Körülbelül hány nap/hét telik el a vöröshagyma mag elvetése és a fogyasztható újhagyma (zöldhagyma) kifejlődése között?
Tavasszal magról vetve a zöldhagyma szedéséig 13-14 hónap.
Tavasszal magról vetve azért nem szokás, mert mire eléggé megnő, akkorra bejön a meleg idő, és akkor már fejet kezd nevelni, nem szárat. Ezeket lehet a következő évben elduggatni zöldhagymának.
Profik szoktak áttelelő fajtát szeptemberben helyre vetni, ami a fagyokig megnő, télen lefagy a levele, aztán tavasszal lesz belőle zöldhagyma.
De házi kertben március legelején duggass kisebb méretű hagymákat, ezeknek csak ki kell hajtani. Az apró dughagymákból később lesz ehető méret, ezért 3-5 cm közöttieket érdemes, csak ezeket tényleg ki is kell szedni időben, különben kimagvasodnak. (Én is így termelek piacra.)
A hagyma csúcsa felett olyan 5 cm körüli föld legyen. Nagyobb hagymánál több is lehet, mert akkor hosszabb lesz a fehér rész.
Ha elég nagy ahhoz, hogy enni lehessen, akkor meg kell enni. De ha kibukkan a virágbimbó a levelek közül, még akkor is meg lehet enni, csak ha megerősödik a virágszár, akkor már nem olyan jó.
Itt most nem a vöröshagymatermesztés volt a kérdés, hanem a zöldhagymatermesztés.
Ami magról indulva legalább másfél hónap késést jelent.
Mire a magról keltnek a szára megfelelő méretű lesz, akkora már nagyjából fejesedni kezdett, tehát nem lesz igazi zöldhagyma, vagy csak nagyon rövid ideig. És olyankor már az íze, állaga sem olyan jó, mert bejött a hőség.
Nem baj, mert a vöröshagyma elnevezés nem a hagyma színét jelöli, hanem a növényfajt. A vöröshagyma lehet bármilyen színű, hófehértől sötétliláig, attól csak vöröshagyma marad.
Lila sonkahagymát én is termelek, bár azt csak kicsiben, legfeljebb 1000 db volt tavaly.
Ha gondolod, tegyél fel majd ide fotót április közepe felé a magonc zöldhagymáidról, amik lesznek vagy 2 mm vastagok, majd én is teszek fel képet az enyéimről, piacra csomózva.
Ez egy lila sonkahagymamag csomagolásának hátulja, valamiért azt írták rá, hogy vöröshagyma...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!