Zöldhagyma= rendes hagyma fiatalon? Letéphetem a szárát?
Kezdő kertész vagyok zöldségek terén.
Ültettem hagymát,dughagymát.Már szépen nőnek,15-20 centis a száruk.
Akkor most ez már kiszedhető,ehető,az mint a bolti?
Imádom a zöld szárát.
Vagy az más hagyma? Ha igen,mit keressek,hogy olyat ültethessek?
(metélőhagymát is ültettem,de szegény alig növöget)
A dughagymának ha csak a szárát vágom le,visszanő a szára? Vagy elpusztul?
Köszi előre is a válaszokat
A dughagyma ugyan az, az ültetés módja más. A vöröshagymát kb 4 ujjnyira egymástól úgy duggatod, hogy éppen a föld alá kerüljön.
Az újhagymát kicsit (2-3 centire legyen a teteje a talajtól) mélyebbre, amikor van egy arasznyi szára, akkor kicsit feltöltöd földdel (újabb pár centi), és szép hosszú fehér része lesz.
A vöröshagymát február eleje és március közepe között szoktam duggatni, az ujjhagymát az év folyamán ahogy megürül hely a kertben, illetve lehet tél alá eltenni az első fagyok előtt, akkor márciusban már szedheted is, de abból nem lesz nagyfejű hagyma mert felmagzik (magszárba megy)
Írja, hogy zöldhagymát akar. (Az ország nagyobb részén így hívják az újhagymát.)
Igen, ugyanaz. Lehet bonyolítani a dolgot a feltöltögetéssel, ahogy írják, akkor szebb lesz, nagyobb a fehér része. De alapvetően ugyanaz. (Létezik mondjuk olyan hagyma is, ami nem fejleszt fejet, csak zöldhagymának használható, de ezt most hagyjuk.)
Szerintem még kicsi nálad, hagyni kellene nőni, de ha gondolod, már most is megeheted.
A zöldhagyma tartalmazza a fehér szárat is, ez maga a hagyma, a gyökérszálak nélkül mindenestől.
Tehát amit zöldhagymának akarsz megenni, azt kihúzod a földből, és nem marad semmi.
A levelet levághatod ugyan szára nélkül, de akkor már nem nagyon fog nőni, mert ugye a levelek gyártják le a növény számára a sejteket alkotó szénvegyületeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!