volna fertőtleníteni a kést, mielőtt átmégy a másik ágra. Legközelebb így csináld. Ámbár az a helyzet, hogy ha valóban tűzelhalásos, akkor akár a szél is átviszi egyik fáról a másikra a betegséget. Ezért szokták a tűzelhalásos gallyakat, leveleket elégetni, hogy ne terjedjen tovább.
2015. ápr. 7. 11:09
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Igen, továbbvihetted.

A tűzelhalást amúgy az Erwinia amylovora baktériumfaj okozza. Szabadforgalmú szerek közül a réz-tartalmú permetszerekkel eredményesen lehet védekezni ellene.

Máskor a metszőollót higiénés fertőtlenítő szerrel (70%-os alkohol, vagy betadin) töröld át. A lelángolást nem javaslom, a hevítés kiviszi a metszőolló élét.

2015. ápr. 7. 14:20
 3/8 anonim ***** válasza:

A kéreg fekete, vagy a háncs?

Talán szerencséd van ezzel a hűvös idővel, az Erwinia inkább a melegebb időt szereti, hidegben eléggé inaktív ahhoz, hogy a sebek beszáradjanak, mielőtt a betegség fertőzne. Ha kis mennyiségű fertőző képlet került oda, az meg nehezen bírja megtámadni az egészséges fát, az immunrendszer teszi a dolgát.

2015. ápr. 7. 16:16
 4/8 A kérdező kommentje:

Volt egy birs fánk. Elég sok sarjat hozott. Már nem emlékszem pontosan és nem is azonosítottam akkor,de mint ha 1-2 sarjnak a teteje elkezdett volna feketedni.

Másfél méteres lehetett. Félbevágtam őket.

Utána sem a sarjakon sem az anyafán nem láttam ilyesmit.

Később kivágtuk az egészet !

Hozott új sarjakat tőröl és gyökérből.

A tősarjakba oltottam most tavasszal.

Az egyik amelyiket megvágtam ollóval is késsel mint ha fekete lenne. Pont ott ahova a oltás szerettem volna. Választottam másikat. A közelében. Az egész nagyon sűrű.

Úgy emlékszem, hogy a vessző keresztmetszetében nem láttam semmi feketét csak kívül a kérge.

Ilyet egy másik körtét tapasztaltam, de az meg kívülről egészségesnek tűnt!

Szóval? Aggódhatok?

2015. ápr. 7. 17:29
 5/8 anonim ***** válasza:

Kétesélyes.

A vessző kérge mástól is fekete lehet (pl. összeverődtek a szélben, mikor még zöldek voltak a hajtások), azt kellene tudni, hogy a háncs el van-e halva.

2015. ápr. 8. 06:22
 6/8 A kérdező kommentje:
Azt hogy tudom megállapítani?
2015. ápr. 8. 09:52
 7/8 anonim ***** válasza:
A gyanús részt le kell vágni, lehúzni a héját, most már szépen elválik a háncs a fatesttől. Ha csak a felszín fekete, de a háncs zöld, akkor sérülés. Ha nincs látható mély sérülése a háncsnak, mégis száraz, akkor betegség.
2015. ápr. 8. 11:09
 8/8 anonim ***** válasza:
Szerintem kár ezen rugóznod. Amit láttál, szinte kizárt, hogy tűzelhalás lenne.
2015. ápr. 9. 16:24

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!