Kezdőoldal » Otthon » Kert » Zöldségekből mit és mikor...

Enoid kérdése:

Zöldségekből mit és mikor kell ültetnem, hogy folyamatosan legyen mindenből?

Figyelt kérdés
Gondolok itt arra, hogy csinálok mondjuk 10 parcellát. Korai saláta kései répa kombó vagy, Krumpli retek. Illetve, hogy milyen parcellákat alakítsak ki, méret és ültetési terv szerint. Van tapasztalata valakinek?

2015. nov. 2. 18:23
 1/6 anonim ***** válasza:

de ezt már jövő tavaszra tervezed, ugye?

a salátát és a répát nem muszáj megosztanod, az lehet ekkor is - akkor is.

a saláta minden kezdőnek beválik, mert locsoláson kívül semmi teendő nincs vele.

a leggyakoribb szerintem a Május királya, ezt áprilisban veted, májusban érik. de ha felmagzott, és újra veted, akkor 2-3 hét múlva újra lesz salátád. a nagy meleget nem szereti, hamarabb felmagzik, de ami ezen a nyáron volt meleg, azt semmi se szerette.

én aug. végén vetettem újra salátát, és múlt héten, amikor az első fagy megcsípte és szottyos lett, akkor húzgáltam ki.

a répa is olyan, hogy ha felhasználtad, megint vethetsz, én ebből is nyár végén vetettem újra, úgy voltam vele, hogy nagyra már nem fog megnőni, de ha lesz októberre bébirépám, annak örülök. lett is, nem is annyira bébi, inkább közepes. jónéhány húsleves főtt belőle, és az utolsó adag még a hűtőben van, mert a fagy miatt ezt is felszedtem.

a borsót elég korán kell, az sem szereti a meleget, be sem érik.

paprika-paradicsomnak idő kell, nekem még múlt héten is volt rajta rengeteg zöld paradicsom és paprika.

a paprika egyébként 4-5 éves növény, csak a legtöbben nem foglalkoznak vele. át lehet teleltetni, és a csilit kiszedtem gyökerestől, és beletettem nagy cserépbe. azóta is pirosodott be rajta, ami zöld volt.

a krumpli is időigényes, az tavasztól őszig foglalja a földet.

retek nekem nem igazán jött össze, arról nem tudok nyilatkozni.

petrezselyem is igénytelen, locsolod és nő.

ha a zöldjét akarod, akkor vess metélőpetrezselymet, át is telel, egész télen eheted a petrezselymes krumplit.

nekem kb ezek voltak.

ja, a karfiolt megpróbáltam, de későn, meg utólag olvastam csak el, hogy nem szereti a tűző napot, szóval amint kibújt, ki is húzgáltam.

2015. nov. 2. 19:04
 2/6 anonim ***** válasza:

ja, a hagyma is elég egyszerű, ledugod, újhagymaként hamar felszedheted, de ha azt akarod, hogy szép nagy fejű hagymáid legyenek, akkor az is lefoglalja a földet egész szezonra.

fokhagymát egyéb növények közé is szoktak dugni, mert elriasztja a kártevőket.

a két hagymafélét ősszel is lehet duggatni, de ebből is csak tavasszal lesz valami. ha lesz. viszont így kora tavaszi friss hagymád lehet.

a metélőhagyma más tészta, annak a levelét fogyasztjuk, nem a gyökerét, ez áttelel.

2015. nov. 2. 19:06
 3/6 anonim ***** válasza:

Ne csinálj parcellákat, annak semmi értelme. Mindenből annyit ültess, amennyi kell, ne egy vagy két parcellával.

Mivel pl. retekből elég egy 5 m-es sor, krumpliból kell fejenként legalább 30 m2, vagy ha szeretitek, akkor 50 is, hagymából megint más mennyiség, karalábéból megint. Ezt parcellával hogy oldod meg?

Én most már csak kb. 800 m2-en termelek konyhakerti növényt, és soha nincs vetési tervem. Csak úgy csinálom az elhelyezést, hogy ugyanoda ne kerüljön semmi a következő két évben, lehetőleg a rokon növényeknél is tartok 2 év szünetet, de 1-et mindenképpen.

20 m-es részekre van felosztva kert, azaz 20 m-es soraim vannak. Amiből nem kell ennyi, pl. saláta és retek, azok mennek többen egy sorba.

Répából, zöldségből felesleges többször vetni, elvetem március elején, közepén, és kitart az újig.

Hogy mit mikor érdemes alapvetően, az rajta van a bolti csomagolásokon. Ha még máskor is érdemes, azt meg meg tudod kérdezni, konkrét kérdésekre szívesen válaszolnak az emberek, csak a túl általánosakra nem.

2015. nov. 3. 09:19
 4/6 anonim ***** válasza:

nem hangzik rosszul, de konyhakertnek nem jellemző, hogy 800 nm-t tud használni az ember, sokaknak összesen nincs ekkora kertjük.

nekem a telek 900 nm, 200-on gazdálkodok.

a felsoroltak mind ott voltak, ill. vannak jelenleg is, de azóta már bővült málna, ribizli, áfonya és szeder-tővel.

2015. nov. 3. 17:23
 5/6 anonim ***** válasza:

Szerintem a kérdezőnek nem csak valami apró kertje van, mert nem írta, hogy behatároltak lennének a lehetőségei, viszont azt írta, hogy mindent akar termelni.

Különben meg fejenként 100-on minden fontosabb dolgot meg lehet termelni, 130-on meg még a kevésbé fontosakat is. Úgy, hogy nincsenek összezsúfolva a növények. (Én a 800 nagyobb felén eladásra termelek.)

2015. nov. 3. 17:45
 6/6 A kérdező kommentje:
Sziasztok. Köszönöm a válaszokat! Az első írónak a stílusa tetszett messzemenőleg a legjobban. Egyszerű érthető saját tapasztalatból, nem okoskodva vagy okítósan irt! Ilyennel nem szoktam találkozni. Valóban nagy telket veszek 4-5 ezret tervezek. A parcellázást vegyes ültetésbe gondoltam csak nem írtam.(elfelejtettem) A paprikás dolog is hasznos volt! Ezekre majd oda figyelek. Bár mi ha van még írjátok nyugodtan mert mind a tetten hasznosat írtatok! Köszönöm még egyszer.
2015. nov. 25. 11:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!