Kezdőoldal » Otthon » Kert » Gránátalma termesztéssel...

Andrisking kérdése:

Gránátalma termesztéssel érdemes foglalkozi?

Figyelt kérdés
2016. febr. 11. 13:59
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Mi az a FAGYLEFOLYÁS? Nem értem.
2016. febr. 18. 07:34
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Szótárban vagy a neten biztos precízebb meghatározást találnál a fagylefolyásra, de azért megpróbálom leírni:

A levegő részecskéi folyamatosan rezegnek. Minél melegebb az adott molekula, annál intenzívebben.

A hőmérsékletük még egymás mellett sem azonos, apró különbségek vannak. A kevésbé mozgékony hideg részecskék ütközéskor nem rúgják el magukat olyan erővel, így a nagy lökdösődésben egyre lentebb és lentebb kerülnek. Mivel így a lentiek már egymástól sem kapnak hőenergiát, egyre hidegebbek lesznek, és még közülük is egyre lentebb kerülnek a leghidegebbek. A talaj feletti szintre kerülnek az extra hidegek, fentebb a kicsivel melegebbek, stb. (Ez alapvetően szélcsendes időben van így, mert a szél összekeveri őket.)

Végül kialakul egy olyan jelenség, hogy szélcsendes éjszakán a hideg úgy viselkedik, mint a víz: a mélyedésekben megül, domboldalon lefolyik. Ez a fagylefolyás.

A jó fagylefolyású helyről (nyílt domboldalról) a légkörből leülepedő extrém hideg részek egyszerűen elfolynak, míg a völgyekben felgyülemlenek. Domboldalon álló épület felett is felgyülemlenek, alatta meg lesz egy védett terület.

Ezt már személyesen is volt alkalmam megfigyelni. A húsvéti fagy a domboldali gyümölcsösömet már virágos állapotban érte. A telek alján volt egy sűrű, 4 m magas, virágzó kökénysáv. Így a kökény felett kialakult egy teknő. Ami ebben a teknőben volt, az mind elfagyott, efölött semmi. A szőlősor úgy nézett ki, hogy a legalsók majdnem tövig elfagytak, a több éves részek is, a sor közepén az új hajtások fagytak le, a sor teteje nem károsodott egyáltalán.

2016. febr. 19. 08:05
 13/19 anonim ***** válasza:

Köszönöm a részletes magyarázatot. Azért kérdeztem, mert mi is domboldalban lakunk, ahol völgy van a telek aljánál. Mi "FAGYZUG"-osnak nevezzük az alsó részt, ahol a dér, a hó is tovább megmarad.

( ja és a Nap sem éri, a szemközti hegy miatt.)

Én is szeretnék egy Gránátalmafát ültetni a telek napos felső részébe. Lehet venni facsemetét?...és vajon több fajta létezik?

2016. febr. 20. 08:11
 14/19 A kérdező kommentje:
lehet ja meg sok féle van!!
2016. febr. 20. 12:53
 15/19 A kérdező kommentje:
már halottam oylat is hogy télállo csak annak szerintem kicsi a termése
2016. febr. 20. 12:53
 16/19 anonim ***** válasza:

# 13

Igen, ez a fagyzug azért alakul ki, mert a leülepedő hideg oda folyik az egész domboldalról, és rétegenként feltölti az egész völgyet.

Ha konkrétan a völgy aljában van a telek alja, akkor szerintem a telek teteje sincs olyan magasan, hogy üzembiztosan lehessen gránátalmát tartani. Annak kellene a völgy aljától szerintem vagy 40-50 m szintemelkedés. (Bár hogy biztosat lehessen mondani, ahhoz az egész környék domborzatát kellene ismerni.)

Sok fajtája van a gránátalmának, mint bármelyik gyümölcsnek, de nálunk ez nem nagyon játszik, az eladók is legfeljebb a színt meg a gyümölcsméretet jelölik meg, a fajtát ők sem ismerik.

A neten sokan árulnak cserepes növényeket.

2016. febr. 20. 18:21
 17/19 Valery56 válasza:
Nekünk van gránátalma a kertünkben. Rengeteget terem, és nem dió nagyságú gyümölcsöket, hanem olyat mint amit lehet kapni méregdrágán az üzletekben. Semmivel sem rosszabb az íze, mint amit megveszel. Védett helyen van, télre soha nem takartuk be semmivel, igaz mulcs van a tövében. Folyamatosan virágzik és terem, azok a legfinomabb gyümölcsök, amelyeket legelőször hozta. Ha hosszabb lenne a nyár a többi is beérne.
2016. febr. 29. 13:22
 18/19 anonim ***** válasza:
Mi az a "MULCS", ami a gránátalmafa tövében van?
2016. márc. 1. 10:16
 19/19 Valery56 válasza:
A mulcs az aprított fakéreg. Lehet minden kertészetben, és nagyáruházban /pl. Obi/ kapni, sok féle fából, és színből. Ajánlatos alá geotextiliát tenni. Az egész arra jó, hogy nem engedi gyorsan kiszáradni a földet, és nem gazosodik be.
2016. márc. 11. 08:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!