Kezdőoldal » Otthon » Kert » LED-ekkel tényleg meg lehet...

Elektromann kérdése:

LED-ekkel tényleg meg lehet táplálni egy növényt?

Figyelt kérdés

Egyik ismerősöm azt mondta, hogy interneten talált valami infót, hogy piros és kék ledekkel meg lehet táplálni a növényt (mármint a fényigényét kielégíteni). Ő ezt arra akarja felhasználni, hogy télen télen is termelhessen zöldséget. Kíváncsi vagyok rá, hogy működik-e, de én szobanövényen akarom kipróbálni (mert pusztulóban van).

Kicsit furcsállom, hogy piros és kék ledről van szó, én a közeli ipari jellegű üvegházba UV lámpákat szoktam látni.

Ti erről milyen infót tudtok adni? Mivel érdemes próbálkozni, és mennyi ideig kell működnie egy-egy színnek?

2016. jan. 20. 21:00
 1/7 anonim ***** válasza:

[link]

itt van erről egy kísérlet. Végül is az jön ki belőle,hogy hasznos a led es megvilágítás.

Az UV fény valószínűleg valami növényházi lámpa lesz, az kék és piros fényt bocsájt ki. Nekem is az van. UV lámpa nem tudom minek lenne ott. Talán fertőtleníteni. Bár ilyet még nem hallottam.

A LED es megvilágítás nem olcsó mulatság. Inkább vegyél növényházi fénycsövet. De van energiatakarékos CFL e27 es foglalatú is. Mondjuk ott általában két külön izzó kell (kék,piros) és forgatgatni is kell ezért a növényt. Van e27 es foglalatú led "körte" is de ránézésre az elég kevés. Én is gondolkoztam led es kivitelben de úgy számoltam jóval olcsóbb a fénycsöves megoldás még úgy is hogy többet fogyaszt.

2016. jan. 20. 22:02
 2/7 anonim ***** válasza:

Állatkereskedésben, világ. Technikai üzletben lehet direkt növényes fénycsövet kapni.

Ebay-en meg piros kék e24es led izzót.

Mindkettő jó, ha elég fényt kapnak a növények.

2016. jan. 20. 22:50
 3/7 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a segítséget.

Az UV lámpával kapcsolatban lehet, hogy én tévedtem, mert csak azt láttam, hogy olyan színe van, mint az UV lámpáknak.

2016. jan. 21. 15:06
 4/7 A kérdező kommentje:
Azt meg tudjátok mondani, hogy napi hány órát kell megvilágítani a kékkel és a pirossal a növényeket?
2016. jan. 21. 15:32
 5/7 D.O.81 ***** válasza:

Üdv!

A növényeknek a zöld színt adó frekvenciák nem kellenek a fotoszintézishez. Ezért azt visszaverik, míg a többit elnyelik.

A sima vörös LED is sugároz infrában, bár energiája kicsi. A kék LED meg átnyúlik az UV-A tartomány aljába.

Az arány a következő: három vörös LEDre jut egy kék LED.

Tehát egy közel 20W-os LED szalaggal kivitelezett növényvilágítás a következőképpen néz ki:

Kell 3x1 méter vörös LED szalag és egy méter kék LED szalag (ezek a szalagok 12VDC feszültégre lehet csak kapcsolni). Ezeket egy 230VAC-12VDC 24W-os tápegységnek kell táplálnia. Az üzemelési idő napszaktól függ, de lehet 0-24 órás is.

Üdv.

2016. jan. 22. 07:59
 6/7 anonim ***** válasza:

D.O.81: Köszi a vörös/kék arányáról szóló infót, nem is tudtam.

Kérdező: nézz utána ,hogy mennyi a fényigénye a szobanövényednek. Aztán annyit adj neki. Általában a szobanövények jól elvannak egy ablakban is. De ezek szerint valami különleges igényű növényről van szó. Úgyhogy keress rá konkrétan, de 12h minimum fog kelleni.

Azt is nézd meg,hogy teleltetéshez mennyi fényigénye van.

2016. jan. 22. 18:27
 7/7 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a segítséget, főleg D.O.81-nek az arányokról szóló információt.

Van itthon pár LED-em, és arra gondoltam, hogy ezeket forrasztom egy panelra. Féltem, hogy kevés lesz a kék LED, de így már valószínűleg össze tudom hozni.

2016. jan. 23. 12:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!