Magról kelt sárgabarackfán számíthatok termésre?
Nekem is van pár magonc őszibarackom.
A kis növekedési erély (fáé) és a gyümölcs enyhe kesernyés íze jellemző, de ezzel együtt finomak.
Van ami éretten is ropogósan kemény (gumibarack), van ami a késői őszibaracknál is később érik, van pici, nagyon korai kopasz barack is...
És mivel nem érik más gyümölcs abban az időben amikor ezek, számunkra értékesek.
Az első abszolút nem ért hozzá.
Alapvető genetika, hogy az utód a szülőkre fog leginkább hasonlítani, és csökkenő valószínűséggel a távolabbi felmenőkre. A vad ősök már olyan sok generációnyira vannak a mai fajtáktól, hogy gyakorlatilag 0 az esély, hogy ezekre üssön egy gyümölcs.
A fád, ha nem ülteted át, kb. 4 év múlva fog termést hozni. Hogy milyen minőségűt, azt nem lehet tudni. Lehet, hogy nem sokat érőt, de arra is jó esélyed van, hogy szépet és jót.
A gyümölcsfák nemesítése is ilyen magoncok útján történik, elvetnek egy csomó magot, és a termőre fordulás után megnézik, melyiken van valami kiugróan jó minőségű termés, vagy egyéb jó tulajdonsága melyiknek van.
Az mondjuk egy másik kérdés, hogy nem minden fajta növekszik elég erősen a saját gyökerén. Vannak olyanok, amik nagyon jók, meg vannak olyanok, amik gyengék. Ezt is csak próbával lehet megtudni.
De figyelj, kipróbálod, aztán ha nem vagy megelégedve vele, akkor kivágod.
Nem értem, hogy minek irkál hülyeségeket, aki em ért hozzá.
Jó neki?
Vagy csak egy hazug csaló, aki csak több csemetét akar eladni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!