Megfelelően fejlettek a paradicsom palántáim? Nincsenek megnyúlva?
Gondoltam kipróbálom a palánta vetést, és még nem igazán vagyok jártas benne.
Szóval,vetettem paradicsom palántákat, és meg szeretném kérdezni h szerintetek egészségesek? Nincsenek megnyúlva?
Én a megnyúlástól rettegek a legjobban. :D
Igy néznek ki: [link]
2 nappal ez előtt,szereltem föléjük kiegészítő fényt,világítást.
Egy 36w-os Osram Fluora fénycső világít felettük.
A segítségeket előre is köszönöm! :)
Hát figyelj, kipróbálod így, aztán meglátod, mi lesz.
Ha nagyon rosszul néznek ki 2 hét múlva, akkor vetsz újakat.
Az utóbbi tanácsok totálisan félrevezetők.
A palántáknak, főleg az első időkben, meleg kell. Semmiképp sem fűtetlen szoba!
Nem is értem, hogy ha fűtetlen, akkor hogy lesz benne 15-20 fok, mikor még fagyok várhatók, és most hétvégén is -2 fok volt szombat hajnalban?
Nekem van fűtetlen szobám, elárulom, nem 15-20 fokot mérek ott...
És én is ott tervezem KÉSŐBB a palántáimat, de épp azt a tanácsot kaptam, hogy fűtetlen szobába ne.
Az ablaknyitás pedig most szintén csak árt nekik.
Kiültetés előtt 1-2 (!) héttel szokták őket kitenni napközben, hogy edződjenek. Azaz ha május közepén ülteted ki, ráérsz április végén, május elején szabad levegőre vinni.
A jelenlegi éjszakai 0-4 fokokra egész biztos nincs szükségük a fejletlen palántáidnak.
Ilyen tanácsokkal keresztet is vethetsz rájuk.
Egyébként pedig milliónyi hasznos oldal van a neten, elég lenne google-ban rákeresned a palántázásra, egy csomó kertészeti honlapon minden le van írva.
Esetleg lehetne értelmezni a leírtakat.
Ha fűtetlen szoba van írva, plusz konkrét hőmérséklet, akkor az nyilván nem azt jelenti, hogy nem is lehet ott fűteni, hanem hogy nincs használat miatt állandó 22 fok bent, viszont ajtónyitással vagy termosztáttal vagy egyéb módon lehet emelni a nappali hőmérsékletet.
Mellékesen, nálam van egy üveges veranda, ami fűtetlen, tehát sokkal hidegebb, mint egy fűtetlen szoba, ott jelenleg az egész napos esőnél 11 fok van, vagyis elég lenne tíz percre kinyitni a benti ajtót, hogy 15 fok fölé kerüljön a hőmérséklet. Amikor süt a nap, akkor már március elején is eléri a 20 fokot is, minden fűtés nélkül. De ez nem számít, ilyen korán nem viszek ki semmit, mert még zacskóban vannak a magok.
Ha az lenne a cél, hogy fejlődjenek a palánták minél előbb, némi betervezett megnyúlással is, akkor lehetne melegebb helyre tenni őket. De mivel még nagyon korán vagyunk, és nem biztosított a megfelelő fény, ezért a még megfelelő legalacsonyabb hőmérsékleten kell őket tartani, ahol még fejlődnek, de nem túl gyorsan, és semmiképpen sem nyúlnak.
A palánták kiültetésének időpontja csak fagyzugos helyen május közepe, átlagos körülmények között május eleje, védett helyen április vége. Május második felében már gyakori a 30 fokos aszályos idő, ilyenkorra már meg kell erősödni egy kicsit a palántáknak.
Nálam április elején már megkezdődik a naphoz szoktatás, a megnyúlás elkerülése végett. Először persze csak kissé felhős időben (4-6 okta között), hogy ne égjenek meg, és csak napi 1-2 órára. Április közepe után aztán csak kimondott fagyveszély esetén viszem őket fedél alá.
Ezeket nem azért írom, mert valaki ezt mondta, vagy ezt írta nekem, hanem mert 16 éve tökéletesítem a módszert, és így vált be.
És én nem is csak 100 palántát nevelek így évente.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!