Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit tegyek, hogy végre kiírtsa...

Mit tegyek, hogy végre kiírtsam a fű közül a sok gazt?

Figyelt kérdés
Már próbáltam kiszedegetni kézzel, különböző gyomelfojtó fűtápokat is kipróbáltam. Legutóbb a Terra Sant is, ami állítólag nagyon jó. Már két hete, hogy kiszórtuk, de nem segített (eddig legalábbis nincs látszatja). Aki tud segíteni, vagy bármilyen ötlete van, kérem, hogy írjon. Előre is köszönöm!
2010. ápr. 9. 15:49
 1/8 anonim ***** válasza:
Fel kell ásni az egész területet, begyomirtózni az egészet, kicsit feltölteni új földdel, majd új fűmagot szórni gazdagon.
2010. ápr. 9. 16:35
 2/8 A kérdező kommentje:
Tényleg nincs más megoldás, csak ilyen drasztikus? :(
2010. ápr. 9. 17:35
 3/8 anonim válasza:
Nincs bakker! Mivel a gyomok sokkal sokkal szívósabbak a különböző füvektől, így nyilván a kajak gyomirtózás mielőtt kiírtja a gyomot, tuti lerágja a füvet is. Felásni, új "steril föld", fűmag, napsütés, víz...
2010. ápr. 9. 17:44
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget!

(azért csendben megjegyzem, hogy nem vagyok hülye, lehet emberi hangnemben is válaszolni. Ismerek olyat, akinek enélkül is sikerült, csak nekem nem vált be...)

2010. ápr. 9. 18:15
 5/8 anonim ***** válasza:
Gyakran nyírd, és nyírás után szurkáld ki a gyomokat. A helyükre rögtön tegyél egy kis sáros földdel kevert fűmagot, hogy ne tudjon újra megtelepedni a gyom, és a helyén kinőjön a fő (mintha foltoznál). Kicsit hosszadalmas megoldás, de lassan-lassan rendbejön a füved.
2010. ápr. 9. 18:34
 6/8 anonim ***** válasza:
fő = fű, bocs!
2010. ápr. 9. 18:35
 7/8 anonim válasza:

Szerintem:

Azt jó lenne tudni, hogy milyen gyomokról van szó, mekkora arányban gyomosítják a területet, nagy-e a fűfelület.

Az előttem válaszolók egyike elég drasztikus megoldást javasol, ami elég munka-, idő-, pénzigényes, ráadásul mivel a gyomirtók nagy hányada minden növényre hat, várni kellene a visszatelepítéssel.

Ha nagyobb a terület, és viszonylag kevés a gyom, a következő javíthat a helyzeten:

1) A gyakori nyírást nem szeretik a kétszikűek, tehát rendszeresen nyírd, viszonylag alacsonyan (természetesen a fű töve felett, az ne sérüljön).

2) Ne hagyd, hogy a gyomok virágozzanak, termést hozzanak, hiszen az elhullott magokból fejlődnek ki (nyírás gyakran).

3) Tavasszal érdemes lazítani, hasítani a gyepet egy arra való spec. szerszámmal (gazdaboltban kapható), mert a fű szereti, ha levegős a talaj, akkor szépen újra elkezd terjeszkedni, tömöttebb lesz, nehezebben fejlődnek ki a gyomok.

4) Ha vannak fűvel gyérebben benőtt felületek, érdemes kicsit lazítani, és felülvetni fűmaggal, rendszeresen öntözni kell utána, persze, akár a fűtelepítésnél. Ha sárgás a fű, akkor lehet, hogy nem egyenletes a talaj, odafolyik a víz, azt nem szereti, könnyen kipusztul, főleg a finomabb levelű fűfajok, ill. lehet, hogy tápanyag-, főleg vasutánpótlásra van szükség. Magyarul erősítsd a füvet a gyomokkal szemben.

Persze, ha nagyon gyomos, régen volt telepítve, akkor az első válaszoló ötlete a kézenfekvő.

Remélem, kicsit segíthettem (bocs, ha volt egy kis átfedés más tanácsokkal).

2010. ápr. 9. 19:26
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kimerítő választ.

Két hete megvolt a talajlazítás, vettünk erre való szerkezetet. A férjem alaposan megszellőztette a füvet, de va, ahol túlságosan is (ott sajnos kellett, mert ott állt a hintaágy tavaly nyáron legtöbbet). Oda vetettünk el fűmagot, ahova pedig nem, oda szórtunk el Terra San gyomelfojtó fűtápot. Csak sajnos nem látom az eredményét. A magok lassan kihajtanak, a gyom pedig gyarapszik.

A terület nem túl nagy, 2x14 m2. A gaz összesítve, kb 3-5 m2. Főleg lóhere, de van pitypang is, tarack és valami szúrós gaz is, fogalmam sincs, hogy mi az. Van olyan "csörgővirág is", nem tudom mi a hivatalos neve, gyerekkoromban így hívtuk, és valami, ami a sziklakerti nyuszifülhöz hasonlít. Ja, és idén nyáron 3-ik éves a füvünk, kertünk.

Igyekszem megoldani a tanácsaitok alapján, köszönöm a segítségeteket. Ha valakinek van még ötlete, írjon bátran.

2010. ápr. 9. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!