Átvihettem így a tűzelhalást?
Birsre oltottam pár 10 napja-2 hete.
Majd fertőtlenítés nélkül ugyanazzal a késel és metsző ollóval dolgoztam tovább.
Aztán pár nap múlva észrevettem, hogy a birsnek a kérge amibe oltottam fekete.
És eszembe jutott, hogy mintha lett volna olyan tűzelhalás szerű jelenség rajt a nyáron. De azokat a tősarjakat(mert arra oltottam) levágtam és utána nem mutatkozott semmifél tünet a vesszőkön.
Ráadásul nem abba a vesszőbe és nem is arra a felére oltottam.
Ha a fekete szín a tűzelhalás jele akkor így továbbvihettem?
Igen, továbbvihetted.
A tűzelhalást amúgy az Erwinia amylovora baktériumfaj okozza. Szabadforgalmú szerek közül a réz-tartalmú permetszerekkel eredményesen lehet védekezni ellene.
Máskor a metszőollót higiénés fertőtlenítő szerrel (70%-os alkohol, vagy betadin) töröld át. A lelángolást nem javaslom, a hevítés kiviszi a metszőolló élét.
A kéreg fekete, vagy a háncs?
Talán szerencséd van ezzel a hűvös idővel, az Erwinia inkább a melegebb időt szereti, hidegben eléggé inaktív ahhoz, hogy a sebek beszáradjanak, mielőtt a betegség fertőzne. Ha kis mennyiségű fertőző képlet került oda, az meg nehezen bírja megtámadni az egészséges fát, az immunrendszer teszi a dolgát.
Volt egy birs fánk. Elég sok sarjat hozott. Már nem emlékszem pontosan és nem is azonosítottam akkor,de mint ha 1-2 sarjnak a teteje elkezdett volna feketedni.
Másfél méteres lehetett. Félbevágtam őket.
Utána sem a sarjakon sem az anyafán nem láttam ilyesmit.
Később kivágtuk az egészet !
Hozott új sarjakat tőröl és gyökérből.
A tősarjakba oltottam most tavasszal.
Az egyik amelyiket megvágtam ollóval is késsel mint ha fekete lenne. Pont ott ahova a oltás szerettem volna. Választottam másikat. A közelében. Az egész nagyon sűrű.
Úgy emlékszem, hogy a vessző keresztmetszetében nem láttam semmi feketét csak kívül a kérge.
Ilyet egy másik körtét tapasztaltam, de az meg kívülről egészségesnek tűnt!
Szóval? Aggódhatok?
Kétesélyes.
A vessző kérge mástól is fekete lehet (pl. összeverődtek a szélben, mikor még zöldek voltak a hajtások), azt kellene tudni, hogy a háncs el van-e halva.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!