Rossz lehet a föld a mandula számára?
A föld tavasszal és ősszel amikor nedves jó barna ilyenkor meg szétrepedezik a szárazságtól. Közel az erdő is.
A felszínről vettem egy keveset és öntöttem rá ecetet.
Lehet hallani ahogy pezseg.
Vannak benne mészkődarabok is.
A mandula mégis lógatja a leveleit,sárgulnak hullanak.
A tavalyi esősebb nyáron ilyen nem volt.
Lehet, hogy csak ennyi a baj?
A külföldi fajtákról még elhiszem, hogy nem érzik jól maguk,de a hazaiak se bírják jobban.
Egy öreg fa van amin nem látszik semmi.Az csak a terméseit dobálja le.
Miért lehet ez?Fiatalok a fák és a szárazság megviseli őket? Nem elég meszes a talaj? Levegőtlen?-azt hogy tudom megállapítani?
Furcsa módon a szilva jobban bírja. A levelein nem mutatkozik semmi.Csak a termését dobálja le.
Nálam szépek a mandulák pedig nem annyira meszes a talaj,nem egy fajtám van.
Ültetés előtt a talaját fertőtleníteni kell, ezenkívül permetezni mert mindenféle betegség támadja, lehet akár gyökérproblémája is vagy vmilyen más hiánya.
Ezenkívül öntözni és tápoldatozni is érdemes hogy szépek legyenek.
A mandula nem ragaszkodik a mészhez, csak elviseli.
Valószínűleg csak a szárazság a gond.
Művelt a talaj, vagy füves?
Füves. A kötött talaj nem jó neki?
A szilva bírja csak hát a szárazság....
A fa alatti fű fokozza a talaj kiszáradását, főleg kötött talajon. Mert ott nem csak kiszedi a fű a gyökereivel a talajból a lentebb lévő nedvességet, hanem mivel nincs talajművelés, ezért a repedéseket sem zárod le földdel, szabadon szellőzik és szárad a mélyebb talajréteg.
Szerintem ez lehet a fő gond.
Nem tudod öntözni? Ha nem otthon van, akkor meg kellene próbálni edényben kivinni vizet (kisebb fánál 40 liter is elég lehet), akkor meglátnád, javul-e a helyzet. Ha javul, akkor ez volt a gond.
Néhány éves fák amiknek bírniuk kellene már szerintem ennyit. Ráadásul mandula és nem szila meg alma ami vízigényesebb. Még a körtém is jobban bírja !
Kaptak egy vödör vizet. Nem akarom elkényeztetni őket,mert a sok locsolás hatására nem mennek elég mélyre és távolra a gyökerek.
Akkor az az egy mandula miért bírja jól? Ugyan abban a földben van?
Akkor az ilyen talajon a mandula alanynak sem jó?
A kajszi és az őszbarack bírja?
Máshol is látok ilyene talajon mandulát és nincs gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!