Kezdőoldal » Otthon » Kert » A filodendron-t hogy lehet...

A filodendron-t hogy lehet gyökereztetni?

Figyelt kérdés

Volt egy szép nagy filodendronunk ami elpusztult,de sikerült egy kb olyan 10-15 cm nagyságú részt megmenteni belőle.

Azon a kis részen nincsen levél csak léggyökerek. Már egyszer megpróbáltam elültetni csak elkezdett rohadni a vége, a rohadt részt levágtam, és most gondolkozom, hogy hogy is lehetne gyökereztetni.

2016. máj. 1. 15:11
 1/10 anonim ***** válasza:
2016. máj. 1. 16:32
 2/10 anonim ***** válasza:
Ezek szerint nem csúcsi részről van szó, hanem egy szárdarabkáról. Lényeg, hogy legyen rajta legalább 1 rügy, ami az ízközök találkozásánál (egy régebbi volt levél hónaljában) található. A hosszú léggyökeret egészen rövidre vissza kell vágni és hagyni beszáradni 1 napot. A szárdarab végeiről is el kell távolítani az esetleg rothadó részeket. A vágásfelületeket frissel be kell szórni faszénporral vagy őrölt fahéjjal (fűszer). 1 nap után gyökereztető közegbe helyezhető. Meggyökereztetni lehet nagyon laza tőzeges keverékben, ami vagy cserépben van, vagy műanyag zacskóval körbe van burkolva, de szellőzik (átlyuggatott) és nedves. Meg lehet próbálni csapvízben is meggyökereztetni. Viszonylag magas hőmérsékletre van szükség 20-25°C. Ha vízben van, a vizet lehet cserélgetni, hogy ne poshadjon be.
2016. máj. 1. 17:33
 3/10 anonim ***** válasza:

1 nap beszárítás után tedd csapvízbe, a benne lévő klór megvédi a rothadástól.

Utána 1-2 hét múlva átrakhatod földbe, ha inkább úgy akarod gyökereztetni, akkorra beforr rendesen a sebe.

2016. máj. 1. 17:53
 4/10 A kérdező kommentje:

csak kis léggyökerei vannak, pár mm-esek, akkor is vágjak belőle?

Ahol nincs léggyökér, és csak sima szár az is tud gyökeret ereszteni vagy csak a két összetételnél?

2016. máj. 1. 20:26
 5/10 anonim ***** válasza:

A gyökereztetésnek az a lényege, hogy nincs gyökere, aztán a folyamat végére meg lesz neki. :)

Az ízközökben is tud gyökeret hozni, de lassabban és keveset, ezért a nódusz alatt vagy 3 centivel vágd a dugvány alját.

2016. máj. 3. 05:00
 6/10 A kérdező kommentje:
Elvágtam és beszortam fahéjjal, majd vártam egy napot és vízbe tettem de megint el kezdett horadni a két vége. Megint vágjak belőle vagy hagyhatom így? A nódusz azt hol találom rajta?
2016. máj. 3. 15:13
 7/10 anonim ***** válasza:

Ha nem vágtad vissza teljesen az egészséges részig, attól rothadhat.

De biztos, hogy rothad? Nem csak az elvágott sejtek tűnnek úgy?

Nódusz az, ahol két íz találkozik, ahol a levelek meg az új hajtások vannak.

Itt a képen a vízszintes vonalak:

[link]

2016. máj. 4. 06:18
 8/10 A kérdező kommentje:

ahol elvágtam ott kezd feketedni, és összefonnyadni. A feketedés halad fölfelé a száron.

Miben érdemes gyökereztetni, hogy minnél előbb gyökeret hozzon?

2016. máj. 4. 06:58
 9/10 anonim ***** válasza:

Földben gyökeresedik előbb.

De neked nem ez a problémád, hanem hogy rothad. Az földben sokkal könnyebben megtörténik, ezért írtam a csapvizes kezdést.

Többet kell levágni, teljesen az egészséges részig.

2016. máj. 4. 07:55
 10/10 A kérdező kommentje:

Így néz ki : [link]

[link]

[link]

2016. máj. 4. 15:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!