Kezdőoldal » Otthon » Kert » Fokhagyma ültetés előtt kell...

Fokhagyma ültetés előtt kell trágyázni?

Figyelt kérdés
Tavasszal készülök fokhagymát ültetni a kertünkbe. Eddig még nem volt semmi oda ültetve, jelen pillanat elég gazos a terület a föld szerintem rossz állapotban van. Az lenne a kérdésem hogy rotálás után betrágyázzam-e a földet. Valahol olvastam hogy a fokhagyma nem szereti a trágyát de a föld rossz állapotban van.

2015. nov. 12. 02:16
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

A friss trágyát nem szereti. De a tápanyaghiányt sem szereti.

Miből gondolod, hogy rossz állapotban van a föld? Az is lehet, hogy pihent, tápanyagdús.

Mindenesetre, én azt csinálnám, hogy most minél mélyebben felszántatnám vagy ásnám, aztán március elején elsimítanám rotával a felszínt, és az utolsó menet előtt szórnék szét nem túl sok komplex tavaszi műtrágyát.

2015. nov. 12. 08:29
 2/11 A kérdező kommentje:
Ránézésre van rossz állapotban. Lucerna nőtt rajta kb. 15 éve de azóta semmi. Köszönöm a választ! :)
2015. nov. 12. 14:51
 3/11 anonim ***** válasza:

A lucerna rengeteg nitrogént juttat a földbe .

Igazából most kellene elültetned a fokhagymát,az őszi ültetések sokkal szebbek lesznek ,és ezt jobban el áll télre .Sikerül most időben felszántatnunk ,és el is raktuk már .

2015. nov. 12. 19:32
 4/11 anonim ***** válasza:
Frissen trágyázott földbe hagymafélét soha ne vess, vagy ültess, mert nem fog elállni.
2015. nov. 13. 13:21
 5/11 A kérdező kommentje:
És az jó lenne hogy ha még novemberben betrágyáznám és tavasszal ültetném el a hagymát?
2015. nov. 13. 21:49
 6/11 A kérdező kommentje:
Azt olvastam a neten hogy 1 hektáron 40 ezer kg fokhagyma isvmegteremhet. Szerintetek ez lehetséges? Egyébként kereskedelem céljából szeretnék ültetni.
2015. nov. 13. 21:53
 7/11 anonim ***** válasza:

Ott elírhatták egy nullával. A 4 t/ha még reális, nem is túl nagy termés.

Itt ugyan írnak 10-15-ről is, mint lehetőségről, de ez bőven a realitások felett van. Nagyon sok, szakértő módon kijuttatott műtrágyával, meg öntözéssel, ideális időjárásnál, esetleg.

[link]

Lucerna esetén érdekes a helyzet, mert az nitrogént ugyan hagy maga után a földben, esetenként sokat is, minden más tápanyagot viszont kizsarolt a 15 évig tartó monokultúrában.

Lehet, hogy N-mentes műtrágyát kellene alkalmaznod tavasszal, a talajelőkészítésnél. Mivel a túl sok N, ha öntözöd, vagy csak bejön egy nagyon csapadékos év, tárolási problémákat okozhat.

Mondjuk, jó talajban a sok trágya sem okoz gondot, ezt saját példámmal tudom igazolni. Előfordult már, hogy novemberben ideborítottak 30 tonna trágyát, és az elterítésnél nem tudtam kihagyni a fokhagyma majdani helyét. Kb. 30 kg/m2 trágya került az egyébként sem tápanyaghiányos földbe, de utána sem a fokhagymával, sem a vöröshagymával nem volt gond, szépen megnőttek, és el is álltak a következő termésig.

Mondjuk, nagy ekével lett a trágya mélyre fordítva (nem a hagyma közvetlen gyökérzónájába került), és átlagosan csapadékos év következett, öntözés meg nem volt.

Szóval, ha van érett trágyád, szerintem egy kisebb mennyiség nem fog megártani még lucerna után sem.

2015. nov. 14. 07:37
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Nagy adag istállótrágya, aztán következő ősszel tehetsz bele fokhagymát. Vagy, ha tudsz szerezni komposztot, akkor akár azonnal is vethetsz bele.

A lucernától, illetve annak utóhatásától meg nem kell félni. Letakarod a földet néhány centi szalmával, aztán mire azt elbontja, el is tűnik a földből a nagy adag N, helyette P-t kapsz, és ha lesz a télen fahamud, akkor a K utánpótlás is megoldott. A műtrágyát meg felejtsük el végre!

2015. nov. 14. 10:45
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Akkor az lesz a legjobb ha természetes anyagokkal juttatom be a tápanyagot. A komposztot készíthetem abból a növényből ami most gaz a kertben?
2015. nov. 14. 11:25
 10/11 anonim ***** válasza:

Na jó, csak a kérdező nem jövő ősszel akar fokhagymát ültetni, hanem tavasszal.

Most akkor gaz van a kertben, vagy lucerna?

Abból egyébként minimális mennyiség lesz, egy m2 nagyon gazos kertben lévő növényből mondjuk 5, esetleg 10 deka, mert a nagy része víz. Tápanyagutánpótlásnak meg a m2-enkénti 5 kiló is csak akkor elég, ha évek óta minden évben kapott ennyit.

2015. nov. 14. 15:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!