Alanynak a magról kelt körte is olyan jó, mint a vadkört?
Már egy nemesített fajta magja ha kikel van olyan jó alany, mint a vadkörte?
Húsvéti rozmaringot szeretnék rá oltani.
Vagy inkább válasszak az almának alma alanyt? Van magról kelt.
Fontos,hogy a szárazságot jobban tűrő alanyon legyen ezért gondoltam a körtére.
Mert úgy tudom, hogy a vad fajok ellenállóbbak,erőteljesebb,nagyobb gyökérzetet növesztenek.
Esetleg a legegyszerűbb,legjobb és legbiztonságosabb ha veszek egy Húsvéti rozmaring csemetét?
A kertészetek az almákat milyen alanyra szokták oltani,szemezni?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A nemes körték között is van, aminek jó a gyökere, de ezt nem lehet tudni, amíg ki nem próbálod, mert erről nincsenek szakirodalmi adatok.
Viszont az alma bár megmarad rajta, de nem lesz igazán jó.
Vegyél inkább egy oltványt, korábban terem. De olthatsz is nyugodtan, ha van valami magról kelt almád, és úgy látod, hogy szépen növekszik. Az utak, vasutak mellett is sok ilyen magról kelt alma van, tudsz kiásni.
A faiskolák különféle, kísérletekkel kiválasztott és ivartalanul szaporított almafajtákat használnak alanynak. Legfőbb különbség köztük a növekedési erély, meg élettartam. Egy kódszámmal jelölik őket, M vagy MM után egy szám. Utána tudsz nézni a neten, hogy konkrétan melyik milyen. Általában közepesen növekvő alanyokat használnak, nem nagyon van már olyan nagyon erős növekedésű fa, mint amik régen voltak, az óriási almafák.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
De igen, alma és körte általában oltható egymásra, de mint írtam, nem sok értelme van, mert nem fog jól növekedni, ezért nem szokták.
Viszont birsre a körtefajtáknak csak egy része oltható.
Van olyan, ami meg sem fogja, meg sok olyan, ami rendkívül lassan fejlődik, aztán elszárad a beleoltott körte.
Mikor még ezt nem tudtam, én is oltottam birsre körtét, aztán 5 éves korában volt 5 db 30 cm ága, pedig akkor már egy rekesszel kellett volna róla szüretelni, ha vadkörtére teszem. Ez Guyot volt, amiről aztán olvastam, hogy nem szabad. Aztán Hardenpont körtét is oltottam birsre, ez tényleg megnőtt tizenvalahány év alatt másfél méteres lombú fává, termett is, de csak apró vackokat, a többség csak 4-5 cm-es lett minden évben.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A szárazsággal szembeni ellenállóság lenne a cél nálam.
Birse nems zerenék oltani,mert az nem növeszt nagy gyökérzetet. Tudom egyesj fajáira írjok,hogy jól türik a szárazságot.
Van egy cserépben nevelt almamagoncom. Akkor inkább arra oltsak rozmaringot?
Azért gondoltam a körtére,mert áltaában szt írják,hogy akörte nagyobb gyökérzetet növeszt ill. jobban bírja a szárazságot,könnyebben átvészeli, mint az alma.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!