Kell-e teleltetni a konténeres epret mielőtt beviszem fűtött fóliasátorba?
Azt nem tudom mennyire jó fűtött helyre tenni teleltetésre az epret. Próbáltam folyton termővel, hogy egy részét kint hagytam és egy másik részét behoztam egy üveg ablak vitrinben teleltettem. Tavasszal kivittem a bentieket is és kiültettem. Ami kint telelt, az elkezdett erősen fejlődni, de ami itt bent telelt az ablaküveg belső oldalán, az nem ment semmire.
A kintiek már virágoztak és teremni kezdtek de a bent teleltetettek semmire nem mentek, fakózöld erőtlen növények lettek belőlük. Azért várd meg más is mit mond. Lehet, hogy itt kicsivel melegebb volt, mint ahol te teleltetnéd.
Ez most jó kérdés. Ami kint telelt a természetben földben, csak abból lett következő évben virágzó erős növény. Azt viszont nem tudom, ilyenkor már nem lenne-e késő kiültetni, mert ha melegebbhez szokott a hirtelen hideg sokktól tönkre is mehetne. Attól is függ, eddig milyen hőfokon tároltad.
Ezt még melegebb őszi időben kellett volna kitenni legalább kis földbe süllyesztett edénykékbe ültetve (aminek lyukacsos az alja), ha még nem kerülne a végleges helyére, mert abból bármikor kiborítható, a műanyag pohár levágható róla a vékony doboz a gyökerek sérülése nélkül, amikor tavasszal a végleges helyére kerül. Viszont abban könnyebben kiszáradhat, ezért van jobb megoldás is. Esetleg lehet vékony papír törölköző darabba csomagolni a palántákat kis föld labdában (házi "konténerként") és azzal lehet kihelyezni a szabadtéri földbe ideiglenes helyre, amiben gyökerezni tud. Abban átveszi a talaj nedvességét, és át is tudja törni a gyökérzet ha kell. Viszont tavasszal még könnyebben kiemelhető vele együtt, hogy új végleges helyre kerüljön.
Tartok tőle, hogy fekete zacskóban tönkre fog menni, ugyanis az epernek télen is kell a fény és a kicsit nyirkos talaj.
Viszont a túl sok vizet nem bírja, de a gyökere majd a tavaszi-nyári a trágyázásra is érzékeny , ezért én a levelét szoktam a virágzó időszakában megspriccelni (P) Foszfor túlsúlyos műtrágya permettel, hogy a gyökérre ne sok lecsurgó tápanyag permet cseppen, de csak majd miután beindul a növény tavasszal.
Ahhoz, viszont, hogy megélje azt az időszakot, télen is kell talajban lenni és fényt kapni, különben sötétben elpusztul. Nálam a próba teleltetéskor kapott pótmegvilágítást, mert ott orchideák vannak nekem, ahol próbaképp teleltettem, de az se volt jó neki, mert ugyan túlélte, de megsínylette, hogy nem kint a szabadban a fagyban telelt át.
Esetleg próbálj meg kiültetni néhány tövet. Aztán vagy az pusztul el, vagy az mind ami bent marad. Mindkét esetben kockázatokkal jár, de legalább akkor fele megmaradhat. Ha bár ilyenkor már késő lehet a kiültetésre is, de azért néhány tőlel ki lehet próbálni, aztán legközelebbre lesz már saját tapasztalat. Sőt ki lehet próbálni néhány tövet a hideg pince ablakban cserépben teleltetni. Több körülményt érdemes kipróbálni (csak annak sem szabad teljesen kiszáradni) és majd jövőre kiderül, melyikből lett tavaszra életképes erős termő növény. Inkább így, mint esetleg egyféle módon fekete zacsiban esetleg megrothasztani. persze abban is lehet hagyni néhányat, de esélyes, hogy azok elpusztulnak tavaszra.
Ezt nevezik tanulópénznek, de legközelebbre lesz már tapasztalat.
Szerintem mind ezzel együtt a kiültetettnek van a legnagyobb esélye arra, hogy jövőre tömegesen hozza a virágot és teremjen, viszont ahhoz lehet, hogy már túl késő, túl hideg van kint, ha nem hasonló hőfokon várakozott eddig a növény szaporító anyag.
"Tartok tőle, hogy fekete zacskóban tönkre fog menni, ugyanis az epernek télen is kell a fény és a kicsit nyirkos talaj. "
Nyilván nem a teljes növény van fekete zacskóban, hanem cserép helyett van fekete fóliából készült konténerbe ültetve.
Úgy csinálj korai epret, hogy tavasszal beviszed az adott fűtött fóliasátorba, mondjuk, februárban. Addig meg tartsd kint. Ha fagyveszélyesen kicsik a konténerek, akkor a sűrűre pakolás mellett a közüket töltsd fel szalmával vagy földdel vagy bármivel, ami megtartja a talajhőt. Vagy -10 alatt terítsd le az egészet egy régi szőnyeggel, vagy akár fóliával. (De ezt ne hagyd rajta melegben.)
Vagy ha van fűtetlen fóliád is, akkor ott teleltesd, és csak igazi hidegben csukd be az ajtót, nehogy túl korán induljon és aztán elfagyjon. Aztán tavasszal mehetnek a melegbe.
Erősen úgy érzem, hogy kell neki a fagy, mert ami bent telelt az ablaküveg mellett egy 14-18 fokos üveg, ablak vitrinben, az nem ment semmire, viszont ami kint telelt a kemény fagyban, az szépen virágzott és fejlődött tavasszal és főleg nyár elején.
Szerintem oszd meg a töveket. A tövek egy részét tedd ki szabad földbe vagy a végleges helyére, ha az láda, akkor is és a másik részét meg a másik módon. Legalább fele teremni fog és valószínüleg a kiültetett példányok élnek majd természetesebben. Viszont akkor a legjobb az lenne, amit kiültetni szándékozol azt most tedd ki, (már ha eddig is hidegben volt, mert a hirtelen hő v. hideg sokk nem tenne jót neki, viszont ami bent telel az nem biztos, hogy életerősen indul tavasszal. Ha nem akarod felét kitenni, akkor legalább néhányat mindenképp ajánlok kitenni, persze olyan földbe ami nem szárad ki. A sok vizet se tűri de a teljes kiszáradást sem szereti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!